FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta porasla u oskudnoj predblagdanskoj trgovini

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u petak, nadovezujući se na rast na američkim tržištima koja su ohrabrile naznake oporavka američkog gospodarstva.

Tako je indeks Londonske burze Ftse, koja danas radi samo pola radnog vremena, ojačao 1,0 posto i iznosio je 5.512 bodova a na sličnom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, u plusu 1,1 posto, dosegnuvši 3.105 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je skromnijih 0,3 posto, na 5.870 bodova.

U mršavoj predblagdanskoj trgovini uoči Božića europska su tržišta poticaje za rast našla u solidnim američkim gospodarskim pokazateljima, poput pada broja zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlene u prošlom tjednu na najnižu razinu u tri i pol godine i poboljšanog raspoloženja potrošača u prosincu.

"Broj nezaposlenih izgleda dobro ali za Božić puno se ljudi sezonski zapošljava. Ta potpora nije dovoljno snažna da se na njoj temelji strategija podizanja cijena dionica", upozorava Andy Lynch iz Schroedersa.

Ti su podaci podigli američka tržišta dionica, pa je indeks Dow Jones ojačao 0,5 a S&P 500 i Nasdaq po 0,8 posto

"Ne bih iščitavao previše iz aktualnih trendova dok se svi ne vrate na posao u siječnju", dodaje.

Uzlet na američkim tržištima podigao je i vrijednosti dionica na europskim tržištima, pri čemu je najveći dobitnik bio naftni sektor, zbog rasta cijena nafte pod utjecajem poremećaja u opskrbi.

Sektor je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,1 posto i na dobrom je putu da godinu završi u plusu.

Među pojedinim kompanijama francuski Total ojačao je 2,5 a British Petroleum 1,7 posto.

Na dobitku su bile i dionice bankovnog sektora, crpeći iz dalje potporu iz mjera kojima Europska središnja banka nastoji odmrznuti kreditna tržišta. Tako je Credit Agricole ojačao 1,7 a Banco Santander 1,3 posto.

U ovoj su godine banke izgubile na vrijednosti više od 32 posto, pritisnute ponajprije otpisima obveznica zaduženih članica eurozone.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,8 posto, na 8.395 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙