FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji za 13 ili 14 lipa po litri, dok će dizeli i lož ulja poskupjeti od 6 do 16 lipa po litri, a s poskupljenjem za 15 lipa plavi bi dizel, po prvi put, premašio cijenu od šest kuna i koštao 6,05 kuna, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 29. studenoga do 12. prosinca. Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95, utvrdilo na 9,47 kuna po litri, što je 13 lipa manje od dosadašnjih 9,60 kuna. Za 14 lipa po litri naftne će kompanije od ponoći pojeftiniti motorne benzine sa 98 i sa sto oktana. Najviša maloprodajna cijena eurodizela BS utvrđena je na 9,56 kuna po litri (do sada 9,50 kuna), a običnog dizela na 9,25 kuna (do sada 9,11 kuna).

ZAGREB - Ugovoreno životno osiguranje ima oko 15 posto hrvatskih građana, a većina njih ili 89 posto namjerava i dalje ulagati, pokazalo je istraživanje GfK provedeno u rujnu na 1.000 ispitanika za specijalno izdanje Banke Tržište osiguranja. Istraživanje, predstavljeno danas na okruglom stolu "Životno osiguranje - istine i zablude", pokazalo je da je 66 posto ispitanika zadovoljno s takvim ulaganjem, dok je 23 posto odgovorilo kako nije zadovoljno, ali znaju da im se ne isplati raskinuti ugovor pa iz tog razloga nastavljaju ulagati. Istraživanje je pokazalo i da su ulaganja u životno osiguranje na drugom mjestu među aktualnim oblicima štednje građana, odmah iza štednje u bankama. Naime, od 35 posto građana koji imaju neki oblik štednje, svaki drugi ima depozite u bankama, a 42 posto njih uplaćuju životno osiguranje. Slijede građani koji štede "u čarapi", takvih je 18 posto.

ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima, u iznosu od 25,4 milijarde kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje 2010. godine za 39,4 posto, objavila je Financijska agencija. Poduzetnici, obveznici poreza na dobit bez banaka osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, u prvih su devet mjeseci ostvarili ukupne prihode u iznosu 466,6 milijardi kuna, što je rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 7,1 posto, dok su im ukupni rashodi rasli sporije, za 5,6 posto, na 441,1 milijardu kuna. Brži rast prihoda od rashoda, kako se navodi, povećao je ekonomičnost poslovanja - utroškom od 100 kuna ukupnih rashoda ostvareno je u prvih devet mjeseci 2011. godine 105,76 kuna prihoda, a u istom razdoblju lani to je bilo 104,37 kuna. Po podacima Fine, od 91.607 poduzetnika njih 50.413 ili 55 posto poslovalo je s bruto dobiti (višak prihoda nad rashodima), a njih 41.194 ili 45 posto imalo je bruto gubitak.

ZAGREB - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske podržava ideju o djelomičnoj privatizaciji HŽ-a, koju su u predizbornoj kampanji najavili iz Kukuriku koalicije, jer smatra da HŽ-ova društva koja nemaju posla i ne mogu zaraditi za svoje plaće trebaju izlaz potražiti u privatizaciji. Bolje privatizacija nego da HŽ plaća 500 ljudi koji po godinu dana ništa ne rade, te su tvrtke "pojele" svoje investicije i HŽ više ne smije pokrivati njihove gubitke, ustvrdio je tajnik sindikata Anto Ilinčić na današnjoj konferenciji za novinare. Sindikat je sazvao konferenciju kako bi optužio Upravu HŽ Infrastrukture za propadanje željeznice u čiju infrastrukturu se sustavno ne ulažu potrebna sredstva. Sindikat upozorava javnost da je HŽ Infrastrukturi, kao i HŽ-u, hitno potrebna stručna, a ne politički podobna uprava.

ZAGREB - Slovačka tvrtka HB Reavis kreće s prvom investicijom u Hrvatskoj, u uredsku zgradu na uglu Savske i Ulice grada Vukovara u Zagrebu, vrijednu 60 milijuna eura, najavili su čelnici HB Reavisa Hrvatska na današnjoj konferenciji za novinare. Nadzemna površina buduće zgrade je 34.000 četvornih metara, a podzemna 16.000 četvornih metara. Početak gradnje predviđen je 2012., a završetak 2014. godine, rekao je član uprave i direktor HB Reavis Groupa za razvoj David Boruta. Prema njegovim riječima, u razvoju projekta i gradnji bit će angažirano 550 radnika, a u novoj zgradi moglo bi raditi 1.500 ljudi. S postojećim vlasnikom dogovoreni su uvjeti preuzimanja zemljišta, a s financijskim partnerom, Hypo Alpe Adria Bankom, uvjeti suradnje. Napominju da se postojeći detaljni plan uređenja (DPU) Savska-Vukovarska mora uskladiti sa Generalnim urbanističkim planom i Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, o čemu bi sutra trebala raspravljati Skupština Grada Zagreba.

ZAGREB - Internet je medij koji hrvatski građani na hrvatskom tržištu smatraju najkvalitetnijim, a slijede ga televizija, radio i tisak, pokazalo je istraživanje kvalitete medija "QUDAL - QUality meDAL DEEPMA" za godinu 2011/2012 koje je proveo Centar za istraživanje tržišta GfK. Anketirajući u sklopu tog istraživanja 401 hrvatskog građanina (kao nacionalno reprezentativan uzorak za opću populaciju Hrvatske) utvrđeno je da je njih najviše, 43,4 posto, glasovalo za internet kao najkvalitetniji medij, dok je televizija dobila 34,9 posto glasova, radio 11 posto, a tisak 9 posto.

ZAGREB - Osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo je 2,12 milijuna posjetitelja, od kojih je 1,01 milijun bilo na Plitvičkim jezerima čime je taj nacionalni park i ove godine najposjećniji, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog devetomjesečnog broja posjetitelja svih osam nacionalnih parkova 1,43 milijuna ih je u njima bilo samo u trećem tromjesečju ove godine, a kako u tom tromjesečju tako i u prvih devet mjeseci najveći udjel, blizu 90 posto, među posjetiteljima su imali stranci. U prvih devet mjeseci ove godine stranih je posjetitelja u svim hrvatskim nacionalnim parkovima bilo 1,82 milijuna, dok je domaćih bilo blizu 300 tisuća. Nakon Plitvičkih jezera po pojećenosti u devet mjeseci slijedi nacionalni park Krka s 652,1 tisućom posjetitelja, te Brijuni s njih 143 tisuće.

ZAGREB - Ponajviše zbog pozitivnih signala s europskih burzi, Crobex indeks Zagrebačke burze danas se odbio od najniže razine u zadnje dvije i pol godine, ojačavši 1,4 posto. Prekinuvši 9-dnevni negativni niz, Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,40 posto, na 1.745 bodova. Odbio se tako od najniže razine od početka svibnja 2009. godine, 1.721 boda, koju je dotaknuo krajem prošloga tjedna. Crobex10 ojačao je 0,97 posto, na 966 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 7,5 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Jadranske banke, 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 5,88 posto, na 1.800 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,75 milijuna kuna i padom cijene za 0,56 posto na 238 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu, blago ojačala prema euru, za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,490067 kuna. Kuna je ojačala i prema drugim važnijim valutama - prema američkom dolaru za 1,06 posto, britanskoj funti za 0,32 posto i švicarskom franku za 0,29 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,597539 kuna, funte 8,721550 kuna, a franka 6,090971 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙