FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-Hrvatska-ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji dok će dizeli i lož ulja poskupjeti, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 15. do 28. studenoga. Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95, utvrdilo na 9,60 kuna po litri što je 12 lipa manje od dosadašnjih 9,72 kune. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, za 13 lipa po litri pojeftinit će motorni benzin sa 98 oktana, a benzin sa sto oktana pojeftinit će za 14 lipa. U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 9,89 kuna, a eurosuper BS 100 može koštati najviše 10,08 kuna. Od ponoći se može očekivati poskupljenje dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel poskupjeti za sedam lipa, dizel za 11 lipa, a plavi dizel, obično lož ulje i lož ulje s oznakom euro za 10 lipa po litri. Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,50 kuna po litri, običnog dizela na 9,11 kuna, a plavog dizela na 5,90 kuna. Najviša cijena plinskog (loživog) ulja s oznakom euro od ponoći je 6,90 kuna po litri, a običnog loživog ulja 6,68 kuna.

KOPRIVNICA/DUBROVNIK - Ministarstvo turizma zaključilo je danas u Koprivnici 14 ugovora o sufinanciranju razvojno-turističkih projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji, te u Dubrovniku ugovor o sufinanciranju projekta razvoja agroturizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Potpisujući ugovore za prvih 14, od ukupno 67 ugovora za ovu godinu između Ministarstva turizma i korisnika na području Koprivničko-križevačke županije, ministar turizma Damir Bajs istaknuo je kako je s ovogodišnjih 1,68 milijuna kuna ukupni iznos Ministarstva za tu namjenu u toj županiji od 2008. dosegnuo 5,2 milijuna kuna. Za danas potpisanih 14 ugovora u Koprivničko-križevačkoj županiji Ministarstvo turizma izdvaja 410 tisuća kuna. Istodobno je danas u Dubrovniku državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Mujo prilikom predstavljanja projekta "Razvoj agroturizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji-Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda" potpisao ugovor o sufinanciranju temeljem kojeg Ministarstvo za taj projekt izdvaja 100 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 331 tisuća kuna.

DUBROVNIK - U dubrovačkom hotelu Vala Mar la Croma počeo je danas 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske na kojem se okupilo više od 500 sudionika, a organizator je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK). Kongres će pokušati raspraviti neka od aktualnih pitanja hrvatskog ugostiteljstva, među kojima su novosti iz Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, primjena Zakona o zabrani i sprječavanju neregistrirane djelatnosti i dr. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec najavio je da će posebna pozornost biti posvećena smanjenju PDV-a po uzoru na zemlje EU-a, te pitanju povremenog i fleksibilnijeg angažiranja radnika. Na kongresu će biti predstavljen projekt "Hrvatska autohtona kuhinja", te će se razmatrati obrazovanje i inspekcijski nadzor u ugostiteljstvu.

ROVINJ - Industrija osiguranja ima potencijala za daljnji rast i razvoj, a za ostvarenje tog cilja mora se više angažirati, posebice u životnim osiguranjima s obzirom na starenje stanovništva i demografske probleme u Hrvatskoj, istaknuto je na 9. konferencije Dani hrvatskog osiguranja koja se danas i sutra održava u Rovinju, a okupila je više od 230 sudionika. Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Vesna Trnokop-Tanta navela je kako je odnos između životnog i neživotnog osiguranja u Hrvatskoj 27 posto prema 73 posto, dok je u zemljama EU gotovo obrnut omjer, 62 prema 38 posto. Prosječna premija po stanovniku od 379 američkih dolara u Hrvatskoj u odnosu na 2.376 dolara u EU također upućuje na mogućnost daljnjeg razvoja. Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Marić kazao je kako pad premija u posljednje tri godine ne smije obeshrabriti osiguravateljni sektor jer studija Svjetske banke iz 2010. o stanju financijske pismenosti upozorava da ima još mnogo prostora za daljnji napredak. Najveći potencijal osiguratelji vide u životnim i zdravstvenim osiguranjima i očekuju veći rast prodaje putem banaka i interneta.

ZAGREB - Tijekom prvih deset ovogodišnjih mjeseci 26 društava za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju od 7,64 milijarde kuna, što je 1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje. U neživotnim osiguranjima zaračunata je bruto premija od 5,7 milijardi kuna ili 1,2 posto manje u odnosu na prvih deset mjeseci prošle godine, a to ujedno čini 74,8 posto ukupne premije. U životnim osiguranjima zaračunata bruto premija pala je za 0,3 posto, na 1,92 milijarde kuna te u ukupnoj premiji sudjeluje s 25,2 posto. Među 26 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje koje je krajem listopada ove godine imalo premiju u iznosu 2,4 milijarde kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 298,8 mlijuna kuna, a istodobno se na strani ponude našlo 63,8 milijuna kuna. Najviše je danas, 37,8 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica s kamatom od 3,34 posto. Također je plasirano 10 milijuna kuna ročnih plasmana na dva tjedna uz kamatnu stopu od 4,25 posto te milijun kuna na rok od mjesec dana po cijeni od 3,5 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 48,8 milijuna kuna, a pritom je 15 milijuna kuna ponude ostalo neiskorišteno budući potencijalni korisnici nisu bili spremni zadužiti se po traženim kamatnim stopama. Prosječna kamatna stopa porasla je s 3,36 na 3,53 posto. Uz kune danas se na Tržišu novca trgovalo i devizma na rok od tjedan dana plasiranjem milijun eura uz kamatnu stopu od 1,6 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno tek 6,8 milijuna kuna redovnog prometa, a dioničkom indeksu Crobexu blago je porasla vrijednost za 0,05 posto, na 1.845,40 bodova. Za razliku od Crobexa, indeksu Crobex10 vrijednost je pala za 0,11 posto, na 1.013,63 boda. Među dionicama najtrgovanija je, ujedno i jedina s prometom iznad milijun kuna, bila ona HT-a čiji je promet iznosio 1,4 milijuna kuna, a prodavala se po 0,81 posto nižoj cijeni ili po zadnjih 244,01 kunu. Za 701,8 tisuća kuna protrgovano je dionica Ericsson Nikole Tesle, čija je cijena porasla 0,45 posto, na 1.103,90 kuna. Povlaštena dionica Adris Grupe ostvarila je 675,3 tisuće kuna prometa uz 2,82 posto višu cijenu ili po 219 kuna. Dionica Leda je uz 0,63 posto nižu cijenu ili po zadnjih 5.560 kuna ostvarila promet od 570,7 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙