FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o vjerodostojnosti studija utjecaja na okoliš

ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Kako bi se unaprijedio postupak izrade studija utjecaja na okoliš Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas je organizirao okrugli stol pod nazivom "Energetski objekti i zaštita okoliša - vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš energetskih objekata".

Dušica Radojčić iz Zelene Istre rekla je da je osnovni problem studija utjecaja na okoliš u tome da im nitko ne vjeruje. Sam postupak se temelji na lošem propisu koji omogućava netransparentan proces odlučivanja. Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš bira samo ministarstvo i u njemu većinu uvijek čine državni službenici, upozorila je. Drugi problem je, dodala je, loše sudjelovanje javnosti. "Teška je borba doći do cjelovite verzije studije utjecaja na okoliš", kazala je. S druge strane, rokovi su prekratki jer u samo 30 dana treba pročitati studiju od 1.500 stranica.

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera rekao je kako je opća ocjena da je sustav procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj "mutirao" tako da studije zapravo opravdavaju, a ne ocjenjuju predloženi zahvat. Glavni dokaz tome je da u Hrvatskoj prolazi više od 97 posto studija te da je neprolaznost studije zapravo incident, kao što je bila Družba Adria, ustvrdio je. To što prolaznost studija teži prema sto posto znači da - ili imamo savršene izrađivače studija i savršene projekte ili da cijeli sustav propušta studije "kao što putar prolazi kroz nož", rekao je. Da nemamo savršene studije pokazuju brojni slučajevi iz prakse, primjerice Rockwool, ustvrdio je Piršić.

Na isti problem upozorava i Bernard Ivčić iz Zelene akcije koji je rekao da je studija utjecaja na okoliš za HE Ombla napravljena krajem 90-tih godina i da takva danas gotovo sigurno ne bi prošla.

Mirela Holy iz SDP-a rekla je da je problem sa studijama utjecaja na okoliš dvojak. Jedan dio tiče se javnog interesa i on je najviše u fokusu zbog toga što je sustav, kazala je, takav da pogoduje investitorima koji plaćaju studije utjecaja na okoliš, pa izrađivači studija rade studije koje će pozitivno ocjenjivati projekt.

Holy smatra da se to može riješiti tako da investitor i dalje plaća studiju utjecaja na okoliš, ali da izrađivača studije bira tijelo javne vlasti.

Drugi je problem, dodaje, da izrađivači studija ne odgovaraju i ne jamče materijalno za podatke koje iznose u studijama. Jedina im je kazna gubitak licence, ali samo na rok od godinu dana, što je, smatra Holy, apsolutno neadekvatno. "Mislim da izrađivači studije i financijski trebaju odgovarati za podatke koje iznose u studijama i da, ako se dokaže da su podatci neadekvatni, odnosno netočni i lažni, trebaju trajno izgubiti licencu", kazala je i založila se za uključivanje stručne javnosti, gospodarstva, nevladinih udruga i medija od samoga početka u proces donošenja strategija i zakona.

Ravnatelj Uprave za procjenu okoliša i industrijsko oneščišćenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić smatra da su studije utjecaja na okoliš postale jedan snažan instrument javnosti, te u stručnom odlučivanju. Nije sve idealno, ima tu i negativnih pojava, ali kad se govori o ministarstvu treba reći da ono provodi zakone, rekao je Mikulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙