FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje te prihvatio projekciju novčane politike za sljedeću godinu, a odlučio je predložiti nadležnom Trgovačkom sudu pokretanje stečajnoj postupka Credo banke, priopćeno je iz HNB-a. Na sjednici je razmotreno je i izvješće o stanju u bankovnom sustavu, kao i aktualna događanja vezana za Credo banku d.d. u prisilnoj likvidaciji. S obzirom da ta financijska institucija neprekidno duže od 21 dan nije u stanju isplaćivati dospjele novčane depozite obuhvaćene zakonom o osiguranju štednje, ostvaren je razlog za pokretanje stečajnog postupka predviđen Zakonom o kreditnim institucijama. Stoga je Savjet HNB-a odlučio predložiti nadležnom Trgovačkom sudu da takav postupak pokrene, te da radi zaštite interesa vjerovnika zabrani raspolaganje imovinom banke, kao i ovrhu, naplatu osiguranja ili druge isplate s njenog računa, navodi se u priopćenju. Savjet HNB odobrio je banci Sberbank Rossii, sa sjedištem u Moskvi i u većinskom vlasništvu ruske središnje banke, neizravno stjecanje više od 50 posto vlasničkog udjela u Volksbank d.d., Zagreb, do kojeg dolazi temeljem potpunog vlasničkog preuzimanja dosadašnje matične austrijske banke Volksbank International AG od strane spomenute ruske banke.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske pozvao je danas poslodavce da radnicima zaposlenim u trgovini omoguće neradne božićne blagdane, a rad na Badnjak ograniče do 13 sati. Sindikat u priopćenju podsjeća poslodavce u trgovini da je Božić blagdan obitelji, te da i njihovi radnici imaju obitelji s kojima žele blagovati, radovati se i očekivati. I vaši radnici žele sa obitelji i prijateljima ići na polnoćku, omogućite im to, poručuje sindikat. Stoga traži da Božić, 25. prosinca, i Sv. Stjepan, 26. prosinca, budu neradni dani, a rad na Badnjak, 24. prosinca, bude organiziran do 13 sati.

SLAVONSKI BROD - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) za Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju zajedno sa Sindikatom drvne i papirne industrije prozvali su danas Upravu Tvornice papira Pan za kršenje radničkih prava u pogonu u Donjim Andrijevcima kraj Slavonskoga Broda. Tamo je zaposleno više od 200 ljudi, a predsjednik novoosnovane sindikalne podružnice Marinko Matić tvrdi kako su zbog neredovite isplate plaća ili isplate u bonovima neki od njih na rubu egzistencije. Matić je premješten na novo radno mjesto samo dva dana nakon što je izabran za povjerenika, što u sindikatu tumače kao šikaniranje. To je zaplašivanje ostalih kako bi prestao rad sindikata osnovanog prije nešto više od dva tjedna, kaže teritorijalni povjerenik SSSH-a za požešku i brodsku županiju Ante Malovan.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede da hitno osigura sredstva za isplatu svih grla stoke oboljelih od enzootske leukoze goveda. U pismu upućenom resornom ministarstvu navode kako im se svakodnevno obraćaju stočari zabrinuti za svoju egzistenciju zbog pojave enzootske leukoze. Radi se o virusnoj bolesti koja je utvrđena kod mliječnih krava koje borave u staji, ali i kod krava dojilja u ekstenzivnom uzgoju koje se nalaze na pašnjacima, pa u Savezu smatraju da je nužno napraviti plan erodikacije, odnosno plan iskorjenjivanja bolesti, jer će u protivnom sektor stočarstva još više nastradati i doći će do smanjenja proizvodnje. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin kaže kako se bolest pojavila u gotovo svim županijama i kako je zaraženo oko tisuću grla, no da to nisu konačni podaci. Latin ističe da zaražena grla moraju ići na klanje i to po simboličnoj cijeni. Stoga smatra da poljoprivrednike treba obeštetiti razlikom do tržišne cijene.

ZAGREB - Redovan promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 13 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa pada treći dan za redom. Crobex je pao za 0,92 posto, na 1.740,04 boda, a specijalizirani indeks Crobex10 za 0,60 posto, na 974,54 boda. Redovan promet je po prvi put nakon 6. prosinca premašio deset milijuna kuna i iznosio je 13,02 milijuna kuna, što je gotovo duplo više od jučerašnjih 6,56 milijuna kuna. Kao i jučer po prometu predvode dionice Ericsson Nikole Tesle kojih je protrgovano za 2,2 milijuna kuna. Cijena te dionice je pala za 2,35 posto, na 1.073,13 kuna. Među milijunaše uvrstila se još jedino dionica HT-a s prometom od 1,98 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,34 posto, na 242,58 kuna. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe s 875,3 tisuće kuna i rastom cijene od 0,02 posto, na 212,01 kunu. Cijena se nije mijenjala dionici Dukata i ostala je na 680 kuna, a protrgovano ih je za 493,7 tisuća kuna. Ingrina je pak dionica pojeftinila za 3,77 posto, na 6,64 kune, uz promet od 456,7 tisuća kuna. Cijena je pala i dionici Zagrebačke banke i to za 4,21 posto, na 41 kunu, uz promet od 377,6 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙