FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen roman "Auron" Jasne Horvat

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Roman "Auron" autorice Jasne Horvat, formalno i žanrovski neobično djelo koje kombinira književnoumjetnički i znanstveni stil, predstavljen je večeras u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

"Aurona" su predstavile teoretičarke književnosti Dubravka Oraić-Tolić i Andrea Zlatar, posvetivši posebnu pozornost jedinstvenosti njegove strukture, nadahnute univerzalnom simbolikom brojeva i slova.

Tema romana - savršena, idealna proporcija ljepote, savršeni omjeri i mistika brojeva, uključeni su u strukturu "Aurona", u kojemu se isprepliću fabularni, inertekstualni i likovni diskurs, istaknula je Oraić Toić.

Posebno je upozorila na njegovu višeslojnost - više diskursa, više medija i stilova koji se "zrcale" u srednjovjekovnom čarobnom omjeru broja "fi" (1,61.......), tisućljetnoj inspiraciji znanstvenika i umjetnika.

Andrea Zlatar izdvojila je pak destabilizaciju klasične forme u "Auronu" i mogućnost različitih čitanja, dok je autorica Jasna Horvat otkrila da joj je nakana bila - "stvoriti prozu poput Rubikonove kocke za proaktivnog čitatelja koji svojom energijom može korigirati pisca kada je bezidejan".

Radnja romana odvija se u Osijeku i Šibeniku, ali i u drugim svjetskim gradovima. Glavni lik Auron živi samo jednu preokupaciju - ljepotu, postajući glasnogovornikom umjetnika i umjetnosti same, dok roman dobiva odlike virtualne kutije informirajući o brojnim umjetninama u kojima se oslikavaju "zlatni omjeri" - Bašćanskoj ploči, crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, piramidama u Gizi, Mona Lizi, Picassovu Autoportretu, različitim glazbenim ostvarenjima, kao i literarnim djelima.

Autorica Jasna Horvat (1966.), književnica, teoretičarka kulture i redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, za svoj prethodni roman "Az" dobila je nagradu HAZU-a 2010. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙