FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. godišnjica evakuacije djece iz Daruvara u Češku

ZAGREB, 24. studenog 2011.(Hina) - Pod geslom "Da se ne zaboravi" Češka beseda Zagreb obilježila je sinoć 20. godišnjicu evakuacije djece iz ratom zahvaćenog Daruvara u Češku.

Prigodnim kulturno-edukativnim programom željelo se izraziti zahvalnost ljudima u Češkoj koji su daruvarskoj djeci pružili gostoprimstvo i ujedno podsjetiti hrvatsku javnost na njihov humani čin.

Uz ostalo, prikazane su televizijske snimke koje su snimili češki novinari tijekom posjeta Daruvaru na početku srpske agresije, a pročitana su i pisma koja je predsjednica Saveza Čeha i Slovaka Leonora Janota 1991. slala predsjedniku tadašnje Čehoslovačke Vaclavu Havelu i predsjedniku Federalne skupštine Čehoslovačke Alexanderu Dubčeku u kojima ih je upoznala sa stradanjima koja doživljava češka manjina i ostali stanovnici daruvarskog područja i u kojima je zamolila za pomoć i međunarodno priznanje Hrvatske.

Također su pročitani i sastavci daruvarske djece tijekom boravka u Češkoj, u kojima izražavaju čežnju za domovinom i svoje viđenje ratnih stradanja.

Leonora Janota, danas predsjednica Saveza Čeha, prisjetila se događaja od prije 20 godina i dolaska delegacije tadašnje češke vlade u Daruvar koja je tamošnjim Česima ponudila mogućnost preseljenja u Češku, što su oni odlučno odbili, ne želeći napustiti svoje domove i domovinu, tim više što su mnogi od pripadnika češke manjine već bili uključeni u Hrvatsku vojsku.

Savez Čeha je zamolio češke vlasti da pomogne u zaštiti djece i tako je organizirana humanitarna operacija evakuacije daruvarske djece u Češku. "Pokazala se humanost na djelu na najbolji mogući način, spašavanjem djece, budućnosti svake nacije", istaknula je Janota.

Kao jedan od organizatora evakuacije, govorio je i tadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova Hrvatske Bohumil Bernašek, koji je opisao situaciju koja je vladala u Daruvaru na početku Domovinskog rata, kad se dio stanovnika srpske nacionalnosti preko noći okrenuo protiv svojih susjeda, Hrvata i Čeha.

Tijekom rujna i listopada 1991. autobusima je iz Daruvara u Češku prevezeno više od 1500 djece svih nacionalnosti, od šest do 18 godina. Djeca su bila smještena u sedam rekreacijskih centara, a zajedno s njima bili su i učitelji iz Hrvatske koji su im omogućili školsku nastavu i kreativno provođenje slobodnog vremena.

Kad je početkom siječnja 1992. nastupilo primirje, daruvarski Krizni stožer odobrio je povratak djece te su se ona krajem siječnja vratila, pa su 3. veljače nastavu nastavili u Daruvaru.

Na obilježavanju 20. godišnjice evakuacije daruvarske djece u Češku bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac, češki veleposlanik Karel Kuehnl, savjetnik predsjednika Republike Vladimir Lončarević, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac i brojni članovi Češke besede Zagreb i gosti iz Daruvara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙