FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ponuda francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) izuzetno je kvalitetna, a u slučaju njezina prihvaćanja Hrvatska će na ime koncesijske naknade dobiti nekoliko stotina milijuna eura, ustvrdio je danas državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić. Ponude za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala ZLZ otvorene su danas u Ministarstvu, a pristigle su dvije ponude - švicarsko-austrijskog konzorcija Airport Zuerich/Strabag, čija se ponuda nije razmatrala jer je bila nepotpuna, te francuskog ZAIC-a iza kojega stoje pariški aerodrom (ADPM - Aéroports de Paris Management) i građevinska tvrtka Bouygues Batiment International (BBI). Ponuda ZAIC-a u fiksnom dijelu iznosi 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade dobila par stotina milijuna eura, rekao je Mihotić na konferenciji za novinare. Odluku o ponudi donijet će vlada u roku sto dana. U slučaju da vlada poništi natječaj, ponuditelj će zatražiti zaštitu svojih interesa, pa će Hrvatska morati platiti penale, rečeno je na konferenciji. Predmet koncesije je izgradnja novog putničkog terminala zagrebačke Zračne luke te upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom, a koncesiju daje vlada na rok od 30 godina. Ulaganje u prvu fazu projekta procijenjeno je na 190 milijuna

ZAGREB - Dvije izvozničke udruge Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISex) i Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisali su danas sporazum o suradnji temeljem kojeg će osim zajedničkih aktivnosti nastojati unaprijediti poslovno okruženja za povećanje izvoza, te promovirati izvozni potencijal hrvatskog softvera. Sporazum su potpisali predsjednici tih udruga, CISexa Luka Abrus i HIZ-a Darinko Bago naglasivši da zajedničkim radom i uz postojeće potencijale mogu pridonijeti da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja kvalitetnog softvera. To, po riječima Abrusa, može pridonijeti i unapređenju hrvatskog gospodarstva u cjelini, jer će uz ostalo poticati i suradnju izvoznika softvera s izvoznicima ostalih industrija. Bago smatra kako će izvoz ove godine biti nešto veći nego prošle, ali s obzirom na situaciju u zemljama EU-a, koje su uz one u regiji dominantna za hrvatski izvoz, teško je i neodgovorno prognozirati kakav će izvoz biti iduće godine. Potencijalnim djelatnostima koje bi mogle 'povući' hrvatski izvoz, osim brodogradnje kojoj predviđa zastoj, označio je farmaceutsku, metalopređivačku, drvnu, kao i prehrambenu industriju.

ZAGREB - U Hrvatskoj je od početka ove godine do kraja listopada bilo 11,1 milijun turista ili 8,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je 59,5 milijuna turističkih noćenja porast od 7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U prvih deset mjeseci ove godina strani su turisti činili većinu turističkog prometa, došlo ih je 9,7 milijuna ili 9 posto više, a s 54,3 milijune noćenja zabilježili su plus od 7,4 posto. Domaćih je turista bilo 1,3 milijuna ili 2,3 posto više nego u lanjskih deset mjeseci, a nešto veći porast od 3,1 posto ostvarili su s 5,2 milijuna noćenja. I u listopadu ove godine u Hrvatskoj je turista i njihovih noćenja bilo više nego u istom lanjskom mjesecu, i to 10,5 posto više turista ili njih gotovo 502 tisuće, koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja ili 12,7 posto više.

ZAGREB - U Zagrebu je prošlog mjeseca boravilo 46.790 turista koji su ostvarili 88 tisuća noćenja, što je porast od 6 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima odnosu na studeni prošle godine, podaci su Turističke zajednice grada Zagreba. Stranih je turista u studenom ove godine u Zagrebu bilo gotovo 31 tisuća ili 6 posto više, a nešto veći porast u odnosu na isti mjesec prošle godine od 7 posto stranci su ostvarili s gotovo 57 tisuća noćenja. Najviše noćenja pritom su ostvarili Nijemci, koje slijede turisti iz BiH, SAD-a, Austrije te Italije. Iz zagrebačke Turističke zajednice ističu da su i domaći turisti u proteklom mjesecu povećano boravili u Zagrebu, došlo ih je 5 posto više ili 16,2 tisuće, dok su s 31,2 tisuće noćenja u plusu od čak 22 posto u odnosu na lanjski studeni.

OSIJEK - Ekstremno nizak vodostaj Drave kod Osijeka, te Dunava kod Batine zaustavio je prometovanje teretnih brodova i prijevoz robe riječnim putem, što brodarima stvara velike probleme. Tako je u osječkoj Luci Tranzit zbog problema plovnosti samo u zadnjih nekoliko dana ta luka izgubila oko 50 tisuća tona tereta za pretovar (žitarice, uljarice, umjetna gnojiva i drugo). Direktor osječke Luke Tranzit Ivica Đeri ističe kako su to problemi koji mogu ozbiljno narušiti poslovanje, ispunjavanje obveza prema dobavljačima i ostalo. U ovo doba godine vodostaj je i inače niži, no ovogodišnji nizak vodostaj posebno je problematičan jer dugo traje s obzirom da je cijela godina bila sušna, a posebice posljednji mjeseci. Također za sada nema naznaka značajnijim padalinama.

ZAGREB - Pad dioničkog indeksa Crobex za gotovo 1,5 posto, nizak redovan promet od 7,7 milijuna kuna te svega tri dionice s milijunskim prometom obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobex pala je za 1,46 posto, na 1.761,37 bodova, a Crobex10 je oslabio za 1,82 posto, na 981,41 bod. Najtrgovanija je danas dionica HT-a s prometom od 1,6 milijuna kuna i zadnjom cijenom od 244 kune, što je 1,01 posto niže nego krajem prošlog tjedna. Povlaštenih dionica Adris grupe prodano je za 1,5 milijuna kuna, a cijena te dionice je pala 1,81 posto. Više od 1,2 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Ericsson Nikole Tesle čije ja cijena pala za 3,11 posto. S rastom cijene za 1,89 posto trgovanje je završila dionica ACI-ja, uz promet od 564,3 tisuće kuna. Na vrijednosti su danas dobile i dionice Končar EI, za 0,83 posto, uz promet od 323 tisuće kuna, kao i dionice Zagrebačke banke kojih je protrgovano za 318 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,12 posto. Ostale pak trgovanije dionice uglavnom bilježe pad cijene, primjerice dionice Ingre pad za 4,07 posto, Čakovečkih mlinova za 2,56 posto, Dalekovoda za 2,33 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙