FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OPATIJA - Postojeći model, odnosno hrvatska ekonomska politika utemeljena na neoliberalnom ekonomskom pristupu je u krizi te je treba zamijeniti novom, održivom, istaknuo je danas predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (HDE) Ljubo Jurčić na početku 19. savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2012.". To tradicionalno trodnevno savjetovanje o aktualnim ekonomskim kretanjima i mjerama ekonomske politike za naredno razdoblje u Opatiji je i ove godine okupilo brojne ekonomiste, predstavnike izvršne vlasti i gospodarstvenike, a na otvorenju skupa danas su govorili i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. Na početku skupa sudionicima se obratio predsjednik HDE Ljubo Jurčić koji je, govoreći o krizi u Hrvatskoj, ocijenio da je jedan od glavnih izvora krize atipični model gospodarenja po kojem na prvom mjestu nisu, iako bi trebali biti, proizvodnja i radna mjesta. Morat ćemo sami organizirati svoje gospodarstvo ili će to umjesto nas učiniti stranci, poručio je. Po podacima Hrvatskog društva ekonomista, hrvatski je BDP u drugom tromjesečju 2011. u odnosu na treće tromjesečje 2008. realno niži za 11,4 posto, od rujna 2008. do rujna ove godine izgubljeno je oko 150.000 radnih mjesta, nelikvidnost je u istom razdoblju povećana za oko 22 milijarde kuna i u kolovozu ove godine je bila 39,8 milijardi kuna, a stopa zaposlenosti u Hrvatskoj, od 54 posto, najniža je u odnosu na sve članice EU.

ZAGREB - Zračni promet u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi trenutno je u ozbiljnim problemima, no u budućnosti bi mogao značajno prosperirati, za što se treba pripremiti kroz jaču suradnju i pronalazak novih poslovnih modela, rečeno je na današnjem međunarodnom skupu "Aviation Business Arena 2011". Zračni promet u regiji jugoistočne Europe idućih će godina porasti za pet posto, što je najviše u Europi, pogotovo u usporedbi s razvijenim zemljama gdje nema rasta. Osim toga, u Hrvatskoj će se nakon ulaska u EU potreba za zračnim prometom povećati, što pokazuje iskustvo svih zemalja koje su ušle u EU, najavio je direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita. No, zračni promet u cijeloj Europi u velikoj je mjeri dereguliran, što znači da će hrvatski aerodromi biti izloženi snažnoj konkurenciji. Zbog toga država mora odrediti strategiju kojom će štititi nacionalne resurse, odnosno izabrati koje zračne luke imaju veći prioritet i u skladu s time investirati u povećanje kapaciteta. Zračne luke na jednoj strani bilježe veliki porast broja putnika, što je rezultat pojačane prisutnosti niskobudžetnih zračnih prijevoznika i čarter prijevoznika, no na drugoj strani bore se s problemom potkapitaliziranosti i neprofitnog poslovanja, ocijenio je profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Prebežac.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 36. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem "Inova 2011", te 7. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova "Budi uzor", na kojima se predstavlja 340 izlagača iz zemlje i inozemstva. Izložbe je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se u paviljon ZV-a u kojem se održavaju izložbe dovezao u gradskom električnom automobilu, tvrtke Dok-ing. Ovogodišnje izložbe najveće su do sada održane izložbe inovacija u Hrvatskoj te najveće po broju inozemnih izaslanstava, njih 22. Na ovogodišnjim izložbama Inova-Budi uzor, koje se održavaju do 12. studenog predstavljaju se 424 inovacija iz Hrvatske i inozemstva. Također, cilj izložbe je predstaviti izbor najvećih uspješnica na domaćem i međunarodnom planu i ugostiti najzanimljivije inozemne izlagače.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u listopadu su u odnosu na rujan porasle za 0,3 posto, a u odnosu na listopad prošle godine više su za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu na mjesečnoj su razini porasle za 0,2 posto, a na međugodišnjoj razini više su za 3,6 posto. Na rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini najviše su utjecale cijene energije koje su u usporedbi s prošlogodišnjim listopadom više za 17,5 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi i danas promet vrlo mršav, kao i proteklih dana, pa do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna, a Crobexi su u negativnom području. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,45 posto, na 1.834 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,36 posto, na 1.001 bod. Redovni promet dionicama iznosio je oko 3 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego jučer u ovo doba. Do podneva ja najveći promet, oko 950 tisuća kuna, ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je pritom oslabila 0,2 posto, na 244,50 kuna. Dionicom Belja ostvaren je, pak, promet od oko pola milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,8 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke neznatno ojačala prema euru, za 0,008 posto, u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura, na tečajnici HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,490815 kuna. Istodobno su prema kuni danas ojačale sve ostale promatrane inozemne valute, švicarski franak za 0,11 posto, britanska funta za 0,22 posto, a američki dolar za 0,73 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,068877 kuna, funte 8,765288 kuna, a dolara 5,476142 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙