FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast europskih burzovnih indeksa uz mršav obujam trgovanja

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su podršku u slabijoj trgovini dobivali od automobilskog sektora, no optimizam je prigušen zbog negativnog komentara agencije Fitch o krizi u eurozoni, a određene zabrinutosti u vezi globalnog rasta izazvala je i vijest o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila.

U takvom okruženju londonski indeks Ftse ojačao je 0,11 posto, na 5.393 boda, frankfurtski DAX za 1,05 posto, na 5.761 bod, a pariški CAC za 1,15 posto, popevši se na 3.006 bodova.

Najveći dobitnici zabilježeni su u automobilskom sektoru, predvođenom Volkswagenom, čije su dionice ojačale 2,3 posto. Prosječan dobitak dionica pripadnika toga sektora iznosio je 2,2 posto.

Od sektora u kojima su ulagači kupovali dionice isticao se i sektor proizvodnje hrane i pića, predvođen njemačkim proizvođačem šećera Suedzuckerom, čije su dionice poskočile 3,2 posto, s tim da im je na ruku išla i preporuka kupnje od tvrtke Goldman Sachs.

S druge strane, najveći gubitnici zabilježeni su pak u rizičnijim sektorima, poput naftnog, koji su osjetljivi na promjene gospodarskih ciklusa. Tako su u sektoru bazičnih sirovina dionice bile na prosječnom gubitku od jedan posto, nakon što je vijest o smrti Kima Jong-ila potaknula zabrinutosti glede rasta globalnog gospodarstva i nestabilnosti u regiji.

Postoje zabrinutosti u vezi daljnjih zbivanja u Sjevernoj Koreji, čije kolabirajuće gospodarstvo i ambicije da postane nuklearna sila predstavljaju glavne prijetnje sjevernoistočnoj Aziji.

Ulagače je na oprezu držalo i upozorenje Fitcha o mogućem sniženje kreditnih rejtinga sedam zemalja eurozone, uključujući Francusku, kao i ocjena da je postizanje sveobuhvatnog rješenja krize eurozone nedostižno.

Bankovne dionice zanemarile su ipak ta upozorenja i u prosjeku su bile na dobitku 1,5 posto.

Trgovci kažu da će ulagači vjerojatno ići u prodaje nakon svakog jačanja dionica, budući da se ne vidi realno rješenja dužničke krize u eurozoni.

"Mislim da nam predstoji loš tjedan s vrlo mršavim obujmom trgovine. Svi govore o Sjevernoj Koreji i neizvjesnostima, a Fitch je također bio vrlo oštar u svojem priopćenju", kazao je Joe Rundle, čelnik trgovine u ETX Capitalu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,26 posto, na 8.296 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙