FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Bivši glavni tajnik HDZ-u Ivan Jarnjak od jutros je na ispitivanju u USKOK-u u svojstvu osumnjičenog u istrazi oko crnog fonda HDZ-a. Jarnjak je u USKOK stigao oko 8 sati, a na ispitivanju pred uskokovim istražiteljima uz njega će biti odvjetnik Petar Pavković. Po do sada u medijima objavljenim podacima USKOK Jarnjaka sumnjiči kao odgovornu osobu u HDZ-u koja je pomagala u punjenju stranačkog crnog fonda iz kojeg su se, među ostalim, navodno financirale i predizborne kampanje. Riječ je o istrazi u slučaju Fimi media koju je USKOK nedavno proširio i na samu stranku HDZ kao pravnu osobu te na Jarnjaka, bivšeg glasnogovornika HDZ-a i vlade Ratka Mačeka, bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg rizničara stranke Mladena Barišića te bivšu blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević.

ZAGREB - Bivši glasnogovornik HDZ-a i vlade Ratko Maček došao je u pratnji odvjetnika nešto prije 11 sati u sjedište USKOK-a na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog u istrazi oko crnog fonda HDZ-a, zbog kojega je od nedavno i sama stranka pod istragom. Maček je u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici došao u pratnji odvjetnika Tihomira Rubeše i okupljenim novinarima nije želio dati izjavu niti odgovoriti na upit hoće li pred uskokovim istražiteljima iznijeti obranu ili se braniti šutnjom. Maček je jedan od novoosumnjičenih u istrazi slučaja Fimi medija, a, po pisanju tiska, sumnjiči ga se jer je navodno s oko 400 tisuća eura iz crnog fonda vodio "akciju" kupovanja Osječke televizije i zadarskog Hrvatskog lista. U istrazi izvlačenja novca iz državnih poduzeća i ministarstava preko privatne tvrtke Fimi medija, po kojoj je afera i dobila naziv, ukupno je osumnjičeno 19 osoba te HDZ kao pravna osoba. Na zahtjev USKOK-a sud je toj stranci blokirao nekretnine. Mediji nagađaju kako se sumnja da je u HDZ, koji posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, nezakonito slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.

RIJEKA - Dom zdravlja Primorsko-goranske županije opremit će sve dežurne punktove na području županije potrebnom opremom, a liječnici obiteljske medicine će se uključiti u dežurstva i pripravnosti, kaže se u današnjem priopćenju iz Županije kojim se prenose zaključci s jučerašnjeg sastanka svih tijela i udruga uključenih u postupak preustroja hitne medicinske pomoći. Na sastanku je dogovoreno da će se liječnici obiteljske medicine uključiti ako se ispune dogovoreni uvjeti. Oni, naime, nisu bili spremni preuzimati odgovornost za pacijente na dežurstvima dok im se ne osigura sva nužna oprema i drugi uvjeti za kvalitetan rad. Temeljem dogovora sa sastanka, u prijelaznom razdoblju će hitna medicinska pomoć prihvaćati pacijente te ih, sukladno simptomima, zadržavati ili slati dežurnim liječnicima obiteljske medicine. S druge strane, liječnici obiteljske medicine su dužni za sve slučajeve hitnoće pozvati hitnu medicinsku pomoć.

ZAGREB - Slavni američki jazz gitarist Pat Metheny glavna je zvijezda sedmog izdanja Vip Zagreb Jazz Festivala koji sutra počinje u Kinu SC-a, a osim njega nastupit će i impresivna glazbena imena kao što su McCoy Tyner, Lucky Peterson i Pharoah Sanders. Četverodnevni festival u četvrtak će otvoriti McCoy Tyner Trio s Joseom Jamesom i Chrisom Potterom, izvodeći djela Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana. McCoy Tyner jedan je od najutjecajnijih klavirista čija je glazba oblikovala suvremeni jazz, a njegovu dosadašnju karijeru obilježile su mnoge značajne suradnje, kao i veliki uspjesi i priznanja. Izdao je čak 80 albuma, dobio četiri Grammyja i prestižnu nagradu Jazz Master, a uz to je uvršten i u DownBeatov Hall Of Fame. Najpoznatiju suradnju ostvario je s Johnom Coltraneom s kojim je svirao i na kultnim izdanjima "My Favourite Things", "Live at Village Vanguard", "Impressions", "A Love Supreme". U sklopu ovogodišnjeg Zagreb Jazz Festivala u predvorju Kina SC bit će postavljena izložba fotografija s posljednja dva izdanja festivala, a svoje će radove izložiti fotografi Damil Kalogjera, Davor Hrvoj, Vedran Metelko, Zoran Stajčić, Željko Jelenski i Mladen Pejković.

ZAGREB - Međunarodni znanstveni skup "Stjepan Tomašević (1461.-1463.) slom srednjovjekovnoga Bosanskog Kraljevstva" održat će se 11. i 12. studenoga u Jajcu u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva. S obzirom na to da se u studenome ove godine navršava 550 godina od krunjenja posljednjega bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, organizatori su, kako ističu, odlučili obilježiti taj jubilej važan za povijest kako BiH tako i Hrvatske. Na skupu će 16 znanstvenika iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Srbije podastrijeti izlaganja u kojima će analizirati unutarnjopolitičke prilike koje su prethodile i pridonijele nestanku Bosanskoga Kraljevstva, međunarodne okolnosti i odnose između političkih čimbenika u regiji, vladavinu Stjepana Tomaševiča, društvene i gospodarske prilike u Bosni u 15. stoljeću te kulturna gibanja.

ZAGREB - Zagrebačka policija najavila je danas da će pojačano nadzirati promet tijekom predstojećeg vikenda kada se slavi Martinje te upozorila da je prebrza vožnja, često povezana s alkoholom najčešći uzrok prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke Viktor Forjan pozvao je vozače da ne voze pijani ili da osiguraju prijevoz ako piju te da u ime svetog Martina ne čine ono s čime svetac nije imao veze i zbog čega poslije mogu požaliti. Jedna runda pića košta koliko i vožnja taksijem, slikovito se izrazio naglasivši da vozač pod utjecajem alkohola ne ugrožava samo sebe nego i druge sudionike u prometu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙