FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Tradicijsko ruho Hrvata u Vojvodini"

ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Izložba "Tradicijsko ruho Hrvata u Vojvodini" autora Josipa Forjana, na kojoj su izložene iznimno vrijedne i unikatne starinske narodne nošnje koje pripadaju tradiciji hrvatskoga naroda u Vojvodini, otvorena je večeras u Hrvatskoj matici iseljenika.

Na izložbi se po prvi puta na jednom mjestu mogu vidjeti sve narodne nošnje Hrvata s područja Srijema, Bačke i Banata. Posebno je zanimljiva banatska nošnja koja je posljednjih desetljeća nestala iz života i s folklorne scene, a kao posljedica migracija i nestajanja hrvatskog življa u tom dijelu Vojvodine. Za današnju je izložbu stoga napravljena vjerna rekonstrukcija temeljena na starim fotografijama, a što je iznimno vrijedan doprinos očuvanju i obnavljanju tradicije na tim prostorima.

Izložbeni eksponati vlasništvo su Gradskog muzeja Subotica, Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba te nekoliko obitelji iz Subotice, Bača i Zagreba. Uz narodne nošnje bit će izložene i uvećane fotografije iz starih obiteljskih albuma, privatnih zbirki te fotografije u vlasništvu Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Na otvorenju izložbe posjetitelji će vidjeti i reviju originalnih hrvatskih narodnih nošnji iz Vojvodine koju će nositi ugledni Hrvati rođeni u Vojvodini koji žive u Republici Hrvatskoj među kojima su glumac Vlatko Dulić, urednik na HTV-u Goran Rotim, intendantica HNK Ana Lederer i drugi.

Izložba je postavljena uz potporu Ministarstva kulture RH, a otvorena je do 29. prosinca ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙