FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lov na popuste podigao europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak u slaboj predblagdanskoj trgovini nakon što su ulagači, ohrabreni povoljnim ishodom španjolske aukcije obveznica, krenuli u lov na povoljne dionice nakon razdoblja pada njihove vrijednosti.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,88 posto na 5.414 bodova, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,27 posto na 5.747 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,21 posto i iznosio 3.012 bodova.

Pozitivan podatak za dionice bio je pad prinosa na španjolske obveznice na aukciji kojom je Madrid prikupio daleko veći iznos no što je planirala.

Među dobitnicima na tržištu izdvajali su se bankovni i sektor osiguravatelja, koji su u posljednje vrijeme bili na najvećem gubitku zbog nepovoljnog utjecaja dužničke krize u eurozoni, pa su ulagači odlučili iskoristiti priliku i kupiti ih po povoljnim cijenama.

Tako je agencija Standard & Poor's krajem prošlog tjedna upozorila da bi mogla sniziti rejting vodećim europskim osiguravateljima a slično je upozorenje izdano i za bankovni sektor.

Osiguravatelji su u četvrtak bili na prosječnom dobitku od dva posto, predvođeni Old Mutualom koji je poskočio 10,2 posto nakon objave o prodaji nordijskog poslovanja za 3,2 milijarde dolara radi smanjenja dugova. Njemački Allianz dobio je na vriejdnosti 2,9 posto.

Bankovni sektor također je bilježio dobitke, uz prosječni rast vrijednosti od 1,2 posto. Commerzbank je tako dobio na vrijednosti 6,9 posto, Intesa Sanpaolo 4,9 a Deutsche Bank 3,6 posto.

Izdvajala se banka Credit Agricole, koja je oslabila 2,4 posto nakon što joj je agencija Fitch Ratings snizila dugoročni rejting zbog objave da će u 2011. zabilježiti gubitak. Banka će otpisati imovinu u vrijednosti 2,5 milijarde eura i ukinuti 2.350 radnih mjesta u odjelu investicijskog bankarstva.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,66 posto i iznosio 8.377 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙