FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest novih gradova i općina "prijatelji djece"

ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Belišće, Gospić, Pleternica, Pula, Sisak i Ravna Gora - novi su dobitnici počasnog naziva "prijatelj djece" te je sada ukupno 34 gradova i općina u Hrvatskoj koji su stekli taj ugledni naziv.

Počasni su naziv dobili danas u Staroj gradskoj vijećnici na godišnjem Savjetovanju koordinatora akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece", čime su potvrdili status mjesta koja se sustavno brinu i štite djecu, promiču dječja prava i poštuju dječje mišljenje i sudjelovanje.

Na savjetovanju koje je organizirano u suradnji s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku i zagrebačkim gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, proglašeni su i najprojekti dječjih vijeća te najakcije iz 34 grada i općine.

Od 11 prijavljenih projekata dva su proglašena najorginalnijima - projekt čazmanskoga dječjeg vijeća "Ugasi taj radio već jednom", kazališna predstava kojom djeca upozoravaju na problem alkoholizma u obitelji te projekt preloškoga dječjeg vijeća "Volonteri Angels - razlike nas spajaju", volonterske aktivnosti koje djeca pružaju korisnicima udruge za osobe s teškoćama u razvoju "Duga".

Predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije i predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić-Kadić rekla je kako se ta akcija u Hrvatskoj provodi od 1999., a cilj joj je potaknuti tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece priznata u UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta.

Pokrovitelj akcije je UNICEF-ov ured za Hrvatsku, a program obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece. Hrvatski program razrađen je putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece kao što su zdravlje djece, odgoj i obrazovanje, socijalna skrb, kultura i šport, slobodno vrijeme i rekreacija i drugo. U akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutačno sudjeluje 88 gradova i općina, od kojih je 34 steklo ugledan naziv - prijatelj djece, rekla je Salihagić-Kadić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem rekao je kako treba težiti da ih bude još više. Ustvrdio je kako je volontiranje jako važan institut te da smo zanemarili odnos prema pomoći bližnjemu, starijemu, jer smo smatrali da ništa ne valja što je bilo u bivšoj Jugoslaviji. Naglasio je važnost ljubavi i njegovanja povjerenja prema djeci, a političari trebaju stvarati sve bolje uvjete roditeljima da imaju krov nad glavom i od čega živjeti, odnosno da imaju plaću.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević rekla je kako je Zagreb grad "prijatelj djece" od 2006. te da su njegovi programi, kao što su program zdrave prehrane u vrtićima i osnovnim školama, djece u prirodi, škole u bolnici i t.d., poznati diljem Hrvatske. Najavila je da će od 26. do 28. rujna 2012. Zagreb biti domaćin međunarodne konferencije "Dijete u gradu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙