FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mariji-Dubravki Uzelac nagrada za životno djelo u promicanju prava djeteta

ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Povodom obljetnice prihvaćanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, Nagrada za životno djelo u promicanju prava djeteta uručena je danas prof. Mariji-Dubravki Uzelac, autorici niza priručnika na temu prevencije nasilja nad djecom, čiji je stručni rad prepoznat i izvan granica Hrvatske.

Na svečanoj sjednici Vijeća za djecu, održanoj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, godišnje nagrade dobili su psihologinja Ninoslava Pećnik te Marija Ljubičić, glavna sestra Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar.

Umirovljena profesorica engleskog jezika i filozofije Marija-Dubravka Uzelac, kroz 20 godina svog profesionalnog i znanstvenog rada, istaknula se u promicanju prava djeteta u Republici Hrvatskoj i u svijetu, sustavno se zauzimajući za prava djeteta, nenasilje i prevenciju nasilja te stvaranje sigurnog okruženja kroz formalnu i neformalnu edukaciju učenika, roditelja, učitelja i nastavnika diljem Hrvatske, istaknula je u obrazloženju članica Odbora za dodjelu nagrade Ana Stavljenić Rukavina.

Posebna priznanja i novčane nagrade od 26 tisuća i 608 kuna za životno djelo te 6652 kune za godišnju nagradu, dobitnicama je uručio državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adamić, koji je istaknuo važnost poruke o obvezi poštivanja prava svakoga djeteta.

Nagrade za promicanje prava djeteta dodijeljene su danas sedmi put u Hrvatskoj u povodu obljetnice prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda, 20. studenoga.

Nagrade za životno djelo dodjeljuju se istaknutim pojedincima čiji rad predstavlja trajan doprinos promicanju prava djeteta u svrhu potpunog i skladnog razvoja.

Na svečanosti je predstavljen i zadnji broj časopisa "Dijete i društvo", koji Ministarstvo izdaje već trinaestu godinu s ciljem razvijanja prava djece sukladno Konvenciji o pravima djeteta UN-a. Interdisciplinarni časopis "Dijete i društvo", koji se bavi pitanjima zaštite prava djece u Hrvatskoj, u najnovijem broju donosi, uz ostalo, priloge o etičkim aspektima ispitivanja djece žrtava nasilja, zatim o pravima sudjelovanja djece u iznošenju vlastitog mišljenja te nasilju nad djecom posredovanog internetom i drugim oblicima elektroničke komunikacije, istaknula je glavna urednica časopisa Dubravka Maleš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙