FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Komentirajući jučerašnje odbacivanje kaznene prijave u slučaju riječka tržnica, predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas nakon kave s građanima u svom Uredu kako će se svim svojim snagama boriti da dođe vrijeme kada policijski i pravosudni rad neće biti dio predizbornih i bilo kakvih drugih kalkulacija. "Nikada se nisam upuštao u ocjenjivanje je li netko kriv ili ne, da li nekoga poimence treba ili ne treba goniti. Naravno da prozivanje bilo koga, posebno kada je riječ možda i o manipulaciji u predizborne svrhe, nije dobro", rekao je predsjednik, odgovarajući na novinarsko pitanje treba li se predsjednica vlade Jadranka Kosor nakon što je osječko županijsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu ispričati Vojku Obersnelu i drugima iz te prijave. Josipović je napomenuo da je pitanje kaznenog progona, odnosno podizanje ili nepodizanje optužnica te odbacivanje ili neodbacivanje prijava, isključivo u domeni pravosudnih tijela - DORH-a, a ako postupak krene u višu fazu, u rukama sudova.

GOSPIĆ - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je danas, komentirajući odbacivanje kaznene prijave primorsko-goranske policije protiv Vojka Obersnela u slučaju riječkih tržnica, kako je to dokaz da DORH "sigurno ni na koji način nije ovisan o HDZ-u". Sve je jasno iz tajminga kada se to dogodilo, kao iz tajminga blokiranja HDZ-ove imovine, rekla je Jadranka Kosor u Gospiću nakon središnjeg stranačkog predizbornog skupa, te poručila članovima HDZ-a da se ne daju obeshrabriti. Kazala je da treba podsjetiti da su SDP-ovi visoki dužnosnici, poput Slavka Linića u tjedniku Globus, prijetili "da će promatrati što radi DORH i sudstvo i da će se onda prema tome postaviti", te da od ožujka prošle godine u slučaju riječkih tržnica nije bilo niti jedne informacije. "Ali mi ćemo i dalje nastojati u borbi protiv korupcije i kriminala iako se to opoziciji ne sviđa i boriti se za neovisnost institucija", kazala je Kosor.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare da će nastaviti Rijeku voditi transparentno kao i do sada, da Riječani to zaslužuju te da odbacivanje kaznene prijave protiv njega i još tri osobe pokazuje da nismo svi isti, niti da ćemo ikada biti. Obersnel je izjavio da se ne može govoriti o ravnoteži kad su korupcija i kriminal u pitanju, što je smatra, bila intencija te prijave. Istaknuo je da je i prije 20 mjeseci, kad je doznao za prijavu, rekao da nije zlorabio položaj, niti pogodovao bilo kome, a to je sada potvrđeno. Zahvalio je suradnicima, koji su uz njega bili osumnjičeni, posebice pročelnici Miličević, koja je, rekao je, podnijela najveći teret. Napomenuo je da će teško zaboraviti grube riječi koje su izrečene u tzv. aferi tržnice te da vjeruje da su i građani Rijeke osjećali nelagodu zbog spominjanja njihova grada u negativnu kontekstu. Ponovio je da je očekivao odbacivanje kaznene prijave, ali da je na to čekao predugo. "Odbacivanje prijave je jasan odgovor onima koji su ju pokušali iskoristiti i stalno spominjali u javnim nastupima", ocijenio je i dodao je da pri tome misli na premijerku Jadranku Kosor i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka te druge policijske dužnosnike, saborske zastupnike, gradske vijećnike. Rekao je kako bi volio čuti ispriku, ona bi bila minimum pristojnosti, odnosno ljudskosti, ali mislim da ću to teško doživjeti, dodao je.

ZAGREB - Predsjednik države Ivo Josipović očekuje da će nova hrvatska vlada, s obzirom na krizu u Eurozoni koja se odražava i na Hrvatsku, liberalizirati uvjete za investicije te ukloniti sve birokratske forme koje danas sputavaju otvaranje novoga investicijskog ciklusa. Predsjednik kaže kako Hrvatska nije izolirani otok, a pitanje krize u Eurozoni nije samo pitanje eura ili situacije u jednoj od zemalja već je riječ o globalnoj svjetskoj krizi koja se refelektira i na Hrvatsku. Ipak, veruje da Hrvatska ima dovoljno snage i znanja da u okviru globalnih kretanja nađe svoje mjesto i postupno izađe iz krize. Upitan jesu li za to potrebni drastični rezovi, odgovara kako je to izraz kojim se često plaši javnost. "Ja bih rekao - bit će rezova koji su nužni i potrebni. Ja sam bio na jedom rezu. Taj rez mi je možda bio bolan ali mi je donio dobro. Siguran sam da će samo takvi rezovi koji donose dobro biti i u hrvatskom gospodarsku i politici", odgovorio je predsjednik koji je prije nekoliko dana operirao koljeno i osjeća se dobro.

ŠIBENIK - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je sa središnjeg skupa Kukuriku koalicije za 9. izbornu jedinicu u Šibeniku kako moramo izgraditi jaku, samosvjesnu državu u kojoj će vladati zajedništvo i snaga reda i identiteta. Hrvatski građani nisu pali na poruke netrpeljivosti i netolerancije o podjeli Hrvatske na crvenu i crnu koje slušamo već nekoliko godina, kazao je Milanović. Hrvatska je zemlja u kojoj nema reda, u kojoj onaj, koji želi nešto raditi, ne zna kako će biti tumačena pravila, a čovjek koji ide po svoje pravo ne zna što ga čeka, rekao je. Država upravlja s preko 50 posto svega novca koji se u Hrvatskoj vrti i ta država ima ogromnu odgovornost prema svojim građanima, svakom umirovljeniku i radniku, svakom poduzetniku koji želi legalno ulagati i otvarati radna mjesta, kazao je Milanović. Malo je onih poduzetnika koji imaju zle namjere, u velikoj većini žele raditi i plaćati poreze, a za to im treba savez s radnicima, poručio je Milanović. Ako je to crvena Hrvatska, tada je Kukuriku koalicija za takvu Hrvatsku, zaključio je.

ZAGREB - Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) na predizbornom skupu u Zagrebu predstavila je danas kandidate za zagrebačke izborne jedinice, a njezin predsjednik Darinko Kosor istaknuo je da će predstojeći parlamentarni izbori pokazati žele li hrvatski građani nužne promjene vlasti i načina vođenja zemlje. Pozvao je građane da ako žele stvarne promjene u što većem broju izađu na izbore i glasuju za HSLS, odnosno za "sadržaj, a ne ambalažu". HSLS po mišljenju mnogih ekonomskih stručnjaka, poduzetnika i obrtnika ima najbolji gospodarski program i spreman ga je provesti s kvalitetnim ljudima koje ima, naglasio je. Osvrnuvši se na tvrdnje iz HDZ-a da svi oni koje ne glasuju za nj ne vole Hrvatsku, Kosor je poručio da je upravo HDZ opljačkao i uništio Hrvatsku i da velika većina građana koji, kako pokazuju ankete, neće glasovati za HDZ vole Hrvatsku i smijenit će ga s vlasti. U vezi s tvrdnjama predsjednika HNS-a Radimira Čačića da oni koji ne glasuju za Kukuriku koaliciju nisu normalni, Kosor je uzvratio da su ti građani i više nego normalni, jer da nisu ne bi toliko dugo trpili Čačića.

ZAGREB - I na ovim parlamentarnim izborima političke stranke su se oglušile na višemjesečne pozive da poštuju kvote od najmanje 40 posto žena na izbornim listama kao što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova, poručila je danas Tatjana Broz, koordinatorica projekta Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), napomenuvši kako je kandidirano svega 1524 žene ili 34,96 posto. Centar je danas završio svoju višemjesečnu akciju postavljenjem tzv. stupa srama, na uglu zagrebačkih ulica Bogovićeve i Gajeve, za sve stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe, a tu su se našle i dvije najjače stranke, odnosno koalicije, jer su kandidirale isti broj žena kako i u predhodnom izbornom ciklusu, prije četiri godine - HDZ s partnerima DC-om i HGS-om 21,6 posto žena, Kukuriku koalicija 30,7 posto, zatim HSS i HSP sa svojim koalicijskim partnerima 26 posto, HSLS sa ZDS-om 28 posto te Hrvatski laburisti sa 34,48 posto žena. Kad se detaljno promotre liste Kukuriku koalicije, može se uočiti da jedino HSU od ukupnog broja svih kandidata ima točno 40 posto kandidiranih žena. Suprotan je slučaj IDS koji nema niti jedu ženu na koalicijskim listama.

ZAGREB - Prva smotra organiziranih snaga civilne zaštite grada Zagreba sa oko 770 pripadnika održana je danas na Trgu bana Josipa Jelačića, u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Na središnji zagrebački trg pripadnici civilne zaštite došli su Praškom ulicom s Trga Nikole Šubića Zrinskog. Na Trgu bana Josipa Jelačića postrojilo se oko 770 pripadnika civilne zaštite - pripadnici Zapovjedništva civilne zaštite grada Zagreba, pripadnici 17 zapovjedništava civilne zaštite gradskih četvrti grada Zagreba, povjerenici civilne zaštite po mjesnim odborima i voditelji skloništa. Smotra je počela hrvatskom himnom koju je izveo dječji zbor Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera te minutom šutnje za poginule branitelje. Zatim je zapovjednik Civilne zaštite grada Zagreba Damir Gašparović dao prijavak zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji je obavio smotru.

ZAGREB - Izložba "Hrvatski učenici Friedricha Schmidt. Bečka Akademija i hrvatska arhitektura 19. stoljeća", otvorena danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), donosi pregled života i stvaralaštva šestorice hrvatskih arhitekata koji su u Schmidtovoj klasi završili Akademiju likovnih umjetnosti u Beču ili su radili u njegovom ateljeu: Hermana Bolléa, Josipa Vancaša, Janka Holjca, Martina Pilara, Vinka Rauschera i Janka Josipa Grahora. Autor izložbe i pratećega kataloga povjesničar umjetnosti i docent na Odsjeku za povijest umjetnosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Dragan Damjanović predstavio je najvažnije arhitektonske projekte spomenutih arhitekata nastale od kraja 70-ih godina 19. do 20-ih godina 20. stoljeća. Likovni postav izložbe potpisuje arhitekt Mario Beusan, a otvorena je u sklopu prvoga "Dana otvorenih vrata HAZU". Otvarajući izložbu tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Boris Magaš istaknuo je da ona govori o vremenu u kojemu su arhitekti stvarali hrvatski identitet dostignuvši trajne vrijednosti, a tadašnja strujanja u arhitekturi obilježila su i vrijeme u kojemu danas živimo. Izložba se može razgledati do 18. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙