FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VINKOVCI

Netko je protekloga vikenda pokušao zapaliti državnu zastavu Republike Hrvatske, izvješenu na zgradi poštanskog ureda u Borovu kod Vukovara, izvjestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Policija navodi kako je zastava nakon pokušaja paljenja otvorenim plamenom povučena prema tlu, pri čemu je puklo drveno koplje da bi potom počinitelj djelomično nagorjelu zastavu bacio u grmlje. O pokušaju paljenja državne zastave RH, policiju je izvjestila službenica borovskog poštanskog ureda, koja je zapaljenu i odbačenu zastavu uočila jučer ujutro po dolasku na posao. Protiv nepoznatog počinitelja, dostavljena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, a u tijeku je policijska istraga. Prije desetak dana, u Borovu je nepoznati počinitelj voskom zalio spomen obilježje dvanaestorice hrvatskih redarstvenika. Policija još uvijek traga i za počiniteljem tog nedjela.

ZAGREB

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak (57) sklopio je, prema pisanju Vjesnika, nagodbu s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna u zamjenu za zatvorsku kaznu od jedne godine i šest mjeseci. Mravkov branitelj Branko Šerić danas nije niti potvrdio niti opovrgnuo nagodbu. "Ne mogu to komentirati. Čekam ročište optužnog vijeća", kratko je Hini izjavio odvjetnik Šerić. U USKOK-u se također nije mogla dobiti nikakva informacija. Inače, po Zakonu o kaznenom postupku, okrivljenici mogu pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevanja o sankciji, a u slučaju nagodbe s državnim odvjetnikom potpisuju izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Postignuti sporazum mora potvrditi sud, to jest optužno vijeće koje je dužno provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu. Vjesnik piše da je nagodbom s bivšim direktorom HEP-a USKOK zapravo dobio prvu osobu koja će se, nakon što je osuđena u drugom predmetu, pojaviti kao svjedok tužiteljstva u slučaju Fimi media. Nagodba s USKOK-om odnosi se na slučaj u kojemu je Mravak (57) početkom studenog optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem (42) te članom Uprave HEP-a Željkom Kljakovićem Gašpićem (57) da je u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PiM Ljube Bušića (58) i Ante Matića (47) zatražio i primio 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je navodno "pokriveno" kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

OSIJEK, BATINA

Zbog izuzetno niskog vodostaja Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine zaustavljeno je prometovanje brodova, a kako ističu u Hrvatskim vodama Osijek, prognoze govore da će i narednih dana vodostaj biti nizak, jer nema oborina. Vodostaj Dunava kod Batine danas iznosi minus 33 centimetra i samo ga 30-tak centimetra dijeli od najnižeg vodostaja izmjerenog 2003. godine. Tada je Dunav, koji se na tom dijelu mogao gotovo cijeli prehodati, otkrio niz predmeta iz prošlosti, čak vojne džipova te kamione iz Drugog svjetskog rata. Vodostaj Drave kod Osijeka, izvijestio je Ivica Nađ iz Hrvatskih voda Osijek, danas je minus 133 i također ga 30-tak centrimetara dijeli od najniže izmjerenog vodostaja 2003. godine. Iste je godine zbog niskog vodostaja Drava otkrila bogatu povijesnu baštinu na dnu svoga korita kod Osijeka, između ostalog ostatke mosta rimskog cara Hadrijana i ostatke dva drvena brodića. Prema riječima Tomislava Cicvarića, lučkog kapetana Lučke kapetanije Osijek, posljednje su godine iznimno ekstremne, od najnižih vrijednosti vodostaja pa do najviših, koje su zadnji put zabilježen 2006. godine. Nizak vodostaj rijeka Drave i Dunava stvorio je probleme plovidbe u cijeloj Europi, kazao je Cicvarić.

ZAGREB

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske odbacio je danas optužbe svojeg bivšeg člana Klementa Bakote da je predsjednik sindikata Boris Pleša krivotvorio službene isprave radi mogućeg stjecanja osobne koristi kao "apsurdne i zlonamjerne", te najavio da će protiv Bakote i Anamarije Radić podnijeti kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja. Bakotine tvrdnje kako je sindikat Vladi dostavio nepostojeći program stambenog zbrinjavanja državnih službenika, pozivajući se na neodržanu sjednicu Glavnog povjereništva od 30. rujna 2011. godine, točni su utoliko što se sjednica održala istoga dana 2010. godine, a do pogrešne objave došlo je prilikom prijepisa programa radi njegove objave u Narodnim novinama, kaže se u priopćenju sindikata. Na pogrešku pri objavi Vladine Odluke o davanju suglasnosti na programe sindikata za stambeno zbrinjavanje državnih službenika i namještenika u Narodnim novinama broj 129/11, sindikat je reagirao zahtjevom za ispravak od 24. studenog 2011. godine. Na sjednici Glavnog povjereništva od 30. rujna 2010. sudjelovao je i Klement Bakota te, zajedno s ostalim članovima tog tijela, glasovao za utvrđivanje kriterija raspolaganja sredstvima za stambeno zbrinjavanje koja će omogućiti povlačenje namjenskih sredstava iz državnog proračuna. Novac za programe još uvijek nije doznačen ni jednom od sindikata, a svaka se kuna mora pravdati vjerodostojnom i opsežnom dokumentacijom.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovio je da neće odustati od principa solidarnosti i socijalne pravde kada je riječ o participaciji roditelja u cijeni dječjih vrtića i naveo da je neozbiljno govoriti da tu vlada kaos. "Nemojte govoriti da je tu riječ o kaosu", poručio je gradskoj zastupnici Margareti Mađerić (HDZ) koja ga je na sjednici Gradske skupštine tijekom aktualnog sata upitala hoće li pristati na kompromis u rješavanju toga problema jer se, rekla je, politička kriza zvana dječji vrtići nastavlja. "Roditelji dobivaju opomene i u strahu su da im dijete ne izgubi mjesto u vrtiću ako plaćaju prema skupštinskoj odluci", ustvrdila je Mađerić ocjenjujući da tu i dalje vlada kaos. "Roditelji plaćaju akontacije, nemaju obračun - to jest kaos, ali možda ne za vas jer vi nemate dijete u vrtiću", dodala je. Bandić je odgovorio da to nije argument te je ocijenio neodgovornim i neozbiljnim da pojedinačne slučajeve navodi kao pravilo. "Kad govorite o kaosu i da roditelji na plaćaju vrtiće, kao da živimo u dva različita grada", naveo je Bandić. Na pitanje Ivane Horvat Mlinar (SDP) gdje je nestalo 2,5 milijarde kuna iz Zagrebačkog holdinga koliko je po medijskim napisima ondje ostalo nakon odlaska Slobodana Ljubičića, predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović je odgovorio da je riječ o kreditnim sredstvima i obveznicama koja su bila na raspolaganju Holdingu, a potrošena su, kaže, na kupnju nekretnina, među kojima su zemljište bivše tvrtke Gredelj, Zagrepčanke i na gradnju stanova u naselju Sopnica-Jelkovec itd.

ŠIBENIK

Ante Kulušić, predsjednik šibensko-kninskog Županijskog odbora HDZ-a i treći na stranačkoj listi za IX. izbornu jedinicu, ispričao sa danas zbog svoje, kako ističe, "nespretne izjave" na skupu stranke u Šibeniku, na kojemu je kazao da HDZ ne želi da "homoseksualci šetaju po Poljani'. Ispriku "svima koje je možda uvrijedio" Kulušić je uputio današnjim priopćenjem za medije. "Hrvatska demokratska zajednica podupire i nastavit će beskompromisno podupirati društvene vrijednosti demokršćanskog usmjerenja - branit ćemo obitelj i one društvene vrijednosti koje u suvremenom okruženju štite pojedinca i društvo. Imamo Zakon o istospolnim zajednicama koji regulira prava takvih zajednica, ali nećemo mijenjati zakonsku definiciju braka kao životne zajednice između muškarca i žene", navodi se u Kulušićevom priopćenju. DIP-ovo Etičko povjerenstvo ocijenilo je jučer kako je HDZ-ov kandidat Ante Kulušić spomenutom izjavom prekršio temeljne vrijednosti etičkog kodeksa koje govore da nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti mržnju i poticati na neravnopravnost.

ZAGREB

Plesna predstava "Ispod sklopljenih očiju" Zagrebačkog plesnog ansambla i španjolske koreografkinje Laure Aris Alvarez premijerno će biti izvedena večeras na sceni "Gorgona" zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Početna točka istraživanja koreografkinje i plesača Ansambla na novom projektu sadržana je u pojmu želja i tenzija koje iz njih proizlaze. Prema riječima koreografkinje, želje potvrđuju život, užitke, samo ispunjenje i slobodu ali uzrokuju i frustracije, poricanje, strah ili razočaranje, ističe se u najavi predstave. U predstavi nastupa sedam plesača, "sedam snova, sedam želja, sedam mogućih zaključaka, sedam pokušaja za dekonstrukcijom identiteta", Sara Barbieri, Petra Chelfi, Elvis Hodžić, Zrinka Lukčec, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić i Ognjen Vučinić. Španjolska plesačica, koreografkinja i pedagoginja Laura Aris Alvarez dosad je surađivala s mnogim istaknutim plesnim umjetnicima, a s Lanonima Imperial Dance Company je 1997. boravila u Zagrebu radeći predstavu "Prepoznavanje krajolika", uspješnu koprodukciju sa ZPA. Predstava se realizira u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i MSU. Glazbu potpisuje Samir Kadribašić, a za kostime je zaslužna Emina Kušan. Može pogledati i 30. studenoga i 1. prosinca.

ZAGREB

Svjetski poznati japanski Yamato bubnjari nastupit će ponovno u hrvatskome glavnom gradu 26. veljače iduće godine, a koncert će održati u dvorani Dražena Petrovića gdje će publika imati novu priliku doživjeti dio japanske tradicije kroz moćne Wadaiko bubnjeve od kojih najveći teži pola tone. Za taj koncert u dvorani Dražena Petrovića bit će postavljena velika dvoetažna pozornica kako bi svaki posjetitelj, a u prodaji je tri tisuće sjedećih mjesta, imao izvrstan pogled na svaki detalj tijekom dvosatnog nastupa desetorice vrhunskih bubnjara koji će koristiti više od 50 različitih bubnjeva, priopćila je Agencija za tržišno komuniciranje "Proglas". Kako se navodi, svjetsku popularnost Yamato bubnjari grade posljednjih 19 godina tijekom kojih su nastupili u 54 države i na svim kontinentima i do danas ih je uživo imalo priliku čuti i vidjeti više od dva i pol milijuna ljudi. Pred publikom u Hrvatskoj prvi put su nastupili 2010. godine, a mnogi Zagrepčani pamte njihov ovogodišnji nastup na Trgu bana Josipa Jelačića koji je prema neslužbenim procjenama policije i medija pratilo oko 50.000 ljudi na samome trgu i okolnim ulicama. Taj nastup bio je svojevrsni poklon građanima i gostima Zagreba, a imao je i humanitarni karakter jer su, nakon koncerta, posjetitelji bili pozvani da, ako mogu i žele, doniraju novac za žrtve potresa u Japanu. Tom prilikom Zagrepčani i brojni turisti su u samo 20-tak minuta druženja s bubnjarima prikupili gotovo 66,5 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙