FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči Božića počeli štrajk glađu ispred varaždinske katedrale

VARAŽDIN, 23. prosinca 2011. (Hina) - Šestorica muškaraca iz mjesta Jakopovca i Kaštelanca postavili su danas šator ispred katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu i počeli štrajk glađu prosvjedujući ponovno zbog toga što su njihova sela još u početku godine "premještena" iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet.

Prosvjednici smatraju da je tom odlukom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, o kojoj nisu bili prethodno obaviješteni, njima učinjena nepravda. Poručuju da sve njihove dosadašnje zamolbe, peticije, razgovori s biskupom, pismo Vatikanu i mirni prosvjedi do sada nisu urodili plodom te da su se zato odlučili na štrajk glađu ispred varaždinske katedrale.

Kažu da je biskup svim župnicima iz Varaždinske biskupije zabranio da primaju njihovu djecu na vjeronauk, osim župnika iz Jalžabeta, a da to nije smio učiniti te poručuju da neće jesti tako dugo dok biskup ne povuče dekret. Ističu da imaju potporu svojih obitelji i sumještana, koji će im tijekom dana doći pružiti potporu ispred katedrale.

Prosvjednici dodaju da ih danas još nije došao vidjeti nitko iz biskupije. Stručna suradnica biskupije za informiranje Jasminka Bakoš-Kocijan kaže da je biskup Mrzljak zauzet obvezama te da će, ako se odluči očitovati o tom slučaju, o tome izvijestiti javnost.

Sela Jakopovec i Kaštelanec izdvojena su iz župe Varaždinske Toplice i pripojena župi Jalžabet u početku godine, a varaždinski biskup je svoju odluku obrazložio time da ta dva sela upravno i prometno gravitiraju Jalžabetu te da će na taj način vjernicima biti osigurana bolja pastoralna briga.

No to je ogorčilo mještane koji kažu da su njihova dva sela više od 500 godina pripadala župi Varaždinske Toplice i da ne žele mijenjati tradiciju. Na razne su načine pokušali vratiti svoja sela pod tu župu te su u početku godine održali nekoliko mirnih prosvjeda, među ostalim, ispred varaždinske i zagrebačke katedrale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙