FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

ZAGREB, 16. prosinca 2011. (Hina) - Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, zajednička inicijativa udruga Kurziv i Kulturtreger kojoj je cilj na jednom mjestu omogućiti pristup mnogobrojnim i raznovrsnim materijalima koji su nastajali na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj od devedesetih do danas, otvoren je večeras u zagrebačkom klubu Booksa.

Udruga Kurziv od 2009. provodi projekt "U fokusu" koji kroz intervjuje na portalu Kulturpunkt.hr dokumentira razvoj nezavisne scene u Hrvatskoj, u proteklih dvadeset godina, rekla je Janja Sesar, jedna od organizatorica projekta.

Po njezinim riječima, informacije o akterima i događajima na nezavisnoj sceni često ostaju nezabilježeni i na margini, što je jedan od razloga da se prešlo iz online u fizički prostor knjižare Booksa.

Građa sada ima više od tisuću jedinica koje svjedoče o malom dijelu svega što je nezavisna scena proizvela od devedesetih, rekla je Sesar, naglasivši kako je to tek početak jer je Centar zamišljen kao dugogodišnji proces otvorenog kraja.

Umjetnik Željko Zorica, jedan od aktivnijih predstavnika domaće nezavisne scene, podsjetio je kako je devedesetih nezavisna kultura imala minimalnu potporu grada i države, pa nije prepoznata niti inicijativa za predstavljanje te scene u Kopengahenu 1993., uoči njegova proglašenja kulturnom prijestolnicom Europe.

Živimo u vremenu kulturne amnezije koja se ne odnosi samo na potiskivanje socijalističkog razdoblja nego i onog iz devedesetih, rekla je Andrea Zlatar-Violić, kandidatkinja za buduću ministricu kulture. Osnivanje Centra za dokumentiranje nezavisne kulture osobito je važno za nestabilnu nezavisnu scenu jer on nije tek pasivno arhiviranje povijesti i prošlosti, nego sadašnjosti, ustvrdila je.

Centar neće biti važan samo kao istraživački materijal za buduće doktorande nego i zato što su Zagreb i Hrvatska prepoznati po organizaciji nezavisne scene i umrežavanju i ulaganju u vlastitu infrastrukturu, istaknula je.

Poželjevši sreću u budućem radu Zlatar je otvorila Centar simbolički prerezavši crvenu vrpcu.

Centar će funkcionirati kao javna knjižnica, audio i videoteka, a sada raspolaže s više od tisuću različitih kataloga, knjiga, časopisa, novina, fanzina, plakata, naljepnica, CD-a, DVD-a šezdesetak organizacija.

Materijali su se počeli prikupljati ove godine, a planira se da fond s vremenom raste i da se sve više nadopunjava kako bi se na temelju njih moglo istraživati, bilježiti, historizirati i dokumentirati razne progresivne, eksperimentalne, subverzivne i alternativne kulturne i umjetničke prakse, koje nisu dio dominantnih kulturnih tijekova visoke i potrošačke kulture.

Cilj je i da ta okupljena znanja i informacije posluže za daljnja razmatranja, analiziranja i istraživanja te teorijske i analitičke stručne i znanstvene radove.

Pristup prikupljenoj arhivskoj građi bit će besplatan za sve korisnike, Centar će raditi svaki radni dan, a vodit će ga udruga Kulturtreger koja će u suradnji s udrugom Kurziv nastaviti prikupljati materijale, a potom ih digitalizirati i katalogizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙