FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed razočarao naftna tržišta

LONDON, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima slijedom zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo nakon što je američka središnja banka upozorila da previranja u Europi prijete američkom gospodarstvu.

Barel sirove nafte pojeftinio je tako na tržištu u Londonu 70 centi, na 108,80 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena bila niža za 56 centi i iznosila je 99,58 dolara.

Američka središnja banka upozorila je u utorak da previranja u Europi predstavljaju veliki rizik za američko gospodarstvo, potaknuvši bojazni u vezi s utjecajem europskih zbivanja na svjetsko gospodarstvo. Neki su ulagači spekulirali da će Fed požuriti uvođenje novih poticajnih mjera pa je njihovo razočaranje pritisnulo cijene roba osjetljivih na kolebanja potražnje, kao što je nafta.

"Cijene su se spustile jer su ulagači razočarani što Fed nije ništa učinio ali banka to nije ni namjeravala", kazao je Michael Hewson iz CMC Marketsa. "Fed čuva instrumente za slučaj da se stanje u Europi pogorša", dodao je.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu na redovnom sastanku u Beču nakon tri godine ponovo odredila proizvodni plafon za prvu polovinu iduće godine od 30 milijuna barela dnevno, što je otprilike u razini ovogodišnje dnevne proizvodnje, inače najvišoj u gotovo tri godine.

Ta je odluka uglavnom bila očekivana, pri čemu neki analitičari upozoravaju da neće spriječiti nagli rast cijena nafte koji se očekuje u idućoj godini.

OPEC je u srijedu odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 107,65 dolara, što znači da je porasla za 33 centa u odnosu na ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙