FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isplata šteta proizvođačima životinja oboljelih od ELG

ZAGREB, 29. prosinca 2011. (Hina) - Iz Ministarstva poljoprivrede su izvijestili da će se u roku od 30 dana isplatiti nastala šteta proizvođačima na čijim je gospodarstvima, nakon veterinarske kontrole, utvrđeno postojanje enzootske leukoze (ELG).

"Ministarstvo poljoprivrede je u proračunu za 2011. godinu i privremenom proračunu za 2012. osiguralo sredstva za pokrivanje svih nastalih troškova iz kojih će se u roku do 30 dana isplatiti nastala šteta proizvođačima na čijim je gospodarstvima, nakon veterinarske kontrole, utvrđeno postojanje enzootske leukoze", navodi se u priopćenju.

U Ministarstvu smatraju kako je potrebno nastaviti s provođenjem mjera suzbijanja ELG-a u skladu sa donesenim propisima, a u cilju iskorjenjivanja bolesti koje donosi velike materijalne štete.

Ministarstvo je, kažu, svjesno financijskih problema koji bi mogli nastati kod vlasnika oboljelih životinja, no učinit će sve potrebne mjere kako bi im se olakšao prijelazno razdoblje, analizom stanja kojom će se odlučiti o daljnjim koracima.

U priopćenju se navodi i kako je u sklopu redovnih veterinarskih pregleda, predviđenih Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2011. koja predviđa preglede svih goveda starijih od 24 mjeseca, utvrđeno da je potvrđena ELG kod 0,5 posto od ukupnog broja životinja u Hrvatskoj, te taj postotak nije zabrinjavajući niti iznenađujući.

ELG je bolest koja se isključivo prenosi s goveda na govedo te nije opasna za zdravlje ljudi (kod konzumiranja mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙