FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon bombaških napada u Bagdadu

LONDON, 22. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da su najnoviji bombaški napadi u Iraku dodatno potpirili bojazni od novih poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 57 centi na 108,28 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 107,80 dolara. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni od 98,87 dolara.

U bombaškim napadima u Bagdadu u četvrtak poginulo je najmanje 57 ljudi. To je prvi veliki napad na glavni grad Iraka otkada su se nakon povlačenja američkih vojnika počeli zaoštravati odnosi između vladajućih šijita i sunita.

Analitičari smatraju da će cijene nafte ostati na visokoj razini zbog zabrinutosti u vezi s isporukama proizvođača kao što su Irak i Kazahstan, kao i zbog mogućih sankcija koje bi mogle srezati iranski izvoz nafte.

"Geopolitička kretanja podupiru cijene nafte", rekao je David Wech iz bečke konzultantske tvrtke JBC Energy. "Tržište nedvojbeno zaračunava premiju za rizik", dodao je.

Potporu cijenama nafte pružilo je i tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje je u srijedu pokazalo oštar pad zaliha sirove nafte, potisnuvši u drugi plan bojazni da bi europska dužnička kriza mogla smanjiti globalnu potražnju za naftom.

Podaci američke vlade pokazali su tako da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama pale u prošlome tjednu za čak 10,6 milijuna barela, na 323,6 milijuna barela, najnižu razinu do 26. prosinca 2008. To je ujedno njihov najveći tjedni pad u 11 godina. Analitičari su Reutersovoj anketi u prosjeku predviđali njihov pad za 2,3 milijuna barela.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 106,98 dolara, što znači da je bila 1,93 dolara viša nego u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙