FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Analitičari Grupe UniCredit u najnovijim kvartalnim makroekonomskim prognozama korigirali su svoju prognozu gospodarskog rasta za Hrvatsku s 0,2 posto na nula, a za 2012. godinu prognoziraju pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto. "Premda je gospodarstvo u trećem kvartalu 2011. zabilježilo rast od 0,6 posto na međugodišnjoj razini i 0,3 posto u odnosu na drugo tromjesečje, korigirali smo našu prognozu za gospodarski rast ove godine sa 0,2 posto na nulu. Za 2012. godinu prognoziramo pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto - taj relativno mali pad gospodarske aktivnosti dobrim je dijelom vezan uz očekivanja da eurozona neće ući u recesiju dogodine već samo zabilježiti usporavanje rasta sa 1,6 posto ove godine na 0,8 posto u 2012. Domaći faktori koji oblikuju ovu prognozu su očekivanje restriktivnije fiskalne politike u uvjetima gdje nema prostora za vođenje labavije monetarne politike kao i relativno slaba kreditna aktivnost", ističe glavni ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja povodom objave CEE Quarterly izvještaja za prvi kvartal 2012. Napominje da je ishod parlamentarnih izbora bio u skladu sa svim anketama o javnome mnijenju. "Sada se fokus seli na ekonomsku politiku. Kao što smo više puta isticali kombinacija vjerodostojnog plana za generiranje primarnog suficita tijekom ovog mandata, ubrzanje strukturnih reformi i veća otvorenost prema privatnim investicijama ključne su za održavanje investicijskoj kreditnog rejtinga", zaključio je Šaravanja.

SPLIT - Brod "Piana" za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta danas je u splitskom brodogradilištu i službeno predan vlasniku, francuskoj brodarskoj kompaniji SNC Navale STEF-TFE. Ovaj ro-pax brod je najsloženiji i najskuplji projekt u povijesti splitskog brodogradilišta, a njegova ugovorna cijena čini ga najskupljim brodom građenim u nekom hrvatskom brodogradilištu, priopćeno je iz Brodosplita. Brod je u cijelosti izgrađen bez državnih subvencija. Njegovom izgradnjom Brodosplit-Brodogradilište ostvarilo je pozitivan rezultat, a primopredajom je državi vraćeno oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju, ističe se u priopćenju. Brod "Piana" plovit će na liniji između Marseillesa i Bastije na Korzici. Dug je 180 metara, širine 30,5 metara i ukupne visine blizu 37 metara. Korisna nosivost mu je 11.300 tona, a ima 56 članova posade. Na dvanaest paluba može prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina, a kapacitet garažnog prostora je 200 osobnih i 230 teretnih vozila.

ZAGREB - Nadzorni odbor Badela 1862 opozvao je Zvjezdanu Blažić s funkcije predsjednice i članice Uprave tvrtke, a na mjesto generalnog direktora te tvrtke imenovan je Srđan Oreb, dosadašnji član Uprave. Sjednica Nadzornog odbora na kojoj je odlučeno o promjenama u Upravi održana je jučer, navodi se u obavijesti Badela objavljenoj putem Zagrebačke burze. Prije desetak dana završena je dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje Badela upisom promjene vlasničke strukture u sudski registar, nakon čega država ima 70 posto kapitala, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na prethodnu tečajnu listu ojačala prema euru za 0,16 posto, pa se srednji tečaj eura spustio ispod 7,5 kuna. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,490832 kune. Zadnji je put ispod 7,5 kuna srednji tečaj eura bio na tečajnoj listi HNB-a utvrđenoj 29. studenog. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, ojačala i prema švicarskom franku za 0,24 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,36 posto i prema britanskoj funti za 0,22 posto. Srednji tečaj franka na tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,068399 kuna, dolara 5,677023 kune, a funte 8,849181 kunu.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 6,5 milijuna kuna redovnog prometa, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex pala je za 0,29 posto, na 1.756,26 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 smanjen je za 0,10 posto, na 980,40 bodova. Najveći promet, od 1,5 milijuna kuna, ostvaren je trgovanjem dionicama Ericssona Nikole Tesle kojima je cijena porasla za 0,83 posto, na 1.099 kuna. Dionicom HT-a danas se trgovalo za nešto više od milijun kuna, a cijena joj je pala za 0,24 posto, na 243,41 kunu. Ostalim dionicama postignut je znatno manji promet te po visini prometa slijedi dionica Končar Elektroindustrije sa 327,9 tisuća kuna i padom cijene za 0,95 posto. Među trgovanijim dionicama cijena je pala i redovnoj dionici Croatia osiguranja (0,25 posto) i povlaštenoj dionici Adris grupe (0,40 posto), a porasla dionici Dalekovoda (0,02 posto), Belja (0,66 posto), Ingre (0,88 posto) te redovnoj dionici Adris grupe i Leda za po 0,85 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙