FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o hrvatskim učenicima arhitekta F. Schmidta

ZAGREB, 26. studenog 2011. (Hina) - Izložba "Hrvatski učenici Friedricha Schmidt. Bečka Akademija i hrvatska arhitektura 19. stoljeća", otvorena danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), donosi pregled života i stvaralaštva šestorice hrvatskih arhitekata koji su u Schmidtovoj klasi završili Akademiju likovnih umjetnosti u Beču ili su radili u njegovom ateljeu: Hermana Bolléa, Josipa Vancaša, Janka Holjca, Martina Pilara, Vinka Rauschera i Janka Josipa Grahora.

Autor izložbe i pratećega kataloga povjesničar umjetnosti i docent na Odsjeku za povijest umjetnosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Dragan Damjanović predstavio je najvažnije arhitektonske projekte spomenutih arhitekata nastale od kraja 70-ih godina 19. do 20-ih godina 20. stoljeća. Likovni postav izložbe potpisuje arhitekt Mario Beusan, a otvorena je u sklopu prvoga "Dana otvorenih vrata HAZU".

Otvarajući izložbu tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Boris Magaš istaknuo je da ona govori o vremenu u kojemu su arhitekti stvarali hrvatski identitet dostignuvši trajne vrijednosti, a tadašnja strujanja u arhitekturi obilježila su i vrijeme u kojemu danas živimo.

Po njegovim riječima, izložba će sigurno postaviti i veliko pitanje koliko smo danas dorasli zadaći koju su tada ostvarili spomenuti arhitekti te vjeruje da će na to pitanje, makar djelomice, i odgovoriti.

Da je doista riječ o izložbi identiteta hrvatske kulture zadnjih desetljeća 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća misli i ravnateljica Gliptoteke HAZU Ariana Kralj spomenuvši, primjerice, zdanja palače i Gliptoteke HAZU te zagrebačku katedralu, dok je direktor Austrijskoga kulturnog foruma Christian Lack rekao da izložba ukazuje na arhitektonske veze Zagreba i Beča te mnoge arhitektonske tragove koji govore o kulturnom identitetu koji se podrazumijeva pod pojmom "Srednja Europa".

Izložba je podijeljena u 15 cjelina, među kojima su - Vrijeme katedrala, Neogotika kao dominantan stil sakralne arhitekture, Varijante neobizanta, Odjeci neoromanike, Neorenesansa u sakralnoj arhitekturi, Neorenesansa - dominantan stil stambene i javne arhitekture, Povratak baroku, Potraga za narodnim stilom i Secesija.

Govoreći o projektu izložbe član suradnik HAZU Zvonko Maković posebice se osvrnuo na primjer hrvatskih katedrala te podsjetio da su učenici Friedricha Schmidta u potpunosti izgradili jednu katedralu - onu u Đakovu te restaurirali pet od ukupno šest tada restauriranih katedrala.

Financijsku potporu održavanju izložbe dali su Zaklada HAZU, ministarstva kulture te znanosti, obrazovanja i športa, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Austrijski kulturni forum.

Izložba se može razgledati do 18. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙