FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o zlatarskom obrtu na području Rijeke

RIJEKA , 7. prosinca 2011. (Hina) - U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci večeras je otvorena izložba "Zlatni trag" koja prikazuje povijest zlatarskog obrta na širem području Rijeke.

Po ideji autorice izložbe Ivane Šarić Žic izložba je podijeljena na dvije cjeline. U jednoj se prikazuje povijesni razvoj zlatarstva na ovom području u okvirima promjena društvenih i političkih sustava. U drugoj tematskoj cjelini izložbe postavljeni su različiti tipovi nakita i to ženskog, muškog i dječjeg. Poseban naglasak ovog dijela izložbe je na tradicionalnom nakitu sjevernog Jadrana - morčiću. Riječ je o stiliziranoj glavi crnca s turbanom koja se obično nalazi na naušnicama.

Na izložbi je ukupno stotinjak izložaka, većinom iz fundusa ovoga muzeja, a autorica likovnog postava je Vesna Rožman. Naglasak izložbe "Zlatni trag" je na svjetovnom nakitu.

Uz ovu, glavnu izložbu, postavljena je i izložba nakita nastalog na kreativnim likovnim radionicama pod nazivom "Nije zlato sve što sja". Na tim radionicma je oko 150 djece i odraslih izrađivalo nakit, a materijal su bile stare muzejske publikacije. Voditeljica radionica je bila Izabela Peculić Stančić. Izlošci s ove izložbe se prodaju po simboličnim cijenama, a prikupljeni novac će se darovati hematološkom odjelu riječke dječje bolnice na Kantridi.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙