FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 1. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30:

ZAGREB

Nakon tradicionalnog vatrometa u sydneyskoj luci, kojim su Australci među prvima u svijetu dočekali 2012. godinu, sličan događaj organiziran je i u Hongkongu, a proslava u Tokiju održana je u sjeni potresa i tsunamija koji su početkom 2011. pogodili Japan, prenose svjetske agencije. Dva sata nakon proslave u Sydneyu, Nova godina dočekana je uz balone i vatromet u Tokiju, dok su na gradskoj kuli upaljena plava svetla. U Japanu, koji još osjeća posljedice potresa i tsunamija od 11. ožujka, obitelji stradalih okupit će se u hramovima na dan proslave Nove godine, dok raseljeni tvrde kako nemaju što slaviti dok su udaljeni od svojih kuća i rodbine. I u hongkonškoj luci organiziran je veliki vatromet, a građani su se okupili na obali ili su do nje doplovili brodicama. Nova godina stigla je i u udaljene ruske regije Čukotku, Kamčatku i Magadan, osam sati prije nego u Moskvu. Ruske novinske agencije objavile su da su među prvima koji su dočekali 2012. u Rusiji bili graničari na otoku Ratmanov u Behringovu tjesnacu.

Vatromet u Sydneyu, koji je trajao 12 minuta pratilo je više od milijun i pol ljudi. Prvi su u novu godinu ušli stanovnici otoka Samoa, s obzirom na to da je ta pacifička otočka država promijenila vremensku zonu, na način da je iz posljednje prešla u prvu zonu. Samoa je do sada bila u vremenskoj zoni u kojoj se vrijeme računalo po Greenwitchu plus 11 sati. Doček Nove godine priprema se diljem svijeta. U glavnome gradu Velike Britanije, Londonu više od 250.000 ljudi promatrat će vatromet koji će obasjati nebo iznad Temze uz zvuke zvona s Big Bena u ponoć. U Rio de Janeiru spektakularni vatromet Brazilci i strani turisti tradicionalno dočekuju na poznatoj plaži Copacabani. U New Yorku, na Times Squareu, ponoćnom će odbrojavanju, uz spuštanje "vremenske" kristalne kugle i uz pop zvijezdu Lady Gagu i tenora Placida Dominga prisustvovati više od milijun ljudi.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u subotu da će 2012. godine "sudbina Francuske ponovo biti na prekretnici" zbog krize u eurozoni, ali i istaknuo da agencije za kreditni rating neće diktirati politiku njegove zemlje. "Ova kriza koja kažnjava 30 godina nereda u svjetskom gospodarstvu, trgovini, financijama, valuti - ova kriza bez presedana, vjerojatno najgora od Drugog svjetskog rata, ova kriza nije završena", naglasio je Sarkozy dodavši, međutim, kako "još ima razloga za nadu" i da "moramo i možemo imati vjere u budućnost". "Ne želim podcijeniti potencijalne posljedice po naše gospodarstvo od agencija za rating i oscilacije financijskog tržišta, niti naše greške iz prošlosti, ali kažem kako bi svi čuli da ni tržište ni agencije neće određivati politiku Francuske", rekao je dalje. Predsjednik je u govoru odbacio mogućnost uvođenja novog plana štednje 2012. godine, nakon dva paketa proračunskih ušteda od prošlog ljeta.

RIM

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je u subotu navečer talijanske građane da prihvate žrtve da bi se izbjegao "financijski slom" zemlje i osigurala budućnost mlađe generacije. U novogodišnjoj poruci Napolitano je naglasio: "Žrtve su nužne kako bi se osigurala budućnost mladih - to je naš cilj i obveza od koje ne možemo pobjeći". Italija koja je kao i neke druge zemlje eurozone teško pogođena gospodarskom i financijskom krizom, nedavno je usvojila nov plan drastičnih mjera štednje koje donose odricanja velikih razmjera na mnogim razinama društva. "Nitko, nijedna društvena skupina ne može izbjeći današnju obvezu da pridonese fiskalnoj konsolidaciji kako bi se spriječio financijski kolaps Italije", rekao je šef države. "Žrtve neće biti uzaludne", rekao je Napolitano, "posebno ako gospodarstvo počne rasti".

HONOLULU

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je potpisao zakon o financiranju obrane koji uključuje nove sankcije financijskim institucijama koje posluju s Iranskom središnjom bankom, usred sve većih napetosti između Washingtona i Teherana. "Činjenica da podupirem ovaj zakon u cijelosti ne znači da se slažem sa svim što je u njemu sadržano", stoji u priopćenju. Obama, koji s obitelji boravi na odmoru na Havajima, problematičnim je nazvao ograničenja koja mu nameće Kongres, a postoje kada je riječ o prebacivanju zatvorenika iz američke vojne baze u kubanskom Guantanamu te kada je riječ o zahtjevu da, prije razmjene informacija o sustavu obrane s Rusijom, o tomu obavijesti Kongres. Svrha zakona, što ga je prošli tjedan odobrio Kongres je smanjiti prihode Teheranu od prodaje nafte.

LONDON

Britanska vlada u subotu je izvijestila kako namjerava istražiti predstavljaju li implantati za dojke francuske tvrtke Poly Implant Prothese (PIP) opasnost po zdravlje žena kojima su ugrađivani. Ministar zdravlja Andrew Lansley naredio je da se hitno ispita sigurnost silikonskih implantata što ih proizvodi PIP. Implantati su prošle godine povučeni s tržišta u nekoliko zemalja, zbog bojazni da bi mogli puknuti, a silikon se izliti u tkivo. Francuska vlada već je obavijestila 30.000 žena u zemlji koje su implantate kupile od PIP-a da ih uklone zbog bojazni od mogućeg puknuća. Britanski medicinski stručnjaci ranije su izvijestili kako nema potrebe da žene odstranjuju implantate, no Lansley je kazao kako su vlasti u međuvremenu dobile nove informacije te odlučile pokrenuti istragu. PIP je prije proglašenja bankrota 2010., bio treći po veličini proizvođač silikonskih umetaka u svijetu. Između 300.000 i 400.000 žena u 65 država svijeta ima ugrađene silikonske implantate spomenute tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙