FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

BEČ - Tradicionalni 65. bal gradišćanskih Hrvata, u organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva (HGKD), održan je u subotu navečer u bečkom Kursalonu pod geslom "Austrija-Mađarska-Hrvatska - trilaterala budućnosti". Ovogodišnji bal otvoren je posebnom koreografijom starih hrvatskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla Štokavci iz Gradišća i tri folklorne plesne skupine iz Mađarske i Gradišća. Na Hrvatskom balu, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata, redovito se okupljaju Hrvati iz srednjoeuropskih država. Tako se na balu, osim Hrvata iz Austrije i njihovih prijatelja Austrijanaca, okupljaju Hrvati iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije. Otvarajući bal, predsjednik Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva Tibor Jugović naglasio je da su gradišćanski Hrvati ponosni na tu priredbu tradicije, kulture i običaja koje njeguju gotovo 500 godina na tlu Austrije.

PYONGYANG - Premijer Sjeverne Koreje Choe Yong Rim je u poruci upućenoj Zoranu Milanoviću čestitao na njegovu imenovanju na mjesto hrvatskog premijera, objavila je u subotu korejska državna novinska agencija KCNA. U vladinu priopćenju koje prenosi KCNA stoji kako je Choe Yong Rim, u poruci upućenoj u srijedu, premijeru Milanoviću zaželio uspjeh u radu na razvoju i napretku Hrvatske. Istoga je dana ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje, Pak Ui Chu, sličnu čestitku uputio Vesni Pusić, na njezinu imenovanju na mjesto hrvatske ministrice vanjskih poslova, navodi KCNA.

KANO - Najmanje 162 osobe ubijene su u subotu u Kanu, drugome po veličini nigerijskom gradu, nakon jednog od najsmrtonosnijih bombaških i oružanih napada do sada, za koji je odgovornost preuzela islamistička sekta Boko Haram. Iz bolnice u Kanu u koju dovoze trupla, dežurno osoblje je izvijestilo kako su u mrtvačnici trenutačno 162 tijela, no da bi broj mrtvih mogao biti i veći. "Brojka se može povećati, jer nam neprestano dovoze nova trupla", rekli su bolnički izvori. Prema prethodnim podacima objavljenima tijekom poslijepodneva bilo je riječi o 121 mrtvoj osobi. Boko Haram je u subotu preuzeo odgovornost za napad. Sekta je u proteklih godinu dana ubila nekoliko stotina ljudi u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj državi sa 160 milijuna stanovnika.

BENGAZI - U glavno sjedište libijskog Nacionalnog prijelaznog Vijeća (NTC) u Bengaziju u subotu navečer je upalo nekoliko stotina, uglavnom mlađih prosvjednika, objavile su agencije. "Najprije su pred zgradom zapalili vatru, potom razbili prozore na zgradi te oštetili blindirano vozilo kojim se vozi šef NTC-a Mustafa Abdeldžalil, a bilo je parkirano ispred zgrade. Prosvjednici su nam potom omogućili da napustimo zgradu. Pritom nitko nije ozlijeđen", rekao je u telefonskom razgovoru s novinarom France pressea dužnosnik za vanjsku politiku NTC-a Fathi Badža. Neki su tražili ostavku svih članova NTC-a, osim moje, ostavke šefa Vijeća Mustafe Abdeldžalila i još jednoga člana NTC-a", objasio je Badža. Napad prosvjednika, smatraju promatrači, odraz je sve većeg nezadovoljstva novim libijskim vlastima. Mnogi među prosvjednicima su, kako prenose agencije, bili i invalidi iz devetomjesečnih borbi koje su dovele do svrgavanja Moamera Gadafija. Većina ih je nezadovoljna novčanim naknadama koje su im obećale vlasti, i žale se da im nisu dovoljne ni za osnovne životne potrebe.

BERLIN - Talijanski premijer Mario Monti želi da se kreditni kapacitet stalnog europskog fonda za financijsku pomoć - Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) udvostruči na 1000 milijardi eura, objavio je u subotu njemački magazin Der Spiegel, ne navodeći izvore. "Monti tvrdi da bi takva mjera stvorila povjerenje u eurozonu", piše Der Spiegel, dodajući kako je talijanski premijer "obavijestio njemačku vladu o svojim željama". Spiegel navodi kako se Montijev sunarodnjak i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi suglasio da je potrebno pojačati kreditnu sposobnost ESM-a iznad planiranih 500 milijuna eura. Nacrt ugovora o osnivanju ESM-a bit će na dnevnom redu sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak, a vjerojatno će ga odobriti čelnici EU na summitu 30. siječnja, najavili su dužnosnici eurozone prošloga tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙