FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF, Grad Zagreb i Mali dom o važnosti rane intervencije u djetinjstvu

ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Godišnje više od četiri tisuće novorođene djece, uslijed komplikacija u trudnoći, porodu ili neposredno poslije poroda ima neku vrstu neurorizika, a njihovo prepoznavanje i praćenje važno je za rano otkrivanje razvojnih odstupanja i ranu terapiju koja može pospješiti proces razvoja djeteta i dovesti do oporavka oštećenih funkcija u mozgu, rečeno je danas na završnoj konferenciji i predstavljanju rezultata projekta "Rana intervencija u djetinjstvu: Stručna podrška u obitelji djece s razvojnim odstupanjima i teškoćama" u Zagrebu.

Konferenciju su organizirali Grad Zagreb, ustanova "Mali dom" i UNICEF, a zajedno su sudjelovali i u pilot-projektu u koji je bilo uključeno 40 obitelji iz Zagreba i okolice, te se nadaju da će taj projekt pomoći u izradi modela rane intervencije u djetinjstvu koji će pružiti pomoć obiteljima djece s teškoćama u razvoju te se proširiti i na druge gradove.

Ivančica Mamek-Jagić iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi je naglasila da je novim Zakonom o socijalnoj skrbi iz lipnja ove godine povećana kvaliteta, opseg i raznovrsnost usluga izvaninstitucijske skrbi pa je tako, uz ostalo, prvi put uvedena usluga rane intervencije u djetinjstvu koja podrazumijeva stručnu, poticajnu pomoć djeci i stručno-savjetodavnu pomoć roditeljima i pruža se u okviru obitelji.

Međutim, dodala je, u primjeni postoje početne teškoće jer bi se rana intervencija trebala pružati prema normativnim standardima koje pravilnikom propisuje ministar, a još nije (rok je do lipnja 2012.), kapaciteti za pružanje usluga su nedostatni pa su moguće liste čekanja, nedostaje stručnih radnika u pojedinim regijama, a nema ni registra pružatelja usluga. "Uz dodatnu koordinaciju i angažman svih koji rade na razvoju modela te usluge, vjerujem da ćemo riješiti ta otvorena pitanja i probleme", kazala je Mamek-Jagić.

"U narednih pet godina UNICEF će se u Hrvatskoj usredotočiti na najugroženije skupine djece, a želimo doprijeti i do djece u izdvojenim, ruralnim područjima koja žive daleko od stručnjaka i u izuzetno teškim okolnostima", najavila je programska voditeljica iz UNICEF-a Đurđica Ivković napominjući da će se pritom rukovoditi konvencijama o pravima djeteta, o pravima osoba s invaliditetom i o pravima žena, čija je Hrvatska potpisnica i obvezala se provoditi ih.

Podsjetila je da je u Hrvatskoj oko 33 tisuće djece s teškoćama u razvoju što je 3,5 posto od njihovog ukupnog broja. U grupi djece u dobi do 3,5 godine koja dolaze na stručnu procjenu njih čak 44 posto još ne govori, u devet domova socijalne skrbi smješteno je 120 djece od tri godine, a djeca borave i u zdravstvenim institucijama poput Specijalne bolnice Gornja Bistra gdje je 20 mališana do sedme godine. Smatra da Hrvatska može iznaći i druge oblike skrbi.

Ravnateljica "Malog doma" Darija Udovičić Mahmuljin izrazila je nadu da će njihov projekt rane intervencije u djetinjstvu konačno naći mjesto u sustavu socijalne skrbi i pohvalila volju, angažman i entuzijazam svih sudionika, a predstavnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Marija Bakula Anđelić je navela kako će nastojati da u gradskom proračunu za 2012. sredstva za tu namjenu ostanu bar ista, ako ne i veće nego ove godine.

O važnosti i značenju stručne podrške u obitelji vezano uz radnu intervenciju u djetinjstvu govorila je predsjednica Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu Marta Ljubešić, a na konferenciji su sudjelovali i brojni drugi stručnjaci iz cijele Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙