FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - SDP-ov kandidat za novog predsjednika Hrvatskog sabora Boris Šprem danas je posjetio predsjednika Sabora na odlasku Luku Bebića, s kojim je razgovarao o pripremama za sutrašnju konstituirajuću sjednicu novog saziva parlamenta te o primopredaji predsjedničke dužnosti koja će uslijediti nakon konstituiranja. Nakon što je s Bebićem razgovarao u njegovu uredu, gdje je došao u pratnji SDP-ovog glavnog tajnika stranke Igora Dragovana, Šprem je novinarima kratko izjavio kako je na tom radnom sastanku utvrđeno ono što se pripremalo oko sutrašnje konstituirajuće sjednice. Upitan što će se sutra u sabornici događati nakon konstituiranja, odgovorio je da je riječ o uobičajenoj proceduri predviđenoj Ustavom i saborskim Poslovnikom. Bebić je novinarima pojasnio da će se Sabor sutra konstituirati izborom novog predsjednika, a potom se očekuje i izbor potpredsjednika Sabora, nije nužno odmah svih pet. Očekuje se, dodao je Bebić, i izbor nekoliko saborskih radnih tijela, prije svega odbora koji su najnužniji da bi parlament mogao funkcionirati. Nakon konstituiranja, poslijepodne bi uslijedila prva radna sjednica na kojoj bi novoizabrani zastupnici trebali izmijeniti Zakon o Vladi i, kako je rekao, još neke propise. "Zakon o Vladi je potreban da bi se prekosutra mogla izabrati vlada te ministri i ministarstva koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim zakonom", pojasnio je Bebić.

ZAGREB - Izborom novoga predsjednika sutra će se konstituirati sedmi saziv Hrvatskog sabora u kojemu će sjediti 151 zastupnik i u kojemu većinu imaju stranke Kukuriku koalicije. Nakon što je primio službene rezultate parlamentarnih izbora i na temelju njih predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću dao mandat za sastavljanje nove vlade, predsjednik Republike Ivo Josipović sazvao je prvu, konstituirajuću sjednicu Sabora za 22. prosinca u 10 sati. Prema rezultatima izbora, vladajuću većinu (SDP, HNS, IDS i HSU) činit će 80 zastupnika, a potporu će joj davati i osam zastupnika nacionalnih manjina. Oporbu će u sedmom sazivu Sabora činiti 47 zastupnika iz HDZ-a zajedno s partnerima iz HGS-a i DC-a, po šest iz Hrvatskih laburista i HDSSB-a, dva zastupnika s nezavisne liste Ivana Grubišića te po jedan iz HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević. Sabor će se konstituirati izborom novog predsjednika, a tu će dužnost preuzeti SDP-ovac Boris Šprem od dosadašnjeg predsjednika Luke Bebića koji će konstituirajućom sjednicom predsjedavati do izbora nasljednika. Konstituirajućoj sjednici nazočit će predsjednik Republike, najviši predstavnici državnih vlasti, predstavnici HAZU-a, predstavnici vjerskih zajednica, sindikata i udruga, te dosadašnji predsjednici Hrvatskoga sabora.

ZAGREB - Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1,5 milijun kuna za financijske potpore programima i projektima organizacija civilnog društva u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti za iduću godinu, koje svojim programima i projektima osiguravaju javne potrebe od interesa za Zagrebačku županiju. Na natječaj, otvoren do 20. siječnja, mogu se javiti organizacije civilnog društva registrirane u Hrvatskoj, koje svoje programe i projekte provode na području Zagrebačke županije, te aktivno i kontinuirano djeluju najmanje jednu godinu u području za koje prijavljuju program ili projekt, promiču vrednote ustavnog poretka Hrvatske, a primarna im je djelatnost iz područja zdravstva, socijalne skrbi te humanitarne djelatnosti. Program ili projekt koji provodi organizacija civilnog društva mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije te usmjeren na stvarne potrebe krajnjih korisnika. Organizacija civilnog društva koja se prijavljuje na natječaj treba imati ljudske i materijalne resurse potrebne za provedbu prijavljenog programa ili projekta.

VUKOVAR - U prostorijama poslovnice Fine u Vukovaru jutros je započela isplata pomoći - božićnica za 5632 umirovljenika koji imaju prebivalište na području grada Vukovara te mirovinu do 2500 kuna. Za isplatu božićnica grad je osigurao ukupno 829.100 kuna koje će se raspodijeliti na način da umirovljenici s mirovinom do 1000 kuna dobivaju 250 kuna, oni s mirovinom do 1500 kuna dobit će 200 kuna, umirovljenici s mirovinom do 2000 kuna dobit će 150 kuna, a oni s mirovinom do 2500 kuna primit će 100 kuna. Najviše je umirovljenika s mirovinom između 1500 i 2000 kuna, njih ukupno 2535. Isplata pomoći - božićnica traje sve do 31. siječnja 2012., a onim vukovarskim umirovljenicima koji iz nekog razloga u tom periodu ne borave u gradu omogućeno je podizanje božićnica u bilo kojoj poslovnici Fine. Grad Vukovar osigurao je povodom božićnih blagdana i jednokratnu novčanu pomoć za 331 korisnika troškova stanovanja (socijalno ugroženi) koji će sutra u 10 sati u prostorijama rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru dobiti ček na iznos od 250 kuna. Ček se odmah može unovčiti u poslovnici Croatia banke u Vukovaru.

ZAGREB - Današnje jutro diljem Hrvatske bilo je najhladnije u ovoj godini, a najniže jutarnje temperature, minus 14 stupnjeva Celzijevih, zabilježene su u Otočcu i Gospiću, doznaje se od dežurnog prognostičara u Hrvatskom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). Među najhladnijim gradovima ovoga jutra bili su još Osijek i Daruvar, gdje je bilo 12 stupnjeva ispod nule, potom Delnice s minus 11 i Ogulin s minus deset stupnjeva. Kako će ove noći biti oblaka, temperature sutra ujutro ne bi trebale biti tako niske, a situacija slična današnjoj mogla bi se ponoviti u petak ujutro, kada će temperature padati do minus deset. Postoji mogućnost da za Badnjak bude oborina, snijeg bi mogao padati u unutrašnjosti u gorju, a možda poneka pahulja zaleprša uoči Božića i u nizinama, kažu u DHMZ-u. U unutrašnjosti će danas biti djelomice sunčano, mjestimice s maglom koja se može zadržavati veći dio dana. Poslijepodne se očekuje porast naoblake, a u noći je moguć slab snijeg ili susnježica. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, a prema večeri na sjevernom Jadranu će se naoblačiti. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od -3 do 2, na Jadranu između 6 i 12 stupnjeva Celzijevih.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je zbog trgovine ljudima i ropstva 48-godišnjeg muškarca koji je dvjema djevojkama posudio novac, a potom ih prisilio na prostituiranje u Njemačkoj kako bi mu vratile višestruko veće iznose. Osumnjičeni je u svibnju 2009. 20-godišnjoj djevojci posudio 4000 eura i obećao otvoriti frizerski salon, no ubrzo joj je rekao da nema novca za otvaranje salona i da treba natrag svojih 4000 eura. Kako djevojka nije imala novac prisilio ju je da od studenog 2009. do kolovoza 2010. pruža eskort usluge na području Zagreba i Vodica. Vratila mu je dug, ali i predala polovicu zarađenog. No, u prosincu te godine osumnjičeni je ponovno tražio "povrat duga", na što djevojka nije pristala. On joj je zaprijetio, nakon čega je otputovala u gradić Dierdorf, 20-ak kilometara sjeverno do Koblenza na zapadu Njemačke, gdje je pružala seksualne usluge u privatnom stanu, a potom u jednom od noćnih klubova kojemu je ostavljala 30 posto zarade, dok je od ostatka polovicu davala osumnjičenom.

SPLIT - Trinaestgodišnjem dječaku koji je sinoć na splitskim Brdima teško nastradao u eksploziji petarde liječnici splitke bolnice amputirali su prst desne ruke, doznaje se u KBC Split. Maloljetnik je nastradao nakon što je bacao petarde od kojih mu je jedna teško ozlijedila prste desne ruke, te mu nanijela razderotine ruke i podlaktice. Hospitaliziran je na Odjelu dječje kirurgije gdje je sinoć i operiran, te se oporavlja nakon nesreće. Ovo je prva žrtva ovogodišnje predblagdanske "pucnjave" petardi u Splitu.

ZAGREB - Film "U zemlji krvi i meda", kojim Angelina Jolie debitira kao scenaristica i redateljica, prikazivat će se ekskluzivno od 22. do 28. prosinca u Sarajevu, dok će ga američki gledatelji moći vidjeti dan kasnije, u New Yorku i Los Angelesu počinje igrati 23. prosinca, izvijestio je danas zagrebački distributer Blitz film i video. Taj film snimljen u BiH i Mađarskoj, čija je radnja smještena u ratnu stvarnost Bosne devedesetih, u distribuciju po kinima Hrvatske, BiH i Srbije kreće 16. veljače iduće godine. Jolie je izjavila kako joj premijerno prikazivanje tog filma znači više od bilo koje premijere uz koju je vezana, te da se raduje što će s obitelji u veljači otići u Bosnu kako bi taj trenutak podijelila s "izvanrednom glumačkom ekipom filma". Po njezinim riječima, životna iskustva lokalnih glumaca iz rata uvelike su utjecala na konačni oblik filma. Iako je film snimljen i u engleskoj verziji, u verziji za prikazivanje u SAD-u i Sarajevu glumci govore materinjim jezikom (bosanskim, hrvatskim i srpskim). To je priča o Danijelu (Goran Kostić) i Ajli (Zana Marjanović), koji su bili u ljubavoj vezi, a s početkom rata našli su se na suprotnim stranama, on je bosanski Srbin, policajac, a ona muslimanka i umjetnica.

ZAGREB - Retrospektivna izložba slikarice Alme Orlić otvara se 3. siječnja 2012. u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) priopćeno je iz Muzeja za umjetnost i obrt (MUO). Na izložbi će biti predstavljeno 120 ulja na platnu i isto toliko crteža tušem na papiru nastalih između 1961. i 2011. Slikarstvo Alme Orlić osebujno je u novijoj hrvatskoj umjetnosti jer umjetnica nije podilazila trendovima i nametnutim modernizmima. Školovana na ponajboljoj tradiciji hrvatskoga slikarstva koju su joj na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu prenijeli znameniti profesori Marino Tartaglia, Vladimir Filakovac, Omer Mujadžić, Antun Mezdjić i Krsto Hegedušić, Alma Orlić je cijeli svoj stvaralački vijek ostala dosljedna klasičnom izričaju koji podrazumijeva metijer i tradicionalne teme: pejzaž, portret i mrtvu prirodu. Retrospektivna izložba podastire svu raznovrsnost slikarskih tema i motiva te omogućuje cjelovit uvid u opus akademske slikarice Alme Orlić, navodi se u katalogu izložbe. Odluka da broj izloženih crteža bude jednak broju izloženih slika ima uporište u činjenici da slikarica njeguje crtež od samih početaka stvaralaštva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙