FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb planira 200 milijuna kuna manje u proračunu za 2012.

ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Zamjenica pročelnika zagrebačkog Ureda za financije Vjera Salopek je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi rekla da je predloženi proračun Grada Zagreba za iduću godinu 6,650 milijardi kuna i manji je za 200 milijuna kuna u odnosu na plan za 2011. godinu.

Prijedlog Proračuna Grada Zagreba za 2012. bit će u prvom čitanju raspravljen na idućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Salopek je kazala da je predloženi proračun rezultat realne procjene prihoda u Gradu Zagrebu za 2012., a kod planiranja proračunskih rashoda kao jedan od prioriteta uzeti su i servisiranje svih kreditnih obaveza Grada Zagreba i njegovih obaveza prema Zagrebačkom holdingu.

U strukturi prihoda i dalje najveći postotak proračuna čine prihodi od poreza (71,1 posto), prihodi od komunalne naknade i doprinosa (17,75 posto), od imovine grada (6,40 posto) te prihodi od kredita (2,26 posto).

Od ukupno 6,650 milijardi kuna najviše sredstava utrošiti će se preko gradskih ureda - za obrazovanje, kulturu i šport (2,014 milijarde kuna), za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet (1,731 milijardu kuna) te ureda za gospodarstvo i ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. "Ta četiri ureda troše 76,52 posto proračuna Grada Zagreba", rekla je Salopek.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je u ovom vremenu krize i recesije, proračun za 2012., realan i korespondira s vremenom. "Koliki je poplun, tolike su i noge", rekao je.

Također, istaknuo je da je proračun socijalan jer se njime ne ukida niti jedno stečeno pravo niti jednoj socijalnoj kategoriji, proračun je uravnotežen jer vodi računa o ravnomjernom razvoju Grada Zagreba i razvojan je u segmentu prioritetnih projekata.

Na novinarski upit koliko je u prijedlogu proračuna sredstava namjenjeno za Zagrebački holding, Salopek je odgovorila kako je to više za oko 60 milijuna kuna (2,5 posto više).

Upitan zašto su su povećana sredstva Holdingu, gradonačelnik Bandić rekao je, da bez obzira na pokušaje 'pumpanja' sukoba između Gradske uprave i Holdinga, ne smije biti osobnih animoziteta s strane Grada Zagreba ni prema jednoj podružnici Holdinga ili članu njegove Uprave.

"U pitanje se ne smije dovesti isporuka javne usluge Zagrepčanima i njegova kvaliteta", istaknuo je Bandić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙