FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - U Hrvatskom saboru i danas traju razgovori između parlamentarnih stranaka oko priprema za prekosutrašnju konstituirajuću sjednicu, te oko članstva u saborskim odborima.

Prvi su razgovore napustili predstavnici vladajućih stranaka Igor Dragovan (SDP), Jozo Radoš (HNS) i Silvano Hrelja (HSU) te Saša Milošević (SDSS), a još iza zatvorenih vrata traju dogovori između predstavnika oporbe koju zastupaju Branko Bačić (HDZ), Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), Dinko Burić (HDSSB), Damir Bajs (HSS) i Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević). Dragovan je novinarima izjavio kako su vladajući upoznali kolege iz oporbe s pripremama za konstituirajuću sjednicu Sabora u četvrtak te prvu izvanrednu koja će uslijediti istoga te idućeg dana. Razgovaralo se i o saborskim radnim tijelima te izaslanstvima, oko čega će se konačni dogovor, rekao je, postići na prvoj redovnoj sjednici Sabora u siječnju iduće godine. Upitan koji je dogovoreni omjer vladajućih i oporbe u radnim tijelima, Dragovan je odgovorio kako je za sada postignuta suglasnost oko broja izaslanstava i potpredsjednika Sabora, a još je ostalo otvoreno pitanje koliko će biti radnih tijela u sedmom sazivu Sabora.

Nije želio reći tko će biti potpredsjednici Sabora iz vladajuće koalicije, kazavši tek da će dva potpredsjednika imati SDP i jedan HNS, a ne želi ulaziti u to koje će oporbene stranke imati potpredsjednike, iako se oporba načelno dogovorila da će oba oporbena potpredsjednika Sabora pripasti HDZ-u.

ZAGREB - USKOK je danas izvijestio da je Mađarskoj uputio još jednu zamolnicu za ispitivanjem čelnika MOL-a Zsolta Hernadija jer bez toga ne može završiti istragu koju protiv njega vodi zbog navodnog davanja 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za dobivanje upravljačkih prava u Ini. Prvu zamolnicu za ispitivanjem predsjednika uprave mađarske naftne kompanije Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske je odbilo zbog nacionalnih interesa. S obzirom da Hernadi nije ispitan, protiv njega je postupak razdvojen te je istraga i dalje u tijeku, a biti će završena kada mađarska nadležna tijela udovolje zamolbi ili kada ga sama ispitaju i dostave njegov iskaz, kažu u USKOK-u iz kojega su 21. rujna glavnom tužitelju Mađarske Peteru Poltu predali preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj. Neki hrvatski mediji jučer su objavili izjavu glasnogovornika MOL-a da je Hernadi dao iskaz mađarskim istražiteljima i odgovorio na sva njihova pitanja. Čelnik MOL-a navodno je potvrdio kako se sa Sanaderom često sastajao i nakon što dao ostavku na mjesto premijera, a za sporan sastanak u zagrebačkom restoranu Marcelino kazao je da je organiziran na intervenciju Roberta Ježića koji je htio da Dioki preuzme upravljanje Ininim pogonom za odvajanje etana. Iz MOL-a od početka odbacuju optužbe na račun njihovog čelnika i tvrde da nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o plaćanju ni s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni.

ZAGREB - Odvjetnica izvršnog direktora Dinama Zdravka Mamića izjavila je danas da njezin klijent u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" nije čitao nikave službene podatke iz policijske evidencije već svoje zabilješke o dvojici Bad Blue Boysa koje je prikupio iz raznih neformalnih izvora. "Zdravko Mamić ne raspolaže nikakvim službenim dosjeima, a ono što je javno pročitao informacije su o pojedincima iz navijačke skupine BBB koje je sam prikupio od raznih ljudi i koje su uglavnom od ranije bile poznate", izjavila je Hini Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković, dodavši da je Mamićev jučerašnji razgovor s policijom bio kratak te da je ispitan kao svjedok u kriminalističkom istraživanju pokrenutom zbog odavanja službene tajne. Kazala je da su bilješke koje je Mamić pročitao u HTV-ovoj emisiji poslužile i za njegovu kaznenu prijavu koju je podnio zbog nasilničkog ponašanja protiv nekolicine BBB-ovaca koji su prošlog tjedna upali na njegovu konferenciju za novinare, poručivši mu da je njegovo vrijeme gotovo.

"Prijavu smo podnijeli jer tražimo da policija istraži tko stoji iza prijetnji Mamiću i transparenata koji se mogu tumačiti kao pozivi na njegov linč", kazala je Sloković te dodala da se Mamić boji za sebe i svoju obitelj.

VINKOVCI - Tijekom ovogodišnje akcije "Manje oružja, manje tragedija" koja se provodila od 21. listopada do 16. prosinca građani Vukovarsko-srijemske županije dobrovoljno su policiji predali 2,6 kilograma eksploziva, 18 komada različitog vatrenog oružja, 84 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 6.390 komada streljiva različita kalibra, priopćila je danas Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Akciju "Manje, oružja, manje tragedija" provodilo je na razini cijele zemlje Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u RH, a akciju je financirala EU kroz program SEECAS potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe. Akcija je u Hrvatskoj pokrenuta u rujnu 2007. godine a do 30. studenog 2011. godine, prema podatcima Odjela za informiranje MUP-a RH, u sklopu te akcije hrvatski građani dragovoljno su predali 2.181 kilogram eksploziva, 6.312 komada oružja, 57.196 komada minsko-eksplozivnih sredstava i gotovo 2,2 milijuna komada streljiva različita kalibra.

SLAVONSKI BROD- Drugu godinu za redom Grad Slavonski Brod u povodu Božićnih blagdana odao je priznanje hrabrim i humanitarnom radu posvećenim sugrađanima, a ove godine posebnom plaketom grada nagrađena je časna sestra Stanislava Vidačković koja dugi niz godina nesebično pomaže materijalno i duhovno siromašnima i bolesnima te osobama s invaliditetom. Priznanja za hrabrost od gradonačelnika Mirka Duspare primili su i 16-godišnja Martina Brizar te 24-godišnji Pavo Majstorić. Oni su ljetos spasili dvogodišnju Saru – Martininu sestru koja je u igri propala u osam metara duboki bunar. Bez razmišljanja su skočili za njom i izvukli ju van. Tragedija je izbjegnuta, a oni su postali nacionalni junaci. Kažu kako bi to isto ponovili za bilo koje dijete.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je danas javni poziv splitskom gradonačelniku i novom saborskom zastupniku Željku Kerumu da "napokon prestane vrijeđati novinare". U priopćenju HND navodi primjere Kerumovog vrijeđanja novinara kao što je prošlotjedno vrijeđanje Sandija Vidulića iz Slobodne Dalmacije jer mu je postavio pitanje o kreditu kojeg su dobili Kerum i njegova supruga Fani Horvat za "vrlo sumnjivu gradnju restorana na marjanskoj Prvoj vodi". Spominju i vrijeđanje putem sms-poruka slanih u izbornoj noći Leu Kovačiću, također novinaru Slobodne Dalmacije, "rječnikom koji nije primjeren javnoj komunikaciji", a navode i slučaj kad je na Radio Splitu za novinare ustvrdio da "ne vole bilo što što je hrvatsko te da je HDZ pogriješio što je prepustio sve medije u ruke antihrvata". HND ocjenjuje da se u dvije i pol godine Kerum nije naučio kako bi trebao komunicirati s novinarima te ga u pozivaju "da ne vrijeđa i da poradi na sebi". Ako to ne uspije, ističu u priopćenju, HND neće moći učiniti drugo nego zamoliti "njegovu novu saborsku šeficu Jadranku Kosor da ga ona pozove na red".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙