FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati.

BJELOVAR - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je sinoć u Bjelovaru, vezano uz odluku Ustavnog suda da odbije žalbu HDZ-a na rješenje DIP-a kojim je Kukuriku koaliciji dopušteno da mjesto Gorana Habuša u 3. izbornoj jedinici popuni drugom kandidatkinjom - kako se time otvara ogroman presedan koji nije dobar. Ustavni sud je u današnjoj Odluci kojom odbacuje žalbu HDZ-a, uz ostalo, naveo kako je u razdoblju od 48 sati (računajući od predaje izbornih lista pa do prihvaćanja i objave lista) u nadležnosti DIP-a prihvatiti predloženu novu osobu umjesto osobe koja je odustala, i nakon toga ocijeniti pravovaljanost prijedloga liste u cjelini. Ustavni sud također je prihvatio mogućnost da DIP nije na jasan način obrazložio svoje stajalište o pravnoj mogućnosti zamjene osobe koja je pravodobno odustala s prijedloga liste novom osobom, na što je upozorio HDZ. No, Ustavni sud je utvrdio kako ta osnovana primjedba HDZ-a ne dovodi u pitanje pravnu valjanost samog rješenja DIP-a. Komentirajući na pitanje novinara tu odluku Ustavnog suda, predsjednica HDZ-a je nakon središnjeg skupa stranke u Bjelovaru za 2. izbornu jedinicu, rekla kako će to u budućnosti omogućiti da svaka stranka predloži neke kandidate, a kada vidi reakcije javnosti da ih onda zamjeni. Za to postoje rokovi. Ovime se otvara jedan presedan koji nije dobar, rekla je Kosor.

BJELOVAR - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i nositeljica svih stranačkih lista Jadranka Kosor sinoć je u Bjelovaru na središnjem skupu HDZ-a za 2. izbornu jedinicu pozvala birače da glasuju za HDZ kako bi u četvorogodišnjem mandatu potpuno uredili Hrvatsku kao pravnu državu i do kraja ušli u borbu protiv korupcije, ali i u borbu za gospodarski oporavak. "Hrvatska mora u potpunosti biti uređena kao pravna država. To dugujemo hrvatskim braniteljima koji su ginuli za Domovinu", rekla je Kosor istaknuvši da nema selektivne borbe protiv korupcije. Naglasila je kako Kukuriku koalicija smatra da borba protiv korupcije može u HDZ-u, ali ne i kod njih. "Sljedeće četiri godina nam trebaju kako bi do kraja ušli u borbu protiv korupcije i kako bi ta borba išla jednako prema Varaždinu, Puli i Dubrovniku", rekla je Kosor, dodavši kako im sljedeći mandat treba da bi nastavili i borbu za gospodarski oporavak. "Neće nama držati predavanja o gospodarstvu ljudi koji su na čelnim listama Kukuriku koalicije, a duguju posvuda u Hrvatskoj i u inozemstvu", kazala je Jadranka Kosor. Naglasivši kako je HDZ najjači kada je najteže, rekla je da mnogi žele obezvrijediti uspjehe te stranke svih proteklih godina, a posebno u posljednje dvije. Govoreći o programu HDZ-a Kosor je istaknula da se on temelji na radu sadašnje Vlade, pogotovo u posljednje dvije godine. "U našem programu kažemo: nećemo MMF, nećemo prodaju HEP-a, šuma i voda i prodaju nacionalnog bogatstva. Nećemo masovna otpuštanja iz državne uprave, smanjivanje mirovina, rodiljnih naknada i doplatka za djecu, te nećemo jugosferu", naglasila je predsjednica HDZ-a, dodavši da Kukuriku koalicija jedno govori, drugo misli, a treće radi. Program Kukuriku koalicije je prikriven a stvarni program izbija iz izjava čelnika te koalicije. Iz tih izjava jasno je da bi prodali HEP kako bi poskupila struja, pozvali bi MMF i zaustavili borbu protiv korupcije", kazala je Kosor. Istaknula je i kako 'oni koji sada žele vlast u Hrvatskoj ni jednu riječ nisu rekli u korist Zakona o ništetnosti', a koji je poruka Srbiji da Hrvatska neće više trpjeti optužnice protiv hrvatskih branitelja.

SPLIT - Knjiga „Sunčica“ u kojoj je autorica Marija Slišković predstavila svjedočenja četrnaest žena s vukovarskog područja koje su u vrijeme jugosrpske agresije na Hrvatsku silovali pripadnici srpskih paravojnih postrojba, sinoć je predstavljena u hotelu Zagreb u splitskom naselju Duilovo. „U knjizi sam objavila 14 iskaza silovanih žena, kao 14 postaja na Križnom putu“, rekla je Marija Slišković. Objasnila je kako je knjiga „Sunčica“ dobila naziv po istoimenoj osmomjesečnoj djevojčici, koja se nalazila u sobi dok su joj neprijatelji silovali majku. „Učinila sam veliki napor da bi žene progovorile i rekle ono što nitko ne želi čuti. Moramo se naučiti da se zločini silovanja više ne mogu prešućivati“, istaknula je Slišković. Kritički je prozvala hrvatska pravosudna tijela i institucije, ocijenivši da su pasivne u osudi i kažnjavanju zločina koje su počinili srpski agresori i JNA. „U vrijeme dok je pravosuđe u Srbiji procesuiralo zarobljene hrvatske branitelje, a neke osuđivalo i na smrt, u Hrvatskoj nije podignuta niti jedna optužnica protiv četnika ili oficira JNA. Hrvatske su institucije to znale, a pravile su se da ne znaju“, kazala je Marija Slišković, dodavši kako se moramo upitati – što je to s nama? Ružica Erdelji, jedna od 14 žena čija su svjedočenja objavljena u knjizi, plačući je govorila o potresnim zlostavljanjima i poniženjima kojima je bila izvrgnuta od strane srpskih vojnika koji su je zarobili. Snježana Maljak istaknula je kako je među silovanima najmlađa bila šestogodišnja djevojčica, a najstarija 80-godišnja starica. Glumac splitskog HNK-a Trpimir Jurkić, koji je vodio predstavljanje knjige "Sunčica", istaknuo je kako je to knjiga boli i vapaja žena koje su na svojoj koži osjetile razarajuću snagu mržnje. „Ove su žene silovali četnici, ali o tomu šute i vlast i oporba, sudstvo i mediji te razne udruge“, upozorio je Jurkić.

KARLOVAC - Središnji izborni skup Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) održan je sinoć u Karlovcu, a dosadašnje rezultate stranke i izborni program „Za Hrvatsku jednakosti“ predstavili su kandidat SDSS-a na listi u 12. izbornoj jedinici (manjine). Kandidati SDSS-a na listi su pod rednim brojem 7. Milorad Pupovac (zamjena Saša Milošević), pod rednim brojem 11. predsjednik stranke Vojislav Stanimirović (zamjena Dragan Crnogorac) i pod rednim brojem 13. Jovo Vuković, kojem je zamjena Mile Horvat. Milorad Pupovac je pozvao okupljene da se ne ustručavaju na izbornom mjestu zatražiti za glasovanje "ružićasti listić" (manjine). Dodao je kako Hrvatskoj treba obnova vrijednosti rada, reindustrijalizacija, nove investicije, ali ne tako da država zakida račune svojih građana, nego oporezivanjem onih koji imaju kapital i ekstraprofit. Milorad Pupovac je također kazao kako je država dužna za povratničke pogranične krajeve - od istočne Slavonije do Dalmacije - formirati poseban fond kao instrument za razvoj tih krajeva, a koji će biti povezan s europskim strukturalnim fondovima. Mile Horvat je, govoreći o koaliciji s HDZ-om, rekao da će, bude li to moguće, i u idućem mandatu njihovi zastupnici biti s onima koje većinski narod izabere, dakle s vladajućima, jer si - kako je kazao - manjinci ne mogu dopustiti da izgube vrijeme u opoziciji, već moraju djelovati. Pobrojao je pri tom 'velik posao' koji je u četiri godine odrađen s ministarstvima regionalnog razvoja, prometa i infrastrukture, te unutrašnjih poslova. Također je kazao da im se spočitavalo da „Srbi i SDSS drže Kosoricu na vlasti“, a, kako je rekao, zadnja tri petka u Saboru, na kojima nije bilo SDSS-ovih zastupnika, bilo je jasno da je HDZ imao i kvorum i većinu u Saboru i bez SDSS-ovih ruku.

DUBROVNIK - U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik sinoć je u čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljena knjiga "Žudnja" autorice Mare Margaritoni. Knjiga je objavljena u sklopu Biblioteke Suvremena proza splitske naklade Bošković i treći je roman autorice. Knjiga je potresna ispovijed o sudbini i životu naših iseljenika na početku 20. stoljeća u potrazi za "obećanom zemljom". Kako je istaknuto na promociji, u romanu će se najviše pronaći Australija u kojoj autorica prati junake kako su se snašli prilikom prvih dana dolaska u tu zemlju. Knjigu su uz autoricu predstavili Julijana Matanović, Tvrtko Jakovina i Maja Mozara, a u prigodnom programu sudjelovala je klapa Kumpanji.

ZAGREB - Izložba "Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse", koja je prvi put na jednom mjestu okupila antologijska djela velikih majstora renesanse sakupljena iz crkvenih i samostanskih riznica diljem Hrvatske, ponajviše s jadranske obale, otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevi dvori. Izloženo je četrdesetak slika na platnu i drvu, nastalih između 1450. i 1590. godine, a među njima se ističu remek djela najznačajnijih talijanskih slikara 15. i 16. stoljeća, Tiziana, Tintoretta, Bellinija, Carpaccia, Veronesea i drugih. Ta su djela bila napravljena za hrvatske naručitelje, biskupe i opate, plemiće, pomorske trgovce i humanistički obrazovane pojedince, u doba dok još nisu bili tako slavni kao danas. Renesansa u Hrvatskoj označila je najplodnije umjetničko razdoblje koje je iznjedrilo niz antologijskih djela europske umjetnosti, rekla je Vesna Kusin, ravnateljica Galerije, izdvojivši Šibensku katedralu, kapelu bl. Ivana u Trogiru, dubrovačku kulu Minčeta i tvrđavu grad Karlovac. Visoka kultura renesanse u nas, koja je prožela i književnost, kazalište, glazbu, urbanu, ladanjsku i perivojnu arhitekturu svjedoči o svijesti domaćih stvaratelja, ali i naručitelja koji su svoje prostore, ponajprije crkve i samostane, željeli opremiti i djelima vrhunskih talijanskih renesansnih majstora, istaknula je Kusin. Njihova djela, rasuta duže hrvatske obale, tvore imaginarni muzej velikana renesanse, koji je sada prvi put stvarno uspostavljen zahvaljujući posuđivačima, dodala je. Kusin je ocijenila kako su Klovićevi dvori tom izložbom napravili nov iskorak "priredivši međunarodnu izložbu iz domaćih fundusa u kojima se čuvaju remek-djela talijanskih slikara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙