FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: predstavljena knjiga "Grad koji šarmira"

RIJEKA, 15. studenog 2011. (Hina) - Knjiga posvećena Požegi "Grad koji šarmira" Helene Sablić-Tomić i autora fotografija Davora Šarića predstavljena je danas u riječkoj gradskoj vijećnici.

Autorica knjige Helena Sablić-Tomić dekanica je Umjetničke akademije u Osijeku i profesorica na osječkom Filozofskom fakultetu.

Na predstavljanju knjige, koje je organizirao riječki ogranak Društva hrvatskih književnika u suradnji sa slavonsko-baranjsko-srijemskim ogrankom, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko rekao je kako je riječ o neobičnoj knjizi koja može biti fotomonografija, esej ili putopis. Na taj način, dodao je, mogu biti prikazani i detalji koje stanovnici nekoga grada u svakodnevnu životu više i ne primjećuju.

Govoreći o Požegi, kazao je da je taj grad još od rimskog doba središte Požeške kotline, poznate i kao Vallis aurea ili Zlatna dolina. Požega je danas županijsko upravno sjedište te vjersko i kulturno središte.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zanimljivim je ocijenio pristup gradu osobe koja dolazi iz drugoga grada, dodavši kako iz vlastita iskustva očekuje da o gradu najviše razmišljaju njegovi stanovnici. Primjer te knjige upućuje na drukčija, zanimljiva gledišta, istaknuo je.

O književnom značenju knjige govorila je profesorica riječkoga Filozofskog fakulteta Danijela Bačić-Karković, a o likovnom dijelu kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙