FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će Slovenija svoj pogled na predmet graničnog prijepora s Hrvatskom koji će se rješavati arbitražom definirati u memorandumu, te da je o tome pismeno obavijestilo hrvatsku stranu i Europsku komisiju. "Hrvatskoj je strani danas upućeno pismo s obaviješću da Slovenija i Hrvatska nisu uspjele detaljno definirati sadržaj spora u roku mjesec dana, kako je to određeno u drugom pasusu 3. članka arbitražnog sporazuma. Slovenija će detaljni sadržaj spora definirati u svom memorandumu koji će arbitražnom sudu prezentirati u skladu sa prvim pasusom 6. članka arbitražnog sporazuma", navedeno je u priopćenju za javnost slovenskog minjistarstva vanjskih poslova. U priopćenju se navodi da je tako Slovenija zaštitila svoj interes glede definiranja predmeta graničnog prijepora o kojemu će odlučivati arbitraža i da je o tome obavijestila Europsku komisiju. Ako Hrvatska odluči da u vezi s predmetom graničnog prijepora prezentira poseban dokument prije dostavljanja svog memoranduma arbitraži, onda i Slovenija pridržava pravo da učini isto, pojašnjava se u priopćenju.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog parlamenta i predsjednik stranke Građanska lista Gregor Virant potvrdio je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da njegovih osam zastupnika neće glasovati za službenog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića na izvanrednom zasjedanju parlamenta u srijedu, dok bi mogući poziv Janeza Janše u koalicijsku vladu prihvatio. Virant je rekao da je vodstvo njegove stranke o tome donijelo jednoglasnu odluku, a razlog su velike programske razlike s Jankovićevom strankom Pozitivna Slovenija s kojom je prethodnih dana pregovarao o mogućoj koaliciji. "Jankovićeva stranka nema pravoga programskog koncepta za vladu", rekao je Virant. Istaknuo je da je nacrt koalicijskog ugovora koji su prethodnih dana dogovarali s Jankovićem više rezultat primjedbi Virantove stranke na koje je Janković bio prisiljen, a da je na početku čak govorio da je takav dokument "nevažan papir". Govoreći u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, Virant je rekao da je njegova stranka u programskom dijelu, osobito kad je riječ o gospodarskim pitanjima, bliža priključivanju nekoj "desnoj koaliciji". U tom smislu bi se, istaknuo je, odazvao pozivu na razgovore o formiranju vlade koju bi vodio predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, ako bi on nakon mogućeg Jankovićeva neuspjeha dobio mandat za njen sastav iako osobno i dalje misli da bi za Sloveniju najbolje rješenje bio neki "treći mandatar" (ni Janković ni Janša).

ZAGREB - Vinko Martinović zvan Štela, osuđen u Haagu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, pušten je u ponedjeljak iz zatvora u Italiji, objavio je ICTY. Haaški tribunal objavio je u ponedjeljak odluku kojom je Martinoviću odobreno prijevremeno oslobađanje jer je odslužio dvije trećine kazne, potvrdila je glasnogovornica suda Nerma Jelačić. Bio je osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. Martinovićev zahtjev za prijevremeno puštanje odobrio je sredinom prosinca predsjednik ICTY-ja Theodor Meron, ali je objavljivanje odluke bilo odgođeno dok Martinović ne bude pušten. Martinovića je Tribunal 2006. pravomoćno osudio na 18 godina zatvora, zajedno s Mladenom Naletilićem zvanim Tuta, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina. Obojica su 2008. poslani u Italiju na odsluženje kazne. Njih su dvojica osuđeni zbog zločina koje je počinila paravojna postrojba Kažnjenička bojna na čijem su čelu bili, u okolini Mostara.

WASHINGTON- Sjedinjene Države ocijenile su u ponedjeljak da je iransko obogaćivanje uranija u centrali u Fordu, o kojemu je u ponedjeljak izvijestila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), "nova eskalacija" u sukobi Irana i međunarodne zajednice. "Ako (Iranci) u Fordu obogaćuju uranij do 20 posto, to je nova eskalacija u kršenju njihovih obveza na nuklearnom polju", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Još jednom pozivamo Iran da prekine obogaćivanje uranija i da bezuvjetno surađuje s IAEA-om te da provodi sve rezolucije Vijeća sigurnosti" i IAEA-e, dodala je glasnogovornica. IAEA je u ponedjeljak objavila da je Iran počeo spornu proizvodnju uranija obogaćenog do 20 posto u centrali u Fordu, sagrađenoj pod zemljom kako bi se zaštitila od mogućeg napada. Vijeće sigurnosti je donijelo šest rezolucija, među kojima četiri obuhvaćaju sankcije, ne bi li primorali Irance da prekinu s obogaćivanjem uranija.

DAMASK - Sirijska oporba je u ponedjeljak kritizirala izvješće arapskih promatrača o njihovoj misiji u Siriji ocijenivši ga "korakom unatrag u naporima Arapske lige" nakon desetomjesečnog prolijevanja krvi, a "domaćim temama" bit će posvećen i govor koji predsjednik Bašar al-Asad treba održati u utorak, izvijestila je službena agencija Sana. Dok nasilje u zemlji ne jenja, a pritisak izvana se pojačava, predsjednik Bašar al-Asad održat će u utorak nešto prije podneva svoj govor koji će posvetiti "domaćim temama" i događajima u regiji, dodaje Sana. Glavna oporbena skupina, Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), reklo je da je "izvješće o radu promatrača korak unatrag u naporima Lige i ne odražava stanje koje su promatrači zatekli na terenu", dan pošto je u Kairu arapsko ministarsko povjerenstvo za Siriju proučilo njihovo izvješće. SNC je pozvao da se to pitanje postavi u UN-ovu Vijeću sigurnosti i da se "uspostave zone sigurnosti i zabrane leta" radi zaštite civila.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u ponedjeljak da bi u Siriji mogao izbiti građanski rat jer se ondje vlast već deset mjeseci nasilno obračunava s prosvjednicima. "Stanje u Siriji razvija se u smjeru izbijanja vjerskog, frakcijskog, rasnog i građanskog rata. To mora biti zaustavljeno. Građanski rat u Siriji bio bi i prijetnja nama (Turskoj), rekao je Erdogan na konferenciji za novinare. Turska sa Sirijom dijeli granicu dugačku 910 kilometara, a France Presse piše kako je odnedavna pojačala kritiku režima Bašara al-Asada. Erdogan je već javno pozvao Al-Asada da odstupi. "Siriju vodi administracija koja bez milosti ubija vlastite građane. Nitko od nas ne smije očekivati da aplaudiramo.(...) autokratskim režimima", rekao je Erdogan.

WASHINGTON - Predstojnik ureda Bijele kuće William Daley, desna ruka predsjednika Baracka Obame, podnio je ostavku, a na dužnosti će ga zamijeniti sadašnji direktor za proračun Jack Lew, objavio je američki predsjednik izrazivši žaljenje zbog odlaska svog bliskog suradnika s dužnosti. Daley (63) je nešto više od godinu dana proveo na toj dužnosti, na koju ga je Obama imenovao 6. siječnja 2011. i koju je dotad obnašao Rahm Emanuel. Daley, ministar za trgovinu u vladi Billa Clintona, potomak je politički utjecajne obitelji iz Chicaga, koji je i Obamina izborna baza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙