FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostarski Aluminij u ovoj godini s dobiti

MOSTAR, 22. prosinca 2011. (Hina) - Mostarski Aluminij će ovu godinu završiti s dobiti nakon što je brojnim uštedama smanjio troškove i sanirao prošlogodišnji gubitak, no u 2012. bi ponovno mogao poslovati s gubitkom zbog snažnih nagovještaja globalne krize, najavio je u četvrtak generalni direktor Aluminija Ivo Bradvica.

“Siguran sam da nećemo ostvariti veliku dobit, ali ćemo na kraju ove godine poslovati pozitivno, što predstavlja pravi podvig s obzirom na teške uvjete poslovanja u 2011. godini”, rekao je Bradvica na godišnjoj konferenciji za novinare u Aluminiju kojemu je šibenski TLM 12-postotni vlasnik.

Bradvica nije mogao govoriti o tome kolika će dobit biti na kraju godine, no navodi kako je prvu polovicu ove godine Aluminij završio s dobiti od 4,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,3 milijuna eura) te uspio sanirati prošlogodišnji gubitak od 13,5 milijuna maraka .

Upozorio je međutim da zbog drastičnog pada cijene aluminija na svjetskoj burzi, koja je sada 1.940 dolara po toni, i istodobno visoke cijene električne energije i ulaznih sirovina, Aluminij od studenog bilježi gubitke u poslovanju.

U 2012. ne očekujem neki poseban boljitak niti će ga biti. Dapače, sljedeća će godina, prema svim predviđanjima, biti teža i gora od ove i, najvjerojatnije, tjerat će nas i na neke nezahvalne mjere, kazao je Bradvica.

Budući da se očekuje negativni trend tijekom sljedeće godine, Aluminij će domaćim prerađivačima isporučivati aluminija po višoj cijeni.

"Prerađivače smo izvijestili da nas 2012. godine očekuju iznimno nepovoljniji uvjeti u Aluminiju jer ulazimo s planiranim gubitkom i tu težinu poslovanja zbog globalnih okolnosti moramo svi podnijeti“, rekao je direktor Aluminija.

Upozorio je da bi eventualno poskupljenje struje, koje se najavljuje, moglo dodatno nepovoljno utjecati na rezultate mostarske kompanije.

Stoga se, kažu u mostarskoj kompaniji, radi na iznalaženju rješenja gorućega pitanja stabilnoga, vlastitog izvora energije, odnosno izgradnju Aluminijeve energane.

U Aluminiju najavljuju i nove mjere štednje, ali i ističu kako će se u 2012. ipak realizirati nekoliko investicija, poput pokretanja nove peć čime će povećati proizvodnja aluminija za 50.000 tona, završiti projekt plinofikacije i pokrenuti nova linija za legirane ingote kapaciteta 30.000 tona.

Aluminij će u ovoj godini, kako je rečeno, ukupno proizvesti oko 160.000 tona, od čega je 130.000 tona primarnog aluminija te 30 tisuća tona dorađenog krutog materijala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙