FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati

NEW YORK - Drugi put u pedeset godina 193 zemlje članice UN-a u subotu su, nakon maratonskih pregovora, prihvatile prijedlog o smanjenju proračuna te organizacije. Predviđeni proračun za fiskalnu godinu 2012. iznosi 5,15 milijarda dolara, u odnosu na 5,41 milijardu dolara, koliko je iznosio proračun za tekuću 2011. godinu. U navedenoj svoti nisu uračunate misije održanja mira kojima je na raspolaganju budžet od sedam milijarda dolara za razdoblje od 1. srpnja 2011 do 30. lipnja 2012., ni financiranje troškova međunarodnih sudova. SAD i europske države najviše su se zalagale za smanjenje proračuna. Zemlje u razvoju bile su za to da proračun ostane na istoj razini.

WASHINGTON - Sjedinjene Države žale što Kuba neće u okviru najavljene amnestije osloboditi i Amerikanca Alana Grossa, objavio je u subotu State Department. Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je u petak pomilovanje za gotovo više od 2.900 osuđenika i 86 stranaca iz 25 zemalja, među kojima 13 žena, osuđenih zbog zločina počinjenih na Kubi. Ta mjera se neće odnositi na Amerikanca Alana Grossa, čija osuda u ožujku na 15 godina zatvora predstavlja veliku prepreku za poboljšanje odnosa između SAD-a i Kube. Gross je u zatvoren jer je postavljao opremu za pristup internetu u okviru američkog programa za promoviranje demokracije na Kubi.

LONDON - Velika Britanija neće nikada pregovarati o suverenosti Falklandskog otočja, koje Argentinci nazivaju Malvinima i smatraju svojima, osim ako to ne ne bude željelo oko 3000 stanovnika otočja, izjavio je u subotu britanski premijer David Cameron. "Bez obzira na poteškoće na koje bi mogla naići Velika Britanija, želja vlade je zajamčiti sigurnost i prosperitet Falklanda", rekao je Cameron u svojoj božićnoj poruci upućenoj stanovnicima otoka, koji su od 1833. pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva. U petak su Britanci kazali kako smatraju da su argentinska nastojanja da zabrani brodovima pod zastavom Falklandskog otočja pristup u južnoameričke luke "neopravdana i kontraproduktivna" te su obećali da će braniti suverenitet Falklanda.

TRIPOLI - Libijci su u subotu proslavili neovisnost prvi put od dolaska na vlast 1969. Moamera Gadafija, svrgnutog s vlasti i likvidiranog 20. listopada 2011., a predsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC) Mustafa Abdeldžalil ponovno je pozvao stanovnike na pomirenje. Kralj Idris je 24. prosinca 1951. u Bengaziju proglasio neovisnost države. Bengazi, drugi po veličini grad, od Tripolija udaljen oko 1000 km, u veljači je postao kolijevka pobune protiv režima pukovnika Gadafija. "Svi od nas očekuju promjene", rekao je Abdeldžalil pred članovima vlade i visokim libijskim dužnosnicima, pozvavši njih i ostale sunarodnjake da ne razmišljaju o osveti, već da zajedničkm snagama počnu raditi na izgradnji zemlje.

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je u subotu navečer misu polnoćku u beogradskoj katedrali Blažene Djevice Marije u nazočnosti brojnih vjernika koji Božić slave prema gregorijanskom kalendaru.

U svojoj božićnoj poslanici beogradski nadbiskup je pozvao očeve i majke da "poviju svoje sinove i kćeri u pojaseve sigurnosti".

"Ne dopustite da ijedno začeto biće postane otpad i da ijedno umiruće biće padne u zaborav i osamu", poručio je Hočevar u obraćanju nazočnima.

Također je pozvao narode i države da "pruže sigurnosne pojaseve djeci i mladima" te sve obrazovne sustave da ne dozvole da novorođena bića budu "bačena u tamu laži i u noć bez smisla".

SARAJEVO - Božićno slavlje treba poslužiti kako bismo se sjetili poruka Božje ljubavi i živjeli te poruke kroz naša djela, kazao je u nedjelju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodeći misu polnoćku u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova.

Kardinal Puljić je u propovijedi u prepunoj sarajevskoj prvostolnici kazao kako doživjeti Božić istodobno znači doživjeti mir koji Isus donosi.

Kazao je kako su Božić na poseban način već doživjeli svi oni koji imaju srca za potrebe drugih, koji su se u povodu ovog blagdana okupili u obiteljima, ali i svi oni koji su poslušali savjet "ne bojte se".

"To nam je tako važno u ovim vremenima kada nam mediji posreduju poruke iz kojih se čini kao da je propast svijeta", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pozvao je vjernike na polnoćki da ne pridaju važnost "blještavilu" potrošačkog društva, već da iza njega otkriju Isusovu poniznost i poruku mira.

U Baziliku svetoga Petra, gdje je Sveti Otac služio svečanu misu u spomen rođenja Isusa Krista koju je prenosila Mondovizija, osamdesetčetverogodišnji Sveti Otac ušao je na pokretnoj platformi na kojoj se polako dovezao do oltara. Stepenicama se do oltara popeo uz pomoć svojih suradnika.

Papa koji redovito upozorava na pretjerani racionalizam pozvao je vjernike da budu ponizni pred otajstvom Božića: "Želimo li pronaći Boga koji je došao kao dijete, moramo se spustiti na zemlju s visine našeg 'liberalnog' uma, odložiti svoju lažnu sigurnost i oholost razuma", istaknuo je.

"Moramo se sagnuti kako bismo našli Boga koji se razlikuje od naših predrasuda i našeg mišljenja", ocijenio je, podsjetivši da je novorođeni Isus ležao u jaslama.

"Molimo Gospodina da nam pomogne kako bismo iza blagdanskog blještavila pronašli dijete u betlehemskoj štalici. Božić je postao komercijalni blagdan čije zasljepljujuće svjetlucanje skriva otajstvo Božje poniznosti", požalio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙