FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skup o arheologu Stojanu Dimitrijeviću

VINKOVCI, 12. prosinca 2011.(Hina) - Povijesno i športsko društvo "Hrvatski sokol" Vinkovci obilježilo je večeras 30. obljetnicu smrti arheologa i sveučilišnog profesora Stojana Dimitrijevića (1928.-1981.) skupom u velikoj dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci.

Prema riječima predsjednika "Hrvatskog sokola" Zlatka Virca, Stojan Dimitrijević neosporno je jedan od najznačanijih hrvatskih arheologa čiji su znanstveni rezultati priznati u svijetu i jedan od vodećih znanstvenika jugoistoka Europe u području prapovijesne arheologije.

"Kada je prije pedesetak godina krenuo u prapovijesnu arheologiju ovoga prostora, nje praktički nije niti bilo. On je osnivač cijele arheologije i stvaratelj sve kronologije", ustvrdio je nekadašnji asistent Stojana Dimitrijevića, arheolog Aleksandar Durman dodajući kako se prisjeća da su Dimitrijeviću dolazili ondašnji najveći stručnjaci europske prapovjesti "s papirićem u ruci i olovkom, a on im je tumačio kako izgleda europska prapovjest".

Nekadašnja studentica Stojana Dimitrijevića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a danas redovita profesorica na tom fakultetu Tihana Težak, kazala je kako je tek sa Stojanom Dimitrijevićem zaživjela Katedra za prapovjesnu arheologiju Odsjeka za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

"Stojan Dimitrijević je bio taj koji je na fakultetu prvi pokrenuo sustavna i detaljna predavanja o najstarijoj prošlosti ljudskoga roda", ustvrdila je.

Prema mišljenju Maje Krznarić-Škrivanko, arheologinje vinkovačkog Gradskog muzeja, Stojan Dimitrijević dio je trolista najpoznatijih vinkovačkih arheologa među kojima se još nalaze Josip Brunšmid i Viktor Hoffiller.

"Na osnovu svojih istraživanja na lokaciji Tržnica u Vinkovcima prof. Dimitrijević podario nam je vinkovačku, a istraživanjem lokaliteta Sopot i sopotsku kulturu", navela je Maja Krznarić-Škrivanko dodajući kako je Stojan Dimitrijević potvrdio i postojanje B-2 stupnja vučedolske kulture.

O Stojanu Dimitrijeviću govorila je i njegova nekadašnja studentica, umirovljena arheologinja Ivana Iskra Janošić.

Tijekom prijepodneva predstavnici Gradskog muzeja Vinkovci i "Hrvatskog sokola" položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Stojana Dimitrijevića na Gradskom groblju u Vinkovcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙