FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja - kultura - 1. dio

ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Kronologija događaja u kulturi od siječnja do travnja 2011.

SIJEČANJ:

3. siječnja - Fadil Hadžić, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa, filmski redatelj i scenarist, novinar i slikar, preminuo je u 89. godini u Zagrebu. Bio je jedan od utemeljitelja Satiričkog kazališta Jazavac, današnjeg "Kerempuha", osnovanog 1964. i njime je ravnao dvadeset godina.

10. siječnja - Istaknuti hrvatski jazz glazbenik Boško Petrović preminuo je u Zagrebu u 76. godini. Petrović je bio utemeljitelj Zagrebačkog jazz kvarteta, a vodio je i druge hrvatske te međunarodne sastave, među ostalim, Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Club All Stars, te Boško Petrović Trio.

19. siječnja - "Stilskim vježbama" glumački par Pero Kvrgić i Lela Margitić proslavili su u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 43. obljetnicu izvođenja te predstave koju je 1968. po tekstu Raymonda Queneaua u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić i koja je uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istim glumcima.

16. siječnja - Prva inozemna izvedba Hrvatske mise u d-molu opus 86. hrvatskoga skladatelja Borisa Papandopula upriličena je u poljskom gradu Krakowu, u Velikoj svečanoj dvorani Krakowske filharmonije, pod dirigentskim vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića.

14. siječnja - Ellen Stewart, jedna od najvećih svjetskih kazališnih umjetnica i prijateljica Zagreba i Dubrovnika, gdje je gostovala sa svojim predstavama, preminula je u New Yorku, u 91. godini. Prvi put u Zagreb je došla još šezdesetih, prije petnaestak godina tu je održavala radionice za glumce, dok je Teatar ITD gostovao u njezinom newyorškom kazalištu "La MaMa" s predstavom "Gorki, gorki mjesec".

14. siječnja - Drama "Leda", završni dio glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, premijerno je izvedena u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", u režiji Borisa Svrtana.

15. siječnja - Mladi violinist Martin Draušnik primio je u Hrvatskom društvu skladatelja Nagradu Stjepana Šuleka za 2010., za izvedbu Tartinijeve violinske sonate u g-molu "Đavolji triler".

17. siječnja - "Hrvatsko pjesništvo 1900.-1950. - pjesništvo hrvatske moderne", knjiga književnog teoretičara, povjesničara i kritičara Cvjetka Milanje predstavljena je u Zagrebu. Riječ je o temeljitom i sustavnom tematu hrvatskog pjesništva tog razdoblja.

18. siječnja - Igrani film "Dva sunčana dana" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića o neočekivanom raspletu godišnjeg odmora za jedan par inozemnih turista koji ljetuje na Jadranu, premijerno je prikazan u Cinestaru Zagreb.

19. siječnja - Knjiga "Osvit čovječanstva" autora Ivora Jankovića i Ivora Karavanića, znanstveno utemeljena analiza procesa evolucije i podrijetla čovjeka, namijenjena stručnjacima i studentima, ali i širokom krugu čitatelja zainteresiranih za početke ljudskog biološkog i kulturnog razvoja, predstavljena je u Zagrebu.

21. siječnja - Premijerna izvedba monodrame hrvatskog književnika Mire Gavrana "Hotel Babilon" u krakovskom Teatru Ludowy, što je šesnaesta premijera djela toga književnika u Poljskoj u proteklih jedanaest godina.

21. siječnja - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku praizvedena je opereta u tri čina "Mala Floramye" Ive Tijardovića, u režiji Nine Kleflin, pod ravnanjem Mladena Tutavca.

22. siječnja - U Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena drama "Život lude" gruzijskog redatelja Davida Doiashvilija, nastale u koprodukciji s HKD Teatrom Rijeka, koja se temelji na istoimenoj zbirci kratkih priča japanskog pisca Ryunosuke Akutagawe iz 1927.

22. siječnja - Slikar-grafičar i profesor Akademije likovnih umjetnosti Ante Kuduz preminuo je u Zagrebu u 76. godini.

24. siječnja - Mlada varaždinska sopranistica Jelena Štefanić nastupila je u glavnoj ulozi premijerne izvedbe opere "Il parnaso confuso" Christopha Willibalda Glucka, u Schlosstheautru Schoenbrunn u Beču pod ravnanjem maestra Ingomara Rainera.

24. siječnja - Nenad Lhotka, baletni plesač, koreograf i baletni pedagog, umro je u 89. godini u kanadskom gradu Winnipegu. Lhotka se proslavio ulogom Romea u "Romeu i Juliji" Sergeja Sergejeviča Prokofjeva u znamenitoj koreografiji Margarete Froman, što je bila prva izvedba Prokofjevljeva baleta izvan Sovjetskog Saveza i prva koju je vidjela londonska publika za gostovanja zagrebačkog baleta 1955.

24. siječnja - Predstava "Magic Act Show" satiričkog kazališta Kerempuh gostovala je u Budimpešti, u kazalištu Duna Palote. Nagrađivani autorski projekt Renea Bitorajca, Tarika Filipovića i Luke Vidovića-Illumana od premijere u siječnju 2003. vidjelo je oko 150 tisuća gledatelja.

26. siječnja - Posljednji, osmi svezak Osmojezičnoga enciklopedijskog rječnika (1631 str.) od T-Ž, koji sadržava 14.240 leksičkih jedinica hrvatskoga jezika te oko 400 tisuća riječi na stranim jezicima, predstavljen je u Leksikografskome zavodu "Miroslav Krleža" u Zagrebu. Prvi svezak objavljen je 1987., a svih osam svezaka sadržava 96.249 leksičkih jedinica na 9008 stranica.

26. siječnja - Otvorena je izložba "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata", koja na atraktivan način predstavlja duh vremena 20-tih i 30-tih godina 20. stoljeća u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). Obuhvatila je više od 750 izložaka koji odražavaju visoku razinu stila prihvaćenog u arhitekturi, industrijskome dizajnu te u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu.

26. siječnja - U Šibeniku je predstavljena kulturno-turistička inicijativa "U Meštrovićevu rodnom kraju" kojoj je cilj oživjeti rodni kraj proslavljenog kipara Ivana Meštrovića te očuvati spomeničku baštinu.

27. siječnja - Predstavljen je Nacionalni program razvoja audiovizualnog stvaralaštva i industrije, svojevrsni poziv u pomoć za hrvatsku audiovizualnu djelatnost za razdoblje od 2010. do 2014. U tom programu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) navode se smjernice za sljedeće razdoblje kako bi se osigurao kontinuitet audiovizualne proizvodnje, povećala gledanost filmova, osamostalila Hrvatska kinoteka, pokrenuo izvoz filmskih usluga i digitalizirao kinoprikazivački sektor.

28. siječnja - U više od 60 hrvatskih gradova i 150 muzeja, galerija i ustanova u kulturi održala se sedma "Noć muzeja". Ulaz u sve muzeje bio je besplatan a organizirane su atraktivne izložbe i popratna događanja - predavanja, performansi, recitali i koncerti. Ovogodišnja "Noć muzeja" imala je rekordnih 314.659 posjetitelja.

28. siječnja - U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) praizvedena je predstava "Zagorka", autorski projekt Ivice Boban posvećen prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i jednoj od najznačajnijih domaćih spisateljica Mariji Jurić Zagorki.

28. siječnja - Koncertom u Kristijanovoj crkvi u Kopenhagenu, Zagrebački gitaristički kvartet otvorio je Dane hrvatske glazbe u Danskoj, koje organizira hrvatsko Veleposlanstvo u Kopenhagenu i dansko Schubertovo društvo.

28. siječnja - Predstavama "Generacija 91-95", "Buđenje proljeća" i "Garaža" Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) predstavilo se od 28. do 30. siječnja u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

28. siječnja - Ugledni arhitekt, sociolog i likovni kritičar Fedor Kritovac umro je 28. siječnja u Zagrebu.

VELJAČA:

1. veljače - Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište "Gavella" gostovalo je s predstavom "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog, u rimskom kazalištu "Teatro Argentina".

1. veljače - U kazalištu Žar ptica premijerno je izvedena "Družba Pere Kvržice", uprizorenje istoimenog legendarnog dječjeg romana Mate Lovraka u režiji Olivera Frljića.

1. veljače - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu praizvedena je drama "Tartuffeerie" Sanje Ivić, koja je dobila nagradu ministarstva kulture za dramsko djelo "Marin Držić" za 2009. godinu, a režirao ju je Goran Golovko.

2. veljače - Izložba "Ars medica et pharmaceutica", s rimskim medicinsko-farmecutskih instrumentima iz fundusa zadarskog Arheološkog muzeja, otvorena je u Kneževu dvoru Dubrovniku u sklopu Feste sv. Vlaha. Izložen je dio vrijedne zbirke, koja obuhvaća 146 predmeta, a sastoji se od arheoloških nalaza, svjedočanstava rimske medicine u Dalmaciji, među kojima su i neki svjetski rariteti.

3. veljače - Povodom 150. obljetnice osnutka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba posvećena toj krovnoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi, na kojoj je otkriven i dar Akademije Knjižnici - odljev Bašćanske ploče koji će biti trajno izložen u prizemlju zgrade NSK. Izložbom na kojoj su posjetitelji mogli razgledati oko 3 000 naslova u više od 5 500 svezaka objavljenih u 150 godina Akademije, počeo je niz svečanosti kojima je obilježena ta obljetnica.

4. veljače - U organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku je predstavljena knjiga "Povijest Dubrovnika" talijanskog dominikanca Serafina Razzija (1531.-1611.), u prijevodu Stjepana Krasića. "Povijest Dubrovnika" prvi je put tiskana 1595. godine, a doživjela je tri izdanja.

5. veljače - Koncertom u dubrovačkom Franjevačkom samostanu male braće Mješoviti pjevački zbor "Libertas" obilježio je 30. obljetnicu djelovanja. Zbor je osnovan na inicijativu Luke Obradovića i maestra Ive Dražinića, prvog voditelja zbora i dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, s kojim zbor od samog osnutka usko surađuje.

7. veljače - Predstavljena je knjiga Josipa Vranekovića "Dnevnik. Život u Krašiću zasužnjenog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca", koju je priredio msgr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca.

8. veljače - Knjiga "Sabrane pjesme" akademika Ante Stamaća, koja na više od 500 stranica objedinjuje pedesetogodišnji pjesnički opus tog pjesnika, teretičara književnosti, esejista i prevoditelja, predstavljena je u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

8. veljače - Premijerno je izvedena opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, a u izvedbi ansambla Opere splitskog HNK u suradnji s HNK Zagreb.

9. veljače - Poznati američki časopis za dizajn "How" uvrstio je plakat za Festival europske kratke priče iz 2010., djelo hrvatskih autora Maje Bagić-Barić i Danijela Srdareva, među deset najboljih na svijetu.

10. veljače - U Kazalištu Komedija izvedena je premijera komedije "Da, ministre" autora Antonyja Jaya i Johnatana Lynna u režiji Zorana Mužića, koju je s češkog jezika prevela Dagmar Ruljančić.

12. veljače - Predstava Teatra Exit "Kauboji", autora i redatelja Saše Anočića, odigrana je 200. put od premijere 2008. Predstava je dobitnica brojnih nagrada, među kojima i Nagrade hrvatskoga glumišta 2008. za najbolju predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje.

12. veljače - Kao središnja operna premijera sezone, u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" izvedena je "La forza del destino/Moć sudbine" Giuseppea Verdija, gotovo trideset godina poslije prethodnog uprizorenja u Rijeci.

14. veljače - Mladi talijanski pijanist Scipione Sangiovanni osvojio je prvu nagradu na EPTA međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić, koje organizira EPTA Croatia - Udruga klavirskih pedagoga Hrvatske i Koncertna direkcija Zagreb. Drugu nagradu četvrtog natjecanja dobio je Andrey Gugnin iz Rusije, a treću Stephanie Proot iz Belgije te Varvara Nepomnyashchaya iz Rusije.

15. veljače - Istaknuti crtač i strip-autor Ivica Bednjanec preminuo je u Zagrebu u 77. godini. Taj klasik hrvatskoga stripa omiljen mnogim generacijama mladih autor je popularnih strip-albuma "Jasna i osmoškolci", "Durica", "Genije", "Nježni sport" i drugih.

15. veljače - Knjiga Melite Švob "Židovska populacija u Hrvatskoj i Zagrebu", u kojoj su obrađeni rezultati najnovijih istraživanja o kretanju židovske populacije u Hrvatskoj i posebno u Zagrebu u posljednjih 150 godina, predstavljena je u zagrebačkoj Židovskoj općini.

15. veljače - Filmski i televizijski redatelj Miroslav Mikuljan preminuo je u Zagrebu, u 68. godini.

17. veljače - Glumac Predrag Vušović umro je u 51. godini u Zagrebu. Karijeru je počeo u kazalištu "Mali Marin Držić", a od 1996. stalno je zaposlen u "Gavelli". Uz kazališne predstave Vušović je glumio u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

17. veljače - U Umjetničkom paviljonu otvorena je izložba "Palindromija/Između zemlje i neba" akademske slikarice Dubravke Lošić, na kojoj je predstavljena kompozicija asamblaža koja se sastoji od njezinih prepoznatljivih ciklusa "Trkači" i "Ružičnjaci".

17. veljače - U Društvu hrvatskih književnika predstavljena je monografija Predraga Markovića "Katedrala sv. Jakova u Šibeniku - Prvih 105 godina", u kojoj autor na više od pet stotina stranica piše o povijesti istraživanja šibenske katedrale, Pulišićevoj katedrali, odnosno utemeljenju te prvom razdoblju gradnje, potom Jurjevoj katedrali i Nikolinoj katedrali.

17. veljače - Knjiga povjesničara Tvrtka Jakovine "Treća strana Hladnog rata" u kojoj je na skoro osam stotina stranica prikazan temeljit pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je ta organizacija s više od stotinu država funkcionirala, predstavljena je u zagrebačkom Muzeju Mimara.

18. veljače - Društvo hrvatskih književnika (DHK) objavilo je Spomenicu u kojoj su obrađeni ljetopis, nakladništvo i časopisi tog društva u povodu 110. obljetnice njegova djelovanja, koja na kraju donosi i popis svih članova DHK.

18. veljače - Zbornik "Trajnost čina", objavljen u čast akademika Nikole Batušića (1938.-2010.), predstavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu, na rođendan toga vrsna hrvatskog teatrologa i dugogodišnjeg profesora na Akademiji dramskih umjetnosti. Zbornik sadrži radove 31 autora, pripadnika raznih naraštaja, ali i Batušićeve posljednje studente s Akademije dramske umjetnosti.

18. veljače - Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) premijerno je izvelo predstavu "Krava na Mjesecu", u režiji Ivana Kristijana Majića, nastalu u koprodukciji sa središnjim mađarskim lutkarskim kazalištem, Budimpeštanskim kazalištem lutaka, prema istoimenom animiranom filmu Dušana Vukotića.

18. veljače - Kultni američki glazbenik, svjetska trubačka zvijezda te peterostruki dobitnik najveće američke diskografske nagrade Grammy, Randy Brecker nastupio je, sa Zagrebačkom filharmonijom i HGM jazz orkestrom Zagreb pod vodstvom uglednog austrijskog jazzera Sigija Feigla, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na koncertu "Zagreb Philharmonic Goes Jazz".

19. veljače - U Zagrebačkom kazalištu mladih, na sceni Miško Polanec, premijerno je izvedena predstava "Mauzer" u režiji Boruta Šeparovića, njegov autorski projekt inspiriran "Grobnicom za Borisa Davidovića" Danila Kiša i "Mauzerom" Heinera Muellera.

19. veljače - U Gliptoteci je otvorena izložba fotografija "Nagrađena hrvatska arhitektura 1990-2009", koja prikazuje 84 ostvarenja nagrađena u proteklih 20 godina najuglednijim nacionalnim priznanjima koja im je dodijelila struka - godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata i nagradom "Vladimir Nazor".

20. veljače - Animirani film "Soba" Ivane Jurić osvojio je Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma, koji se održao 19. i 20. veljače u zagrebačkom kinu "Europa", a u okviru kojega je u konkurenciji prikazano 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije.

21. veljače - S predstavom "Građanin plemić" J. B. P. Molierea i J. B. Lullyja, u režiji Krešimira Dolenčića, zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište gostovalo je u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad.

22. veljače - Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) svečano je obilježen potpisivanjem sporazuma o suradnji između NSK i Sveučilišta u Zagrebu te predstavljanjem projekata Knjižnice i otvorenjem izložbe "Značajne prinove NSK u Zagrebu u 2010.".

22. veljače - Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo je dvije godišnje Nagrade "Josip Brunšmid" - Sanjinu Miheliću za izložbu "Arheologija i turizam u Hrvatskoj" te autorima knjige "Osvit čovječanstva" Ivoru Karavaniću i Ivoru Jankoviću.

22. veljače - Ugledni hrvatski slikar, grafičar i oblikovatelj Ivan Picelj umro je u Zagrebu u 87. godini. On je jedan od osnivača skupine EXAT 51, s kojom je izlagao u Zagrebu i pripada utemeljiteljima pokreta "Nove tendencije", unutar kojeg je stvarao programirana djela, a izradom plakata, opremom knjiga i izložbenih kataloga unaprijedio je vizualnu kulturu grafičkoga oblikovanja zagovarajući ravnopravnost primijenjene umjetnosti.

22. veljače - Skupna izložba desetak hrvatskih slikara, kojima je primarna umjetnička preokupacija dvodimenzionalna štafelajna slika, održala se od 22. do 28. veljače u newyorškoj Galeriji MC na Manhattanu. Riječ je o projektu Inter Imago New York, u organizaciji splitske umjetničke agencije i Galerije MC, koji okuplja recentne radove hrvatskih umjetnika.

25. veljače - U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku premijerno je izvedena dramska komedija u tri čina "Vedri duh" Noela Cowarda, u režiji Aide Bukvić.

25. veljače - Talijanska drama HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke premijerno je u dvorani Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku, izvela predstavu "Euridice (Euridika)" američke književnice Sarah Ruhl, u režiji Lawrencea Kiirua.

25. veljače - Knjiga "Međunarodno priznanje hrvatskoga jezika - Postignuće Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu", koju su priredili Tihomil Maštrović i Lobel Machala predstavljena je u Zagrebu. Na gotovo 300 stranica objavljeni su dokumenti i medijski tekstovi o borbi NSK za međunarodno priznanje hrvatskoga jezika.

26. veljače - U satiričkom kazalištu Kerempuh premijerno je izveden "Spektakluk" autora Tarika Filipovića, Renea Bitorajca i Zorana Lazića, predstava koja ukazuje na velike promjene u načinu svakodnevnog života koje su se dogodile u posljednjih 20 godina.

26. veljače - U organizaciji Profila i Grupacije nakladnika hrvatske dječje knjige Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu je otvoren Prvi sajam dječje knjige, u okviru kojega su do 4. ožujka održani razni edukativno–zabavni sadržaji, druženja s književnicima, igraonice, lutkarske predstave, nastupi dječjih zborova.

OŽUJAK:

1. ožujka - Predstavljen je "Kafkin prijatelj", novi roman hrvatskog romanopisca i dramatičara Mire Gavrana, koji donosi priču o prijateljstvu dvaju pisaca, Franza Kafke i Maxa Broda, te o ženama koje su ih sudbinski odredile.

1. ožujka - U 85. godini preminula je dugogodišnja glumica DK Gavella Vjera Žagar Nardelli, koja je u svom umjetničkom vijeku duljem od 40 godina ostvarila veliki glumački opus u raskošnu rasponu interpretacija od komičnih likova do uzvišenih tragičkih heroina.

2. ožujka - Nagrade Grigor Vitez za 2010. dodijeljene su književnicama Sanji Lovrenčić, za knjigu "Noina mačka i drugi igrokazi" i Nadi Mihelčić za "Pustolovine Arna i Điđija", a slikarici Marijani Jelić za ilustraciju knjige Sonje Zubović "Čudnovata kuhinja Lize Brljize". Zlatnu pticu nagrade Grigor Vitez dobio je književnik i likovni umjetnik Zvonimir Balog za vrhunska stvaralačka dostignuća.

3. ožujka - Hrvatska književnica Višnja Stahuljak, pjesnikinja, prozna i dramska spisateljica umrla je u 85. godini u Zagrebu.

3. ožujka - Izložba "Antički Grci u Hrvatskoj", u sklopu koje je bio izložen i Apoksiomen, antička brončana skulptura grčkog atleta izronjena 1999. iz mora u blizini Lošinja, svečano je otvorena u Muzeju i galeriji grada Ljubljane.

4. ožujka - "Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata" znanstvenika i književnika Matije Evetovića, kapitalno djelo o podrijetlu, književnosti, prosvjetnim i vjerskim prilikama bunjevačkih i šokačkih Hrvata, predstavljeno je u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

4. ožujka - U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" praizvedena je predstava "Nosi nas rijeka" splitskoga glumca i dramatičara Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića, životna priča o raspadu seoske obitelji u Dalmatinskoj zagori.

4. ožujka - U sklopu Večeri tri baleta, u zagrebačkoj HNK premijerno su prikazana svjetski poznata kraća baletna djela - "Concerto barocco" u koreografiji Georgea Balanchinea, balet Hansa van Manena "Pet tanga" na glazbu Ástora Piazzolle i klasična "Paquita" u koreografiji Dereka Deanea.

5. ožujka - Nizozemski film "Među zvijezdama" Leonarda Retela Helmricha, koji je punih dvanaest godina u 'slamovima' Jakarte pratio život indonezijske obitelji, osvojio je nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

8. ožujka - Dunja Seiter-Šverko imenovana je vršiteljicom dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu, zamijenivši na toj funkciji Tihomila Maštrovića.

8. ožujka - Balet "Diskretni šarm buržoazije", okosnica kojega je istoimeni film Luisa Bunuela, premijerno je izveden u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci, u režiji i koreografiji Staše Zurovca i skladatelja Marijana Nećaka.

8. ožujka - Otvorena je izložba "Ilustracija u Hrvatskoj 19. stoljeća", na kojoj je u Klovićevim dvorima tijekom ožujka i travnja biti izloženo više od tri stotine knjiga, časopisa i ilustrativnih predložaka, predstavljajući zaboravljene tehnike, nepoznate autore i neistraženo razdoblje zamaha razvoja ilustracije, kao prateće likovne discipline tiskovina u Hrvatskoj.

8. ožujka - Predstava "Žena-bomba/Woman Bomb" hrvatske spisateljice Ivane Sajko premijerno je izvedena na Međunarodni dan žena, u londonskome kazalištu Tristan Bates, Režirala ju je Vanda Butković, uz pomoć Maje Milatović-Ovadije, a video dizajn je napravio Dan Oki.

9. ožujka - Popularna komedija hrvatskog književnika Mire Gavrana "Muž moje žene" premijerno je izvedena u kazalištu "Little Fish Theatre" u San Pedru, nedaleko Los Angelsa. Tu predstavu o dvojici muškaraca koji su oženjeni istom ženom ne znajući jedan za drugoga, režirao je Don Schlossman. Komedija je igrana u šesnaest različitih inozemnih kazališta.

12. ožujka - Predstava "Fedrina ljubav" Sarah Kane, u režiji Božidara Violića, u kojoj se mit o Fedri propituje jezikom svakodnevice, a fragmentarnim naturalizmom spaja temu ratovanja u društvu i ratovanja u obitelji, premijerno je prikazana Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

12. ožujka - Hrvatski pijanist Ivo Pogorelić održao je koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izvevši djela Frederica Chopina i Franza Liszta. U svome recitalu Pogorelić je oduševio ispunjeno gledalište "Lisinskog", a izveo je zahtjevan pijanistički repertoar. Zadnji recital proslavljenog pijanista zagrebačka je publika čula osam godina ranije, a sa Zagrebačkom filharmonijom nastupio je 2010. u listopadu, također u "Lisinskom".

12. ožujka - Opera Josipa Hatzea "Adel i Mara", koja tematizira događaj iz 16. stoljeća o ljubavi između kršćanke i muslimana, premijerno je izvedena na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u režiji Dore Ruždjak-Podolski, a pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija.

13. ožujka - Koncertom kontratenora Maxa Emanuela Cenčića i pijanista Garyja Matthewmana u Palači Gvozdanović počeo je ciklus donatorskih koncerata "Glazbeni salon Gvozdanović 2011.", kojima je cilj prikupiti sredstva za cjelovitu obnovu te jedinstvene gornjogradske palače i simbola zagrebačke građanske tradicije.

13. ožujka - U Art-kinu Croatia proglašeni su pobjednici 5. Festivala dokumentarnog rock filma DORF. Makedonski "Ako nikoj ne sviri" pobjednik je u regionalnoj, francuski "We don't care about music anyway" u međunarodnoj konkurenciji, dok je novinaru Velidu Đekiću pripalo posebno priznanje za doprinos promicanju rock kulture.

15. ožujka - U Klovićevim dvorima otvorena je izložba "Pompeji - život u sjeni Vezuva", na kojoj su predstavljene dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju koje rekonstruiraju i svjedoče o životu u Pompejima, a koji je prekinut erupcijom Vezuva 79. godine.

15. ožujka - Praizvedbom predstave "Mjehur od sapunice" Ivana Gorana Viteza u Histrionskom domu u Zagrebu počeli su IV. Gumbekovi dani, festival posvećen zagrebačkom cabaretskom umjetniku Mladenu Crnobrnji Gumbeku (1939. - 2000.) i zagrebačkoj cabaretskoj tradiciji.

16. ožujka - Jazz Trio "MD in NYC" Matije Dedića otvorio je u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Proljetnu reviju jazza, 21. izdanje te tradicionalne jazz priredbe, u okviru koje su nastupili istaknuti hrvatski i inozemni glazbenici.

17. ožujka - Književnost, stanje na Bliskom istoku i u arapskom svijetu, kao i poimanje ljubavi, književnosti i života bile su glavne teme književne tribine koja je u prepunoj dvorani Kina Europe u četvrtak navečer održana s izraelskim književnikom Amosom Ozom.

18. ožujka - U Kazalištu "Marina Držića" u Dubrovniku premijerno je izvedena predstava "Hasanaginica" autora Milana Ogrizovića koju je na scenu postavio redatelj Ivan Leo Lemo.

21. ožujka - U zagrebačkoj Modernoj galeriji održan je simpozij "Ljubo Babić (1890–1974.): Babićevi doprinosi hrvatskoj umjetnosti i kulturi", na kojemu je 25 hrvatskih povjesničara umjetnosti govorilo o različitim područjima djelovanja tog hrvatskog slikara, scenografa, kostimografa, grafičara, likovnog pedagoga, kritičara, povjesničara umjetnosti, muzealca i književnika.

21. ožujka - Na tradicionalnoj pjesničkoj priredbi "Goranovo proljeće" u Lukovdolu nagrada "Goranov vijenac" dodijeljena je pjesniku Delimiru Rešickom iz Osijeka, a nagrada "Goran" za mlade pjesnike Martini Vidaić iz Zadra.

22. ožujka - Dugogodišnji član ansambla Gradskog dramskog kazališta "Gavella", dramski umjetnik Zorko Rajčić umro je u Zagrebu u 81. godini.

22. ožujka - Dvije knjige matematičara i povjesničara znanosti akademika Žarka Dadića - "Egzaktne znanosti u Hrvata u doba kulturnog i znanstvenog preporoda (1835.-1900.) te "Egzaktne znanosti u Hrvatskoj u ozračju politike i idologije (1900.-1960.)" predstavljene su u Knjižnici HAZU-a. Knjige, koje zajedno imaju gotovo tisuću stranica, čine cjelinu i obuhvaćaju razdoblje od 125 godina u kojemu se stvaralo naše znanstveno nazivlje, vodila dva svjetska rata te nekoliko puta mijenjali državno-pravni okviri u kojima su živjeli Hrvati.

22. ožujka - Dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja Mario Bogliuni umro je u Zagrebu u 76. godini. Među ostalim, vodio je vokalni kvartet Prima i instrumentalni ansambl za pratnju pjevača, nastupao je i kao pijanist, no posebno je bio cijenjen kao pratilac pjevača i klavijaturist u zabavnim ansamblima, a dugo je djelovao i kao zborovođa.

24. ožujka - Kazališni kritičar, novinar i urednik Ivan Jindra preminuo je u 71. godini života u Zagrebu. Među ostalim, surađivao je u tjedniku "Hrvatsko slovo", a na prijelazu stoljeća bio je i glavni urednik tog lista. Od 1968. do 1972. u riječkom Narodnom kazalištu Ivana Zajca bio je ravnatelj Hrvatske drame, a devedesetih pomoćnik ministra informiranja u prvoj Hrvatskoj vladi.

27. ožujka - Drama "Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera u režiji Dušana Jovanovića praizvedena je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Jedna od najboljih drama u 20. stoljeću, koja je uvrštena u sve poznate antologije američke drame, praizvedena je 1949. u New Yorku, a u Hrvatskoj u Osijeku 1956.

28. ožujka - Nagrađivani hrvatski dokumentarni film "Marijine" redateljice i scenaristice Željke Sukove prikazan je na kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Hot Docs" u Torontu, koji se održao od 28. travnja do 8. svibnja.

29. ožujka - Knjiga "Epistolar" Dušana Karpatskog, koja donosi 140 pisama što ih je tijekom svog prevoditeljskog i uredničkog rada taj češki slavist primio od hrvatskih, bosanskohercegovačkih, crnogorskih, čeških, slovačkih i srpskih pisaca, predstavljena je u Pragu.

25. ožujka - Dobitnik prvoga natječaja Nagrade Glasa Koncila za najbolji neobjavljeni roman kršćanskoga nadahnuća 2010., kršćanski triler, roman Vjekoslava Tomašića "Mreža".

25. ožujka - Vlada je na sjednici dala suglasnost Ministarstvu kulture za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 1.000.000,00 kuna, za otkup djela iz zbirke pohrane, Ivan Meštrović: Veseli anđeli i Žalosni anđeli, 1916. godina.

25. ožujka - Pola stoljeća od izlaska iz tiska prvih dvaju brojeva antičasopisa "Gorgona" obilježeno je u Muzeju suvremene umjetnosti programom "Misli o Gorgoni", kako bi se podsjetilo na važnost toga časopisa i istoimene neformalne umjetničke grupe u hrvatskoj i međunarodnoj suvremenoj umjetnosti.

26. ožujka - Posljednje djelo Richarda Wagnera "Parsifal" premijerno je, u režiji njemačkog redatelja Kurta Josefa Schildknechta i koprodukciji s wuerzburškim Mainfranken Theatrom izvedeno na pozornici zagrebačkog HNK. Petipolsatna izvedba tog djela održala se u prigodi proslave 150. godišnjice zagrebačkog HNK, s pretežno inozemnim solističkim postavom, te domaćim zborom i orkestrom, u kojima je nastupilo 150 izvođača.

26. ožujka - U satiričkom kazalištu "Kerempuh" premijerno je izvedena predstava "Bolnica na kraju grada" bugarskoga autora Hriste Bojčeva, u režiji Saše Broz.

27. ožujka - Socijalno angažirana crna komedija "Amateri" Borivoja Radakovića, u režiji Petra Večeka i izvedbi zagrebačkoga kazališta Knap, osvojila je nagradu za najbolju predstavu "Gumbekovih dana", međunarodnog festivala cabareta i komedije u Histrionskom domu.

28. ožujka - Norveški akademik Svein Monnesland objavio je knjigu "Dalmacija očima stranaca" zasnovanu na dugogodišnjem radu u knjižnicama i arhivima, u kojoj je okupio i obradio raznovrsnu i bogatu građu više od stotinu autora, putopisaca i veduista, arheologa i etnografa, pustolova i hodočasnika, moreplovaca i graditelja, prirodoslovaca i novinskih izvjestitelja.

28. ožujka - Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. proglašena je fotografija "Dalekovod" Vlade Kosa iz agencije "Cropix", koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji "Svakodnevni život". Za nju je autor dobio nagradu "Pavao Cajzek", koja mu je bila uručena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.

29. ožujka - Predstavljena je "Bijela knjiga - Kronika prijetnji i napada na novinare 1990 - 2011" publikacija Zbora istraživačkih novinara Hrvatske u kojoj je obrađeno 70 slučajeva prijetnji smrću, sustavnoga zastrašivanja i fizičkih napada na novinare u proteklih dvadeset godina.

30. ožujka - U povodu 20 godina od pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i "Akcije Plitvice - Krvavi Uskrs 1991." Ministarstvo unutarnjih Republike Hrvatske predstavilo je monografiju "Hrvatska policija u Domovinskom ratu".

31. ožujka - Pjevač Oliver Dragojević imenovan je UNDP-ovim ambasadorom dobre volje za dalmatinsku obalu, a zauzimat će se za očuvanje i održiv razvoj prirodne i kulturne baštine dalmatinske obale, što su ujedno i ciljevi UNDP-ova programa COAST u Dalmaciji.

TRAVANJ:

1. travnja - Izložbom "Portreti umjetnika" istaknutoga hrvatskog fotografa Toše Dabca u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti otvoreni su Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac. Predstavljeno je 67 Dabčevih portreta umjetnika, a tema portreta bila je i u središtu nizu predavanja i radionica koje su se održale za trajanja izložbe do 23. travnja.

1. travnja - Istaknuti slovenski slikar Jože Ciuha predstavio se zagrebačkoj kulturnoj javnosti na izložbi "Antološka izložba slika 1970. - 2011." u Hrvatskome domu likovnih umjetnika.

1. travnja – Nagrada Iso Velikanović za životno djelu u području književnoga prevodilaštva uručena je prevoditelju i uredniku Zlatku Crnkoviću, dok je prevoditeljica Irena Lukšić dobila godišnju nagradu Iso Velikanović za prijevod romana "Sanjin" ruskoga književnika Mihaila Arcibaševa.

2. travnja - Nikola Petković izabran je za novog predsjednika Hrvatskog društva pisaca na izbornoj skupštini tog društva na mandat od četiri godine, zamijenivši dosadašnjeg predsjednika HDP-a Velimira Viskovića.

3. travnja - U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih, Slovensko mladinsko gledališče (SMG) iz Ljubljane predstavilo se zagrebačkoj publici od 3. do 5. travnja trima predstavama - "Paklena naranča" u režiji Matjaža Pograjca, "Zločin i kazna" u režiji Diega de Brea i "Vampir", u režiji Ivice Buljana.

4. travnja - Zagrebačka filharmonija održala je veliki humanitarni koncert "Play&Pray for Japan" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, čime se pridružila nizu vodećih europskih orkestara u međunarodnoj umjetničkoj inicijativi za pomoć stradalom Japanu.

5. travnja - U Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti otvorena je izložba "Suvremeno hrvatsko kiparstvo", koja predstavlja sedamnaest autora suvremenog hrvatskog kiparstva.

5. travnja - Zbirka putopisa i ilustracija "Dalmacija očima stranaca" norveškog akademika Sveina Monneslanda, predstavljena je u zagrebačkom Muzeju "Mimara". Autor je, radeći na knjizi šest godina, po svjetskim knjižnicama i arhivima prikupio golemu građu raznovrsnih svjedočanstava o Dalmaciji više od stotinu različitih autora, putopisaca i vedutista, arheologa i etnografa, pustolova i hodočasnika, pomoraca i graditelja, prirodoslovaca i novinskih izvjestitelja.

5. travnja - U okviru gostovanja u Beogradu zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja predstavilo se hit predstavama "VIS Životinje" i "Tijelo".

6. travnja - Jedna od ponajboljih svjetskih mezzosopranistica novog naraštaja, hrvatska operna pjevačica Renata Pokupić nastupila je u londonskome Wigmore Hallu uz tenora Aleka Shradera i Rogera Vignolesa na klaviru, izvodeći neke od dragulja s repertoara romantičnih skladbi Schumanna, Barbera, Duparca, Faurea i Rossinija.

7. travnja - Festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb, koji je ove godine obilježio 50 godina postojanja, u 26. izdanju imao je i pet praizvedbi glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja, ostvarenih u koprodukciji s hrvatskim nacionalnim kazalištima iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Varaždina.

7. travnja - Velika retrospektiva slika Zlatka Šulentića, s oko 120 radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja, otvorena je u Umjetničkom paviljonu.

7. travnja - Samostalna izložba akademske slikarice iz Zagreba Vesne Sokolić, na kojoj se autorica predstavila s 40 ulja na platnu nastalih između 1962. i 2010. godine, otvorena je u Galeriji Oranžeriji vukovarskoga Gradskog muzeja.

7. travnja - Izložbu dokumenata i ilustracija "400 godina Hrvata u Beču" Josip Seršića i Mije Jurića otvorio je u Galeriji Matice hrvatske austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Jan Kickert.

8. travnja - Na pozornici splitskoga HNK premijerno su izvedena dva baleta, po jedan čin iz baleta "Napoli" danskog koreografa Augusta Bournonvillea i "Carmen" ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina, nadahnuto istoimenom operom Georgesa Bizeta.

8. travnja - Među 250 odabranih dječjih knjiga iz 40 zemalja u katalog ovogodišnjeg sajma knjiga za djecu u Bologni White Ravens uvrštena je i slikovnica "Marin Držić" autora Luke Paljetka, koju je ilustrirala Andrea Peterlik-Huseinović.

8. travnja - U dvorani Julio Cortazar Sveučilišta u Guadalajari u Meksiku predstavljena je knjiga "Bajo la ceniza del antiguo fuego", izbor iz suvremene hrvatske poezije koji je sastavila i prevela Željka Lovrenčić.

8. travnja - U Kneževu dvoru u Dubrovniku otvorena je putujuća izložba "Po svjetskim morima" autora Nikše Mendeša, kustosa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline i obrađuje najranija putovanja lošinjskih pomoraca prema Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi u 18. stoljeću, prva putovanja oko svijeta na austrougarskim brodovima, hrvatske pomorce u znanstveno-istraživačkim ekspedicijama te posljednje jedrenjake "capehornere" i uspon parobroda u drugoj polovici 19. i u početku 20. stoljeća.

9. travnja - Kratkometražni igrani film "Onda vidim Tanju" redatelja Jurja Lerotića, napravljen od niza fotografija, osvojio je Veliku nagradu za najbolji film 20. Dana hrvatskoga filma i Nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara kao najbolji igrani film.

10. travnja- Opera u tri čina "Kraljevi i konjušari", skladateljice Sanje Drakulić, po libretu Mire Gavrana i u režiji Roberta Raponje te pod ravnanjem Filipa Pavišića praizvedena je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku u sklopu 26. Muzičkoga biennala Zagreb.

11. travnja - Između rekordnih 66 tekstova prijavljenih na ovogodišnji natječaj za Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2010. prvu nagradu osvojio je Zlatko Sviben za dramu "Odsjev magle".

12. travnja - Izložbom "Croatian Designers’ Impact" dvanaest hrvatskih produkt dizajnerica, dizajnera te dizajnerskih grupa, predstavilo se na milanskom Salone del mobile, najvećem i najutjecajnijem međunarodnom sajmu namještaja.

12. travnja - Predstavljen je drugi dio knjige "Isus iz Nazareta - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" Josepha Ratzingera / Benedikta XVI. o povijesnom temelju kršćanstva, koje je Papa kao mladi profesor temeljito obradio u knjizi "Uvod u kršćanstvo", objavljenoj prije više od 40 godina.

13. travnja - Opera za velike i male "Šuma Striborova" Ivana Josipa Skendera u režiji Ozrena Prohića pod ravnanjem Nade Matošević praizvedena je u HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. Libreto za operu napisao je Ozren Prohić po djelu "Šuma Striborova" Ivane Brlić Mažuranić.

14. travnja - Izložba "Arhitektura za humaniji svijet - Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za EXPO 58" i "Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije 50 godina poslije (1961.-1973.)" otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti.

14. travnja - Prvi "Dani Borisa Dvornika" u spomen na poznata splitskog glumca (1939.-2008.) održali su se u splitskom HNK.

14. travnja - Zagrebački Muzej prekinutih veza predstavio se prvi put u Južnoj Americi izložbom koja je bila postavljena u Kulturnom centru "Borges" u Buenos Airesu.

15. svibnja - Proslavljeni violinist svjetskog glasa, maestro Josip Klima i Drago Diklić, jazz glazbenik, kantautor zabavne glazbe i nezaobilazni predstavnik zagrebačke škole šansone, primili su Diskografsku nagradu Porin Classic za životno djelo u kategoriji klasike i jazza na dodjeli nagrade "Porin" u Biogradu.

15. travnja - U Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" premijerno je izvedena "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Mateje Koležnik, prema prijevodu Zlatka Crnkovića i u dramatizaciji Dubravka Mihanovića.

18. travnja - Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Opća uprava za tisak i nakladništvo Narodne Republike Kine u Zagrebu su potpisali Memorandum o suglasnosti o suradnji, a tom prigodom kinesko izaslanstvo darovalo je zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici "Digitalnu biblioteku Kine" s podacima o kineskoj književnosti, nakladništvu i tiskovinama.

18. travnja - Osječko Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" na 5. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova iz cijeloga svijeta u Bratislavi osvojilo je zlatnu diplomu za kvalitetu i naslov pobjednika u kategoriji mješovitih pjevačkih zborova.

18. travnja - Kazališni i filmski glumac Ivica Vidović umro je nakon teške bolesti u 72. godini Zagrebu. Vidović, koji se u početku karijere istaknuo u modernom repertoaru, višestruko je nagrađivan kao jedan od najistaknutijih filmskih glumaca koji su se pojavili na prijelazu u sedamdesete godine prošloga stoljeća.

19. travnja - Izložba "Prvaci hrvatskoga plakata Csikos, Crnčić, Krizman, Babić" autorice Vesne Kedmenec Križić otvorena je u Kabinetu grafike HAZU.

21. travnja - U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku otvorena je izložba "Ljubo Babić - antologija - slikarstvo" na kojoj je s više od stotinu djela predstavljen slikarski opus Ljube Babića, jednog od najvažnijih slikara i povjesničara umjetnosti, likovnog pedagoga, scenografa i književnika.

21. travnja - Predstava "Ana i Mia" zagrebačkog kazališta "Mala scena" osvojila je četiri nagrade na međunarodnom festivalu "Pozorište Zvezdarište", koji se održao od 15. do 21. travnja u Beogradu - Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini te nagrade za najbolji tekst i najbolje glumice.

26. travnja - Art magazin Kontura izdao je opsežnu monografiju na 408 stranica o slikaru Bogumilu Caru, koja je bila predstavljena u Muzeju Mimara. Urednik monografije je Zdenko Mihočinec.

26. travnja – U splitskom HNK otvoreni su 21. Marulićevi dani – festival hrvatske drame i autorskog kazališta tijekom kojih je u osam dana izvedeno osam predstava izabranih među 40 prijavljenih. Tom prigodom Zlatku Svibenu je za dramu "Odsjev magle" dodijeljena nagrada Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku u 2010. godini.

27. travnja - U povodu 100. obljetnice postojanja splitskog Fotokluba u Staroj gradskoj vijećnici otvorena izložba 100 fotografija svih generacija fotoreportera članova tog kluba.

28. travnja - Izložba "Pop art is not dead", koja kroz radove šesnaest hrvatskih umjetnika prikazuje nove interpretacije tog slavnog umjetničkog pokreta iz druge polovice 20. stoljeća, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.

28. travnja - Tragikomična epizoda jednog gubitnika "Sjajno mjesto za nesreću" prema romanu Damira Karakaša, a u režiji Dalibora Matanića, praizvedena je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u sklopu "Kamovfesta", festivala posvećenog domaćim autorima.

29. travnja - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) nizom aktivnosti ove godine obilježava 150 godina postojanja, a svečana sjednica održana je u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz prigodni glazbeni program. Istoga dana u večernjim satima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebačka filharmonija je održala svečani koncert. Tom prigodom objavljena je i monografija "150 godina HAZU - 1861.-2011".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙