FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački proračun za 2012. u prvom čitanju

ZAGREB, 29. studenog 2011.(Hina) - Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2012. od 6,650 milijardi kuna, manji za 200 milijuna kuna ili oko tri posto od ovogodišnjeg, raspravili su zastupnici u Gradskoj skupštini u prvom čitanju pa su tako iz HDZ-a ocijenili da proračun trpi jer ne funkcionira veza Holding-gradska uprava, a iz SDP-a su prozvali gradsku upravu koja, umjesto razvoja, nudi tek kozmetičke promjene.

"Prijedlog proračuna za 2012. je manje socijalan nego ovogodišnji, definitivno nije razvojan, ali jest uravnotežen. Možda to doista jest najbolje što aktualna gradska uprava može, zna i hoće", ocijenio je Davor Bernardić (SDP).

Smatra da takav pristup gradske uprave zapravo odgađa rješenje problema. "Ostavlja se dojam da im je dosadilo da upravljaju gradom pa sjede i čekaju da kriza prođe", kazao je Bernardić.

Ocijenio je lošim što je manje novca u 2012. predviđeno za malo i srednje poduzetništvo i što gradska uprava nije uzela u obzir skupštinsku odluku o cijeni vrtića. "Određivanje te cijene po dohodovnom cenzusu nije najpravedniji pristup i nakon 4. prosinca trudit ćemo se da socijalnu pravednost inauguriramo po modelu imovinskog cenzusa", naveo je Bernardić.

Priznao je da između Holdinga i gradske uprave postoji "kriza nepovjerenja", a na to se posebno osvrnula Danira Bilić (HDZ).

"Veza Holdinga i gradske uprave ne funkcionira i zato trpe i građani i gradski proračun", kazala je Danira Bilić (HDZ) navodeći da zbog te političke krize nema dogovora oko participacije roditelja u cijeni vrtića, ali ni javno privatnog partnerstva. "Zato nema ni ulaganja niti razvoja grada", dodala je.

Nezavisni zastupnik Josip Kregar je upozorio da se proračun previše radi u gradskim uredima, a premalo u suradnji s korisnicima, s građanima. Ocijenio je i da se tek sada osjećaju posljedice dosadašnje loše poslovne politike.

Vilina Šincek Pećanić (HSU) smatra da će u 2012. zato ostati prikraćeni korisnici nekih socijalnih prava te da su socijalni izdaci realno smanjeni premda se čini da su ukupno povećani za 15 posto i to samo zato što je u tu stavku uvršteno pokriće besplatnog prijevoza umirovljenika. Gerontološki centar dobit će 14 posto manje novca nego ove godine, ustanova "Dobri dom" 21 posto manje, a za toliki postotak će biti smanjen i iznos za Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja, navela je.

Dragan Kovačević (HNS) je ocijenio kako je najlakše bilo davati kad se imalo novca, no sada, u krizi, ocjenjuje da je 20 posto proračuna za subvencije neodgovarajuće dok se ne riješi pitanje milijarde kuna zaostataka prema Holdingu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je ustvrdio da je proračun za 2012. uravnotežen i da je teret krize ravnomjerno raspodijeljen te da su najviše nastojali zaštititi obitelji lošijeg imovnog stanja. Podsjetio je da su uočene mogućnosti za utvrđivanje novih kriterija u participaciji roditelja u cijeni vrtića te dodao da će se u 2012. izgraditi ili urediti brojni objekti društvenih djelatnosti među kojima i osnovne škole Remete, Pavleka Miškine, Sv. Klara te bolnica Sv. Ivan, a planira se i denivelacija rotora Remetinec.

"To nije proračun nego obračun gradonačelnika sa Skupštinom i građanima", ustvrdio je Dan Špicer (SDP) dodajući da u proračunu nema vizije niti ulaganja u djelatnosti s kojima se Zagreb nekad ponosio: u kulturu, u sport, u mlade, u socijalu i u gospodarski razvoj. Kao da gradonačelnik želi napustiti brod pun rupa, a sam se hvali i sa dvjestotinjak kaznenih prijava, naveo je Špicer.

Čini se, dodao je, da bi najsigurnija proračunska stavka bila proširenje zatvora u Remetincu pred čijim je vratima dugačak red.

Na te njegove primjedbe reagirao skupštinski predsjednik Boris Šprem podsjetivši zastupnike kako ih je zamolio za konstruktivnu raspravu. "To smo dužni građanima", zaključio je.

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić je ustvrdio da nitko nije očekivao da će se zastupnici složiti s proračunom, ali da se kod razumnih ljudi uvijek treba naći kompromisno rješenje. "Sve primjedbe su nam dobrodošle", dodao je.

"Sve manje stvari možemo 'popeglati'. Od ponedjeljka će nam biti malo lakše", naveo je Bandić.

Zastupnici su odlučili i o zaduživanju Grada za 150 milijuna kuna za provedbu kapitalnih ulaganja.

Skupština će nastaviti rad tijekom popodneva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙