FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska vlada na današnjoj je sjednici prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 620.618 dionica Dalmacijavina, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala te tvrtke, pod posebnim uvjetima. Većinski paket dionica Dalmacijavina tvrtki Traubi International corp. SAD, koja je u vlasništvu Salamona Berkowitza, prodat će se po cijeni od jedne kune za dionice, uz diskont od 99,99 posto za podmirenje obveza prema državi. Ponuditelj je prihvatio da u roku dvije godine podmiri dospjeli dug Dalmacijavina prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom, nastao temeljem ugovora o kratkoročnim zajmovima. Dalmacijavino je u vrlo teškoj situaciji i da ne bi nastupila puno veća šteta predlažemo vladi da prihvati ponudu Traubi Internationala, kazao je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

ZAGREB - Na šalterima Hrvatske poštanske banke i Croatia banke danas je počela isplata osigurane štednje do iznosa od 400 tisuća kuna štedišama splitske Credo banke koja je završila u prisilnoj likvidaciji. Po podacima Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) pravo na isplatu osiguranih depozita (do iznosa od 400 tisuća kuna) ima ukupno 10.048 građana te 20 pravnih osoba-malih poduzetnika. Ukupni depoziti fizičkih osoba kod Credo banke iznose 608 milijuna kuna, od čega će DAB građanima po osnovu osigurane štednje isplatiti 420 milijuna kuna. Iz DAB-a napominju da štediše Credo banke u likvidaciji na šalterima Croatia banke i HPB-a čekaju svi potrebni obrasci među kojima je i zahtjev za isplatu obeštećenja koji trebaju potpisati i uz isprave kojima dokazuju identitet i temelj za potraživanje obeštećenja, podići svoj novac ili ga staviti na račun. Rok za podnošenje zahtjeva je dvanaest mjeseci od dana objave poziva to jest od danas.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o carinskoj tarifi za ovu godinu, a što je povezano s dodatnim protokolom Ugovora o izmjeni i dopuni Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) te se samim izmjenama obostrano dodatno liberalizira trgovina sa Srbijom. Hrvatska je u razdoblju od 2007. do 2010. ostvarivala pozitivnu bilancu u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Srbijom. Prošle je godine hrvatski izvoz tih proizvoda u Srbiju iznosio 94,2 milijuna američkih dolara, dok je uvoz istodobno bio 69,9 milijuna eura. Očekuje se da će uz daljnju liberalizaciju hrvatski gospodarstvenici ostvarivati bolje rezultate u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju. Vlada je na danas donijela i uredbu o carinskoj tarifi za 2012. godinu, a prema kojoj carinske stope i kod poljoprivredno-prehrambenih i industrijskih proizvoda slijede razine carina iz ove godine.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice zadužila Agenciju za upravljanje državnom imovinom da investitorima koji su dostavili pismo namjere za kupnju 86.785 dionica, što čini 99,44 posto temeljnog kapitala Bizovačkih toplica uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda. Većinski paket Bizovačkih toplica u devetom se pokušaju prodaje po posebnim uvjetima, odnosno za jednu kunu i uz mogućnost traženja diskonta za podmirenje obveza prema državi. U natječaju za iskazivanje interesa jedna međunarodna tvrtka iz Njemačke iskazala je interes za kupnju Bizovačkih toplica, a današnja odluka vlade osnova je za prikupljanje obvezujućih ponuda. Odluka vlade je ekonomski opravdana i u interesu je samih Bizovačkih toplica kako bi se pokušala uspješno završiti privatizacija i prodaja kako ta tvrtka ne bi završila u stečaju, navodi se u obrazloženju u kojem se iznosi i podatak da Bizovačke toplice trenutno imaju 135 zaposlenika.

ZAGREB - U organizaciji Stalnog izbranog sudišta i Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) počeli su dvodnevni Hrvatski dani arbitraže i mirenja. Riječ je o međunarodnom savjetovanju na kojem će biti predstavljen novi pravilnik o arbitraži te prikazani primjeri arbitraže i mirenja na regionalnoj i međunarodnoj razini. Među stotinjak sudionika savjetovanja uz hrvatske stručnjake su i oni iz Slovenije, Makedonije, Turske, Mađarske, Njemačke i Švicarske. Prema podacima Stalnog izbranog sudišta to tijelo koje je nadležno za arbitražno rješavanje sporova domaćih i međunarodnih poslovnih subjekata, godišnje riješi između 60 i 110 predmeta, čija se ukupna vrijednost kreće od 90 do 160 milijuna eura. Ove je godine Sudište dosad riješilo 62 predmeta, vrijednosti blizu 100 milijuna eura. Trajanje spora pred Sudištem prosječno iznosi godinu dana, što znači da se predmet znatno brže rješava nego na državnim sudovima gdje sporovi traju po 4 - 5 godina.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji nastavlja padati na godišnoj razini, u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine zaposlenih je bilo 3,2 posto manje, dok je istodobno industrijska proizvodnja u desetom ovogodišnjem mjesecu bila za 0,6 posto veća nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Proizvodnost rada u industriji u prvih deset ovogodišnjih mjeseci porasla je za 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Industrijska je proizvodnja u listopadu pala za 0,6 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla za 0,6 posto, pokazuju podaci DZS-a. Kumulativno se u deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi pad industrijske proizvodnje za 1,5 posto. Zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u listopadu su u odnosu na rujan porasle za 5,8 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na listopad lani, veće za 10,9 posto.

OSIJEK - Stočarska proizvodnja u istočnoj Hrvatskoj bilježi negativne trendove i taj će se problem očito morati predstaviti novoj vladi, jer nikome nije u interesu produžavanje takvoga stanja, zaključeno je u na današnjem sastanku u Osijeku strukovnih skupina stočarske proizvodnje te klaoničke industrije i prerade mesa osječke i vukovarske županijske komore. Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad rekao je kako su razlozi ovakvih trendova nepravodobna isplata poticaja, nezadovoljstvo proizvođača otkupnim cijenama, posebice mljekara, te neadekvatna naknada šteta u stočarstvu. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije i proizvodnja mlijeka u padu. Prošle je godine proizvedeno 623 milijuna litara, a u prvih devet mjeseci ove godine oko 470 milijuna litara, što govori da se, uz ukupnu proizvodnju, smanjio i broj proizvođača.

ZAGREB - Dok se svjetske burze danas stabiliziraju nakon snažnog skoka dan ranije, na Zagrebačkoj burzi nastavljen je porast Crobexa, iako uz i nadalje slabu likvidnost. Nakon jučerašnjeg skoka za 1 posto, Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,06 posto, na 1.757 bodova. Crobex10 ojačao je 1,12 posto, na 973 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Atlantic grupe, u visini od 1,19 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,03 posto, na 496 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom nadomak milijun kuna i skokom cijene za 1,43 posto, na 239 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu blago oslabila prema euru, za 0,005 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 7,506973 kune te se održao iznad vrijednosti od 7,5 kuna koju je premašio jučer, prvi put nakon 6. listopada ove godine. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku, za 0,13 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 1,58 posto i britanskoj funti za 0,40 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi središnje banke je 6,121645 kuna, dolara 5,564430 kuna, a funte 8,760617 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙