FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ostaje ranjiv, ulagači ne vide brzo rješenje dužničke krize

LONDON, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak podršku za jačanje na međunarodnim tržištima dobivao od vijesti da bi Kina preko novog investicijskog fonda mogla pomoći prezaduženim članicama eurozone, iako ulagači i dalje sumnjaju u skoro rješenje dužničke krize.

Kineske vijesti nakratko su podigle euro na najvišu razinu u danu od 1,3434 dolara, da bi potom uzlet posustao i njime se trgovalo po 1,3405 dolara. Tijekom dana to znači da je bio na dobitku od 0,4 posto. U sličnom postotku je ojačao i prema jenu, na 104,11 jena.

Podršku euru pružili su planovi kineske središnje banke o uspostavi 300 milijardi dolara vrijednog fonda za upravljanje investicijama u Sjedinjenim Državama i Europi. Prema Reutersovim izvorima, riječ je o planovima koje je Kina osmislila puno prije nego što je započela dužnička kriza u eurozoni, a cilj im je poboljšati prinose na kineske devizne rezerve.

U ranijoj trgovini euro nije reagirao na sporazum čelnika EU-a o strožoj provedbi proračunskih pravila u eurozoni jer to nije promijenilo stajališta ulagača da neće biti brzog rješenja za dužničku krizu eurozone.

Iako je postignut određen napredak na putu pronalaska rješenja za dužničku krizu, analitičari smatraju da nije vjerojatno da su čelnici EU-a učinili dovoljno da bi uvjerili Europsku središnju banku da značajno poveća iznose za kupnju obveznica jako zaduženih zemalja kako bi se stabilizirala njihova tržišta obveznica.

Čelnik ECB-a Mario Draghi pozdravio je u petak fiskalni plan, no tržišni sudionici primijetili su da je nakon sastanka u četvrtak dao malo naslutiti da će intenzivirati kupovine obveznica. Prema izvorima iz ECB-a, središnja banka odredila je tjedni gornji limit za kupovine obveznica u iznosu 20 milijardi eura i za sada ne razmatra veće akcije u odgovoru na summit EU-a.

"Ishod summita, zajedno s jučerašnjom tiskovnom konferencijom ECB-a, povećava vjerojatnost da S&P neće provesti svoju prijetnju o smanjenju rejtinga zemalja članica EU-a u nadolazećim danima", kazao je Adam Cole, globalni čelnik valutne strategije u RBC Capital Marketsu. S&P je u ponedjeljak stavio na razmatranje dugoročne rejtinge za 15 članica eurozone radi mogućeg sniženja, što obično znači da bi mogli biti sniženi u roku od najviše tri mjeseca.

"Tržište želi brzo rješenje, što nije moguće. Zemlje smanjuju svoje deficite, što je negativno za rast u srednjem roku, i taj će proces potrajati", kazao je Marcus Hettinger, globalni čelnik valutnih istraživanja u Credit Suisseu.

Napomenuo je također da slaba izvedba eura također zrcali gubitak njegov prednosti po pitanju kamatnih stopa nakon što ih je ECB u četvrtak snizila za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih jedan posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙