FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska nije provela strukturne reforme i postigla konsenzus o koncepciji gospodarskog razvoja pa njezino gospodarstvo teško i sporo izlazi iz krize, ocijenila je direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Jasna Belošević Matić na današnjoj sjednici Skupštine HGK. Govoreći o stanju hrvatskog gospodarstva na kraju 2011. godine, istaknula je sporost oporavka procjenjujući da će ukupni godišnji rast BDP-a ove godine od 0,2 posto biti nedovoljan za izlazak iz krize i početak oporavka. Tek stope rasta veće od tri posto značile bi da se hrvatsko gospodarstvo oporavlja u dovoljnoj mjeri. Očito je, dodaje, da povoljna kretanja u turizmu, trgovini na malo i neto robnom izvozu nisu bila dovoljan poticaj bržem rastu BDP-a. Prema njezinim riječima 2012. godina mogla bi biti godina novog početka ako se započne s ozbiljnim reformama i provedbom usuglašene razvojne strategije usmjerene ka proizvodnji i izvozu u čemu bi sudjelovale fiskalna i monetarna politika.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 5.397 kuna, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na kolovoz, prosječna neto plaća bila je manja za 117 kuna, ili nominalno za 2,1 posto, a realno je pala za 2,5 posto. Na godišnoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za rujan prošle godine, prosječna neto plaća za deveti ovogodišnji mjesec bila je nominalno viša za 2 posto, a realno niža za 0,2 posto. Prema pojedinim djelatnostima, najvišu prosječnu neto plaću za rujan primili su zaposleni u promidžbi, reklami i propagandi u iznosu od 9.567 kuna. Najniže plaće istovremeno su imali zaposleni u proizvodnji odjeće, od 2.838 kuna i u proizvodnji kože i srodnih proizvoda - 2.888 kune.

ZAGREB - Nadzorni odbor Kraša na današnjoj je sjednici imenovao Damira Bulića za novog predsjednika Uprave Kraša, a dosadašnji predsjednik Uprave Nadan Vidošević iz osobnih razloga je podnio ostavku na ovu funkciji te je imenovan za savjetnika Uprave Društva. Vidošević je svoju odluku o povlačenju obrazložio između ostalog time da je došlo vrijeme da mlađe snage preuzmu vođenje tvrtke, a on će pomoći svojim iskustvom i savjetima. Damir Bulić, koji je od danas predsjednik Uprave Kraša, karijeru je započeo u toj tvrtki 1999. kao pripravnik u Sektoru financija i kontrolinga. Obavljao je poslove analitičara novčanog tijeka te menadžera za koordinaciju potraživanja i obveza društva. Na funkciju direktora Službe financija imenovan je 2004., a sredinom svibnja ove godine postaje član Uprave društva.

ZAGREB - Dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje Badela 1862 dovršeni su upisom promjene vlasničke strukture u sudski registar te će država imati 70 posto kapitala, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76 posto, priopćeno je danas iz Badela 1862. Uprava Badela lani je izradila plan restrukturiranja za koji je dobila podršku dioničara, kao i za pregovore s Vladom o pretvaranju potraživanja za neplaćene trošarine i PDV u temeljni kapital. Vlada je u prosincu prošle i srpnju ove godine donijela odluke kojima prihvaća vlasničko restrukturiranje i financijsku konsolidaciju Badela. Nakon toga, Glavna skupština Badela donijela je odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i njegovom povećanju unosom potraživanja države u temeljni kapital. Tvrtka je u prvih devet mjeseci 2011. ostvarila ukupne prihode u iznosu od 251 milijuna kuna, što je rast od 5 posto. Ipak, krajnji rezultat još uvijek je negativan zbog visokih financijskih rashoda, budući da još nije bila dovršena dokapitalizacija, te zbog nelikvidnosti.

ZAGREB - Europsko udruženje nacionalnih udruga turističkih agencija i touroperatora održat će 1. i 2. prosinca u Dubrovniku polugodišnji sastanak na kojem se očekuje više od 50 delegata - čelnih ljudi iz 32 nacionalne udruge agencija i touroperatora iz 24 europske zemlje, doznaje se od direktora Udruge hrvatskih putničkih agencija Željka Treznera. Osim iz svih zemalja članica EU-a, sastanku će prisustvovati predstavnici nacionalnih udruga agencija iz Hrvatske, Švicarske, Norveške, Turske i SAD-a, odnosno Američke udruge turističkih agencija (ASTA), jedne od najvećih i najmoćnijih udruga agencija u svijetu, koja ima puno članova i izvan SAD-a. U Dubrovniku će se razgovarati o mogućnosti da se u Hrvatskoj 2014. organizira međunarodni skup ASTA-e, koji se svake godine odražava u drugoj zemlji svijeta.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze danas je zaronio na novu najnižu razinu u dvije i pol godine, zabilježivši od početka godine gotovo 19-postotni gubitak, što je posljedica slabosti domaćeg gospodarstva i previranja na svjetskim tržištima. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,42 posto, na 1.714 bodova, što je njegova najniža razina od 5. svibnja 2009. godine. Crobex10 bio je oko podneva u minusu 0,39 posto, na 950 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom Podravke, 1,9 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,72 posto, na 236 kuna. Dionica HT-a bila je nadomak milijunskog prometa. Cijena joj je pala 0,59 posto, na 236,12 kuna. Među likvidnijim izdanjima rast cijene bilježi dionica Petrokemije, za 1,8 posto, te povlaštena dionica Adrisa, za 0,94 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,10 posto te je srednji tečaj eura prešao razinu od 7,5 kuna i iznosi 7,506512 kune. Zadnji je put srednji tečaj eura bio iznad 7,5 kuna na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj 6. listopada ove godine. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim inozemnim valutama. Prema švicarskom franku oslabila je za 0,19 posto pa srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,113293 kune. Istodobno je američki dolar poskupio za 1,16 posto, na 5,654197 kuna, a britanska funta je ojačala 0,63 posto, na 8,796007 kuna po srednjem tečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙