FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Anice Bilić "Čuvari književnih dobara"

VINKOVCI, 29. studenog 2011.(Hina) - U sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u vinkovačkom Centru za znanstveni rad HAZU-a večeras je predstavljena knjiga "Čuvari književnih dobara" upraviteljice toga centra Anice Bilić.

Predstavljajući knjigu, urednik akademik Dubravko Jelčić naveo je kako je autorica u knjizi "pobrojila pisce i primjere iz njihovih djela koja hrvatsku književnu riječ čuvaju i promiču danas kad je ona u velikoj opasnosti".

Po njegovim riječima, ljudi u Hrvatskoj kao da se natječu koji će govoriti lošije i nepravilnije i u govoru što više griješiti.

"Posebice se radujem što autorica nije ostala na zavičajnim i regionalnim autorima, nego je istraživanje proširila i na druge pisce, na cjelinu hrvatske literature", kazao je akademik Dubravko Jelčić.

"U knjizi sam željela vidjeti što je to što je stabilno i čvrsto u našoj književnosti", kazala je autorica Anica Bilić, dodavši kako knjiga "Čuvari književnih dobara" sadrži 14 kroatističkih studija o različitim autorima od 18. do 21. stoljeća, a sve ih se može svesti pod nazivnik "knjižno pamćenje".

Po njezinim riječima, pišući knjigu, spoznala je kako nacionalni indentitet ne čuvaju folklor, narodni običaji i jezik kao što se obično misli, već priča, odnosno "narativni obrazac".

Voditelj vinkovačkoga centra za znanstveni radu HAZU-a akademik Slavko Matić ocijenio je kako je HAZU, poslije Katoličke crkve, najpostojanija ustanova koja se brine za znanstvena, društvena i druga područja života hrvatskog naroda, a Dani otvorenih vrata prilika su da HAZU približi javnosti svoju djelatnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙