FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zbog najave štrajka radnika Zračne luke Zagreb u petak, 18. studenog, od 11 do 16 sati, moguće su poteškoće u redovitom odvijanju zračnog prometa, priopćila je danas Uprava Zračne luke. Uprava smatra da je štrajk neopravdan, te će pokretanjem sudske tužbe zatražiti njegovu zabranu, a putnike redovito obavještavati o promjenama u redovitom redu letenja putem priopćenja i na svojim web stranicama. Postupak mirenja nije uspio jer su predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u Zračnoj luci u zadnjem trenutku izašli s prijedlogom izmjena Kolektivnog ugovora koji Uprava nije mogla prihvatiti. Kao razlog za pokretanje štrajka sindikati navode neprihvaćanje predloženih izmjena, naglašavajući da je njihova svrha "zaštita postignutog standarda rada i radničkih prava u Zračnoj luci Zagreb, naročito u okolnostima moguće koncesije". Uprava pak tvrdi da su sindikati predloženim izmjenama umjesto zaštite stečenih prava zatražili "nerazborito povećanje svih materijalnih prava".

SINJ - Trojica otpuštenih radnika sinjske tvrtke za prijevoz putnika Autoprijevoz Sinj - Slavko Bračulj, Ivan Ćubić i Igor Tokić Vuko od jutros štrajkaju glađu u čekaonici Autobusnog kolodvora jer su im prošlog tjedna uručeni otkazi ugovora o radu. Riječ je o vozačima koji u toj tvrtki imaju preko 35 godina radnog staža te im je do mirovine preostalo između dvije i tri godine. Poslodavac je kao razlog otkaza naveo smanjenje opsega posla što je dovelo do viška radne snage, no tvrde radnici, prije dva mjeseca u radni odnos primio je četvoricu novih radnika. Otpušteni radnici pitaju se i može li ih itko zaštiti od poslodavaca kakav je Mate Jujnović, vlasnik Autoprijevoza Sinj i Prometa Makarska. Radnici su uvjereni da su im otkazi uručeni jer su članovi najbrojnijeg sindikata u poduzeću - Sindikata vozača i prometnih radnika. Radnici će štrajkati glađu, kako su rekli, dok ih se ne vrati na radno mjesto.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovnoj sjednici razmotrio je najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i kretanja u bankovnom sustavu u trećem tromjesečju, a obaviješten je i o raspoloživim pokazateljima financijskog poslovanja središnje banke za ovogodišnjih prvih devet mjeseci, priopćeno je iz HNB-a. Članovi Savjeta HNB-a suglasni su s odlukom nadzornog odbora Raiffeisenbank Austria, Zagreb, da produži mandat članici uprave te banke Jasni Širola do kraja 2013. godine, a Slatinska banka dobila je suglasnost da Mario Brnić bude imenovan članom uprave za sljedeće dvije godine. Numizmatičari će u sljedećoj godini moći nadopuniti svoje kolekcije s još nekoliko zanimljivih izdanja Hrvatske narodne banke, navode iz središnje banke. Tako bi već 2. siječnja trebao krenuti u prodaju zlatni kovani novac nominalne oznake 10 kuna "Čipkarstvo u Hrvatskoj". U nastavku godine predviđeno je i izdavanje prigodnoga srebrnog kovanog novca nominalne vrijednosti 150 kuna, a posvećenog 150-godišnjici željeznice u Hrvatskoj. Približavanje Hrvatske članstvu u Europskoj uniji numizmatički je započelo već prije šest godina, a predstojeće zaključivanje Pristupnog ugovora između bit će popraćeno izdavanjem također optjecajnog kovanog novca od 25 kuna.

ZAGREB - Istraživanje tržišta maloprodaje i maloprodajnih prostora za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu, koje je objavila tvrtka Jones Lang LaSalle, pokazuje da bi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji moglo potaknuti potražnju te popraviti očekivanja na maloprodajnom tržištu Hrvatske. Istraživanje daje pregled stanja u Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji, tržištu s više od 97 milijuna stanovnika, a temeljeno je na rezultatima web anketa provedenih među ključnim korisnicima maloprodajnih prostora, developera i zakupodavaca. Istraživanje je pokazalo da će trenutna ponuda maloprodajnih prostora u regiji porasti za dodatnih 2,5 milijuna četvornih metara do 2013., pri čemu će se samo tijekom 2012. na tržištu pojaviti novih 45 trgovačkih centara. Češka ima najvišu stopu gustoće maloprodajnih prostora u usporedbi s ostalim zemljama iz regije. Druga je Poljska, a Hrvatska treća sa 184 četvornih metara na 1.000 stanovnika. Prognoze kretanja maloprodaje u Hrvatskoj su neizvjesne zbog, kako se navodi, nesređene ekonomske situacije te slabašnog rasta BDP-a i oporavka maloprodaje. Ipak, u Jones Lang LaSalle-u napominju da bi pristupanje Hrvatske EU-u moglo potaknuti oporavak. Tijekom 2011. godine otvoreno je 70.000 novih četvornih metara što je 50 posto manje nego godinu ranije, a u 2012. očekuje se realizacija dvaju većih projekata - City Centra One East u Zagrebu i ZTC-a u Rijeci. U Jones Lang LaSalle-u smatraju kako će ulagačima nakon zasićenja u većim gradovima, interesantni postati oni s 45.000 do 50.000 stanovnika, kao što su Šibenik i Varaždin.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 8,9 milijuna kuna redovnog prometa, od čega se 5,4 milijuna kuna odnosilo na promet dionicom Atlantic Grupe, a dionički je indeks Crobex drugi dan zaredom zabilježio pad vrijednosti. Vrijednost Crobexa danas je pala za 0,50 posto, na 1.821,71 bod, a za nešto više, 0,65 posto, pala je vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 koji trgovanje završava na 1.001,47 bodova. Najtrgovanija je bila dionica Atlantic Grupe s prometom od 5,4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,50 posto, na zadnjih 505,02 kune. Promet nešto viši od milijun kuna imala je još samo dionica HT-a, čija je cijena pala za 0,01 posto, na 243,50 kuna. Po prometu slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle sa 367,4 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 1,64 posto. Cijena je za 1,05 posto pala i dionicama kutinske Petrokemije, uz promet od 238,5 tisuća kuna. I ostale trgovanije dionice uglavnom bilježe pad cijene, primjerice Dom Holdinga za 3,15 posto, Belja za 1,48 posto, Ingre za 1,35 posto, Atlantske plovidbe za 0,64 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙