FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Bez obzira tko će voditi iduću Vladu, zaposleni u državnim službama ne trebaju strahovati od masovnih otkaza jer su im danas predstavnici obaju glavnih konkurenata, premijerka Jadranka Kosor (HDZ) i Gordan Maras (Kukuriku koalicija), gostujući na saboru Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, poručili da ih neće otpuštati. Jadranka Kosor podsjetila je kako ju je u srpnju 2009. kada je postala premijerkom, naslovnica u jednim novinama pozivala da odmah otpusti 70.000 ljudi u državnim i javnim službama, te je takvu ideju nazvala besmislicom. Zahvalila je Sindikatu državnih službenika na razumijevanju u trenucima kada je preuzela Vladu jer su to bila osobito teška vremena zbog krize i recesije, kao i na doprinosu državne uprave uspješno završenim pregovorima s EU-om. Gordan Maras poručio je u ime Kukuriku koalicije da u Hrvatskoj nema previše zaposlenih u državnom i javnom sektoru, napomenuvši kako ih je podjednako kao u Danskoj koja ima otprilike isti broj stanovnika. Niste vi krivi što nemamo ukupan broj zaposlenih kao Danska, i što nemamo BDP i standard kao u Danskoj, to je odgovornost Vlade, rekao je Maras te pozvao sindikalce, u slučaju da Kukuriku koalicija osvoji vlast, na partnerstvo u popravljanju situacije u zemlji i pokretanju gospodarskog rasta.

ZAGREB - Hrvatska je vlada na današnjem zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o djelomičnom pokriću povećanih troškova malih mljekara pri otkupu svježeg sirovog kravljeg mlijeka. Kako je priopćio vladin Ured za odnose s javnošću, tom odlukom predložena je mjera kojom bi se djelomično pokrilo povećanje troškova prikupljanja svježeg sirovog kravljeg mlijeka na način da se osiguraju sredstva u iznosu do 7,07 milijuna kuna. Taj bi se sredstva, na temelju podataka Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije o otkupu svježeg sirovog kravljeg mlijeka, isplatilo malim mljekarima koje su u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2011. otkupile od proizvođača do 5,5 milijuna kilograma svježeg sirovog kravljeg mlijeka. Za provedbu te mjere Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sredstva u državnom proračunu , ribarstva i ruralnog razvoja osiguralo je sredstva u državnom proračunu, na poziciji poticanje poljoprivredne proizvodnje i intervencije na tržištu.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) priopćili su danas da se Vlada pozitivno očitovala na njihov zahtjev za izuzimanje dara za djecu od ovrhe. Vlada u očitovanju ističe kako su izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2011. godine u članku 91. točka 9. kao primanja izuzeta od ovrhe propisane rodiljne i roditeljske novčane potpore (osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno). Rodiljne i roditeljske novčane potpore obuhvaćaju i darove za djecu, odnosno, neoporezivi primitak s osnove dara za djecu treba smatrati zaštićenim primitkom sukladno navedenom članku, kaže se u očitovanju.

DARDA - Belje će ovu godinu završiti sa 1,5 milijardi kuna ukupnih prihoda, a u 2012. planira se njihov rast između šest i sedam posto, rekao je danas na susretu s novinarima predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić. U skoro šest godina otkako je Belje u sastavu Agrokora u tu je tvrtku uloženo 1,6 milijardi kuna, a Belje je izraslo u najveću poljoprivrednu kompaniju u regiji, rekao je Pajnić dodajući da investicije u Belje čine više od 60 posto ukupnih ulaganja Agrokora u poljoprivredu. Pritom je izgrađeno 15 novih farmi i rekonstruirano 14, izgrađena tvornica stočne hrane i nova vinarija te podignuti novi nasadi. U sljedećih tri do pet godina, kaže Pajnić, u planu je izgradnja bioplinskih postrojenja, ukupne instalirane snage 30 megavata, u pogonima Vupika, PIK-a Vrbovec, PIK-a Vinkovci i u Belju.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 13,8 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa drugi dan za redom bilježi rast za nešto više od jedan posto - Crobex je porastao za 1,12 posto, a Crobex10 za 1,07 posto. Crobex je tako trgovanje završio na 1.758,63 boda, a Crobex10 na 972,57 bodova. Najtrgovanija dionica bila je HT-ova s prometom od 2,2 milijuna kuna, zadnja joj je cijena 239,50 kuna, što je 1,48 posto više nego jučer. Dionica Euroherc osiguranja, kojom se trguje na multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) Zagrebačke burze, imala je promet od 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 9,52 posto, na 2.300 kuna. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica Atlantic grupe sa 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je blago porasla, za 0,02 posto, na 496,12 kuna. Dionica Zagrebačke banke imala je promet od 915,6 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 2,44 posto. Povlaštenih dionica Adris grupe je, uz rast cijene za 1,42 posto, protrgovano za 858,3 tisuće kuna. I ostale trgovanije dionice bilježe rast cijene, a pritom se izdvajaju dionice Jamnice s rastom za 12,50 posto, i drvnog kombinata Brestovac s porastom za 28,57 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙