FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 28. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 15.30:

BEOGRAD

Za 13 osoba osumnjičenih za napad na hrvatske navijače u Novom Sadu određen je pritvor u trajanju do mjesec dana, izvješćuju u subotu mediji u Beogradu. Osumnjičenima je pritvor odredio Viši sud u Novom sadu, pri čemu se nastavlja potraga za još dvjema osumnjičenim osobama, navodi se. Tijekom polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva, između Hrvatske i Srbije u beogradskoj Areni u petak navečer, situacija je bila mirna i nisu zabilježeni nikakvi izgredi. Nereda nije bilo prije, kao ni tijekom utakmice, a ni po njegovom završetku nisu primjećeni bilo kakvi izgredi. MUP Srbije priopćio je u subotu da su se sve navijačke skupine iz Hrvatske, u pratnji srbijanske policije i bez ikakvih problema, tijekom noći i jutra vratile u Hrvatsku.

MOSTAR

Na katoličkoj crkvi u sv. Ilije Proroka u Bosanskom Brodu u Republici Srpskoj nepoznati počinitelji ispisali su kao grafite srpske nacionalne i sportske simbole, izvijestili su u subotu iz Biskupske agencije BiH. Na vanjskome zidu crkve u Brodu primijećeno je pet grafita veličine oko jednog metra. Crnim sprejem su ispisana četiri križa s po četiri po slova S (ćirilicom C), dok je na petom grafitu ispisano slovima P.F.C. (kratica za Partizan fudbalski klub). Grafite je primijetila policija koja je o tome odmah izvijestila župnika velečasnog Antu Perića. Policija je napravila uviđaj i pokrenula istražne radnje. Župnik je naveo da nije bilo drugih oštećenja te da do sada nije doživljavao nikakve provokacije niti je bilo incidenata.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić idući će tjedan u Beogradu sudjelovati na ministarskom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a razgovarat će i sa srbijanskim dužnosnicima. Iz ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je da je za utorak predviđeno sudjelovanje ministrice Pusić na sastanku SEECP-a, te bilateralni sastanci. Neslužbeno se saznaje da će se Pusić tijekom prvoga posjeta Beogradu otkad je ministrica sastati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Na neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a kojim predsjeda Srbija, sudjelovat će i ministri Bosne i Hercegovine, Crne gore, Makedonije, Grčke i Turske.

ATENA

Grci isključuju mogućnost prepuštanja vlastita suvereniteta europskim institucijama, kada je riječ o nadzoru nad vlastitom proračunskom politikom, doznaje se od neimenovanih grčkih izvora bliskih vladi, a u reakciji na njemački prijedlog o tom pitanju. "Postoji "non-paper" koji je podnesen eurogrupi", a odnosi se na permanentno stavljanje pod kontrolu, odnosno nadzor europskih institucija nad grčkom proračunskom politikom, "no Grci o tomu uopće ne razmišljaju, prihvaćanje takvog prijedloga u potpunosti je isključeno, jer je to stvar državnog suvereniteta", rekli su isti izvori, nakon što je potvrđena informacija o jučerašnjoj raspravi u Frankfurtu o spomenutom prijedlogu, čiji je inicijator bila Njemačka.

DAMASK

Sedam vojnika, među kojima i jedan časnik, ubijeno je u subotu ujutro u predgrađu Damaska u napadu "naoružane terorističke grupe", izvijestila je službena sirijska agencija Sana. "Žestoki sukobi izbili su u gradu Rastanu između odmetnutih vojnika i pripadnika vojnih snaga, kojima pomažu vladine snage. Korišteno je teško naoružanje", izvijestio je sirijski Ured za obranu ljudskih prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji. Rastan, grad koji je od Damaska udaljen 185 km, još krajem rujna bio je poprište silovitih sukoba između odmetnutih vojnika i pripadnika vojnih snaga u kojima je bilo više desetaka smrtno stradalih. Istodobno se o stanju u Siriji raspravlja u Istanbulu. U raspravi sudjeluju visoki dužnosnici zemalja Perzijskog zaljeva i Turske. Oni osuđuju represiju sirijskog režima nad prosvjednicima. Diplomatski izvor je za France presse rekao kako će se o stanju u Siriji razgovarati u završnoj raspravi ministara vanjskih poslova u Istanbulu. U petak je tursko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo da je broj civilnih žrtava u Siriji desegao zabrinjavajuću brojku.

ATENA

Grčke vlasti u subotu su objavile da je pet ilegalnih imigranata poginulo na zapadu Grčke u nesreći kamioneta koji ih je prevozio na ukrcavanje za Italiju. Pet osoba poginulo je kad je ukradeni kamion u kojem su se naguravali s još 40 osoba, većinom Afganistanaca, sletio s ceste i prevrnuo se, objavila je grčka novinska agencija Ana. Još je deset imigranata ozlijeđeno, među kojima jedan teško, i premješteno u obližnje bolnice, dok se za vozačem još uvijek traga. Ukradeno blizu Atene, s lažnim bugarskih registarskim tablicama, vozilo je prevozilo imigrante na ukrcaj prema Italiji.

DAKAR

Mir se vratio u glavni grad Senegala Dakar u subotu nakon vala nasilja obilježena smrću jednog policajca nakon što je u petak navečer proglašena valjanom kandidatura šefa države Abdoulayea Wadea za predsjedničke izbore u veljači, što osporava oporba, objavila je policija. Zabilježeno je smirivanje "počevši od dva sata noćas što se tiče Dakara", kazao je policijski dužnosnik. Neposredno nije mogao reći kakvo je stanje u unutrašnjosti zemlje gdje su također organizirani prosvjedi, prema lokalnim medijima. Dužnosnik je potvrdio da je u nasilju u Dakaru ubijen policajac ali ne zna je li bilo još žrtava nasilja. Privatne radio-postaje i informativne stranice on line izvijestile su o žestokim prosvjedima u nekoliko gradova u provinciji. Čini se da su neredi prestali prije zore u subotu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙