FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale; prijetnje Irana manje zabrinjavaju

LONDON, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su pale u slaboj trgovini na međunarodnim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja na koje su se neki ulagači odlučili nakon višednevnog rasta cijena, ali i zbog popuštanja briga u vezi iranskih prijetnji zatvaranja Hormuškog tjesnaca.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 92 centa, na 108,35 dolar, nakon što mu se cijena popela više od dolara u jučerašnjoj trgovini. Cijene nafte skočile su više od pet posto od 16. prosinca.

Istodobno, na američkom tržištu cijena barela pala je za 57 centi, na 100,77 dolara. Oba su tržišta zabilježila oskudnu trgovinu.

Pad cijena nafte uslijedio je nakon njihova rasta dan ranije, izazvanog zabrinutostima tržišta u vezi poremećaja u isporukama nakon što je Iran zaprijetio zatvaranjem ključnog Hormuškog tjesnaca uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte.

"Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je u utorak prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi. Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

To se poklopilo s 10-dnevnim iranskim pomorskim vojnim vježbama u tom tjesnacu i obližnjim vodama, koje su započele u subotu.

"Prijetnja Irana o zatvaranju Hormuškog tjesnaca poduprla je jučer cijene nafte, ali njezin učinak je danas izblijedio budući da vjerojatno predstavlja prazne prijetnje. Oni ne mogu zaustaviti naftne isporuke na dulje vrijeme zbog velikog prisustva američkih snaga u tom području", rekao je Thorbjoern bak Jensen, naftni analitičar iz Global Risk Managementa.

Ipak, svaki bi pad cijena u duljem roku mogao biti ograničen zbog napetosti u Iranu, smatraju trgovci.

Većina sirove nafte koja se izvozi iz Saudijske Arabije, Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Iraka, zajedno s gotovo svim ukapljenim prirodnim plinom vodećeg izvoznika Katara, mora proći kroz Hormuški tjesnac koji povezuje Perzijski zaljev i Omansko more.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 107,77 dolara, što znači da je porasla za 12 centi u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙