FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena birališta na kojima će birači s prebivalištem u Hrvatskoj birati zastupnike sedmog saziva Hrvatskog sabora. Do 19 sati bit će otvorena ukupno 6572 biračka mjesta na kojima biračko pravo može ostvariti ukupno 4,092.323 birača, od kojih su njih 374.800 pripadnici nacionalnih manjina koji u XII. izbornoj jedinici imaju pravo birati osam manjinskih zastupnika. Izbori u XI. izbornoj jedinici, odnosno u inozemstvu gdje pravo glasa ima 411.758 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, počeli su još jučer i trajat će do večeras u 19 sati. Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao pravovaljane je prihvatilo 313 kandidacijskih lista i 48 kandidatura (58 kandidata) nacionalnih manjina. Od 313 lista, 285 je stranačkih (204 samostalnih i 81 koalicijska), a 28 neovisnih. Izborne su liste DIP-u predale 63 političke stranke od ukupno 116 u Hrvatskoj registriranih stranaka. Za 151 zastupničko mjesto sedmoga saziva Hrvatskog sabora prijavilo se ukupno 4359 kandidata, među kojima je 34,96 posto žena. Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 76 zastupnika. Birači na birališta moraju ponijeti osobnu iskaznicu s kojom će se identificirati pred biračkim odborom kada pristupe glasovanju.

ZAGREB - Na birališta u Hrvatskoj do 11 sati izašlo je 16,39 posto glasača, odnosno 565.001 birač na 6.183 obrađena biračka mjesta od ukupno njih 6.572 mjesta, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske. Po navodima DIP-a odziv je birača nešto je manji u odnosu na parlamentarne izbore 2007., kad je do istog vremena glasovalo 17,91 posto birača.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović glasovao je jutros na izborima za sedmi saziv Hrvatskoga sabora, izjavivši novinarima kako vjeruje da će nova Vlada odlučno poduzeti sve da se izađe iz gospodarske krize te kako se nada da će suradnja s novom Vladom, bez obzira na to tko pobijedi na izborima, biti još bolja nego dosad. Vjerujem da će nova Vlada odlučno poduzeti sve da se izađe iz gospodarske krize, rekao je Josipović nakon glasovanja na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30, gdje je zajedno sa suprugom Tatjanom stigao jutros nešto poslije 9 sati. Na upit kako ocjenjuje suradnju s dosadašnjom Vladom, Josipović je rekao kako je ona bila "nekad bolja, neki put malo lošija". "Nadam se da će suradnja s novom Vladom, ma koje boje bila, biti još bolja", dodao je.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor glasovala je jutros u 1. Izbornoj jedinici na biračkom mjestu 117, u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša. "Želim da Hrvatice i Hrvati danas sami odluče o svojoj sudbini i sudbini Hrvatske u slijedeće četiri godine, a ne da umjesto njih odlučuju neki drugi, da odlučuju mediji i ankete", izjavila je Kosor novinarima nakon glasovanja. Istaknula je da je ovo trenutak u kojem odlučujemo o svojoj sudbini te kako vjeruje da će hrvatski građani izabrati one koji će i dalje voditi bespoštednu borbu protiv korupcije, ali i biti na čelu Vlade, kad Hrvatska postane članica EU. Upitana je li optimistična, odgovorila je kako je puna volje i želje, optimizma, jer vjeruje da dobro uvijek pobjeđuje. Smatra da će HDZ biti stranka koja će Republiku Hrvatsku 2013. godine uvesti u EU, jer je, kako je naglasila, HDZ bio na čelu Vlade koja je završila pregovore, borila se protiv korupcije i snažno radila na gospodarskom oporavku.

KOPRIVNICA - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić glasovao je prije podne u Koprivničkom Ivancu, mjestu odakle je HSS krenuo u izbornu kampanju za sedmi saziv Hrvatskog sabora. Očekujem da će odaziv na izbore biti dobar, a sama kampanja bila je korektna. Ovi izbori posebno su važni, jer će ovaj saziv Sabora funkcionirati kao dio Europske unije, pa je prema tome važno kakav će njegov sastav biti i na koji će se način donositi odluke, izjavio je nakon glasovanja predsjednik HSS-a Friščić. Na upit kakve rezultate očekuje, Friščić je rekao da će HSS potvrditi svoju snagu na izborima temeljem onoga što je ta stranka radila i kako se ponašala u proteklom razdoblju.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i kandidat Kukuriku koalicije za premijera Zoran Milanović glasovao je jutros na parlamentarnim izborima na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petra Zrinskog, u Krajiškoj ulici, a okupljenim novinarima izjavio je kako očekuje pobjedu. Na biračko mjesto Zoran Milanović došao je pješice nekoliko minuta iza 8 sati u pratnji supruge. "Očekujem pobjedu", izjavio je Milanović novinarima nakon glasovanja, rekavši kako pobjedu očekuje zbog povjerenja građana jer su, dodao je, izbori stvar povjerenja. Novinare je zanimalo i što će raditi danas na izborni dan, na što je Milanović odgovorio kako će prvi dio ove nedjelje posvetiti obitelji, sportu i glazbi, a drugi dio službi i služenju, te da će, ako pobjedi na parlamentarnim izborima, odmah početi raditi.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske danas je priopćilo kako je zaprimilo dopis SDP-a, kojim se traži zabrana i uklanjanje plakata ispisanih ćiriličnim pismom i na kojima je "tiskan logo Saveza komunista Hrvatske Stranka demokratskih promjena, koji je bio korišten na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990.", zaključujući kako plakat predstavlja povredu prava Socijaldemokratske partije Hrvatske - SDP. Po navodima Socijaldemokratske partije Hrvatske, navedeni plakati postavljeni su u noći između 2. i 3. prosinca 2011. u većem broju gradova i općina, stoji u priopćenju DIP-a objavljenom na njegovim internetskim stranicama.

ZAGREB - Internetska stranica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) od jutros ne radi i za sada nema nikakvih informacija o razlogu zbog kojega se središnja stranica HDZ-a ne može otvoriti na internetu, a ni u policiji ne znaju ništa o tome. "Nismo dobili nikakvu prijavu o tome niti o bilo kakvom hakerskom napadu", kratko je izjavio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Iz HDZ-a su najavili da će uskoro objaviti priopćenje. Stranice HDZ-ovih lokalnih podružnica normalno rade i dostupne su internetskim korisnicima. Uoči izbora pojedine hakerske skupine najavljivale su u više navrata napade na internetske stranice HDZ-a.

ZAGREB - Prevozeći dijete teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se jučer oko 16 sati dogodila na državnoj cesti 43 u Bosiljevu kod Čazme, vozač koji je upravljao vozilom Hitne pomoći, u alkoholiziranom je stanju na putu prema bolnici u Zagrebu izazvao prometnu nesreću, u kojoj je pet osoba lakše ozlijeđeno, potvrdila je danas Policijska uprava zagrebačka. Upravljajući jučer poslije podne vozilom Hitne pomoći u kojemu su bili ozlijeđeno dijete (2005.), njegova obitelj i liječnica, na Slavonskoj aveniji istočno od raskrižja ulice Sv. Ivan i Savske, vozač Hitne M.K. (45) je zbog neprilagođene brzine naletio na osobno vozilo Seat Leon zagrebačke registracije, koje je bilo zaustavljeno na semaforu. U sudaru je lakše ozlijeđena vozačica Seat Leona J.M. (38), kojoj je pomoć je pružena u KB Dubrava, nakon čega je puštena na kućnu njegu. Ozljede su zadobile i dvije osobe u pratnji djeteta, I.Ć. (37) te A.J.Ć. (39), kao i liječnica. Svi su prevezeni u KBC Zagreb, a na liječenju je zadržano samo dijete, navode iz PU zagrebačke. Očevidom je ustanovljeno da vozač Hitne pomoći ima 1,23 promila alkohola u krvi. Oduzeta mu je vozačka dozvola i dobit će prekršajnu prijavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙