FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovori o zaštiti prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav

ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 29. listopada 2011. (Hina) - Svjetska nevladina udruga za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund) izvijestila je da je pet zemalja na konferenciji u Budimpešti dogovorilo sljedeći korak za zaštitu Mure, Drave i Dunava kao prekograničnog UNESCO-ova rezervata biosfere, a istovremeno WWF poziva hrvatsku vladu da zaustavi planove za radove u riječnom koritu Dunava za koje smatra da će ugroziti parkove prirode u tom pordučju.

Više od 50 izaslanika iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije dogovorili su daljnje korake ka uspostavi prvog zaštićenog područja u svijetu koje će dijeliti i njime zajednički upravljati Hrvatska, Austrija, Mađarska, Srbija i Slovenija. Prvi sljedeći korak je predaja UNESCO-u nominacija iz Austrije, Srbije i Slovenije za njihove dijelove rezervata. Hrvatska je to učinila krajem rujna ove godine, a Mađarska još 2009. godine, priopćio je WWF, koji je s mađarskim Ministarstvom ruralnog razvoja organizirao konferenciju.

Olga Jovanović iz WWF-a u Hrvatskoj istaknula je kako je rezultat konferencije veliki uspjeh. "Na uspjeh konferencije sjenu, međutim, bacaju kontroverzni planovi za to golemo zaštićeno područje. U listopadu ove godine hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša započelo je studiju procjene utjecaja na okoliš za projekt čiji je plan kanalizirati 53 riječna kilometra Dunava koji predstavljaju granicu između Hrvatske i Srbije. Time bi bio prekinut prirodni tok Dunava prijeteći srcu Rezervata biosfere – hrvatskom Parku prirode Kopački rit i srpskom Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje", navodi WWF.

WWF stoga poziva hrvatsku vladu da zaustavi destruktivne planove na prirodnom Dunavu, jer, ističe, područje Mure, Drave i Dunava predstavlja najveće riječno zaštićeno područje u Europi.

Ukupne veličine veće od 800.000 hektara jedinstvenih riječnih krajolika i močvara, osiguravajući staništa za rijetke vrste poput orla štekavca, jesetre ili vidre, područje Mure, Drave i Dunava jedno je od najvećih europskih blaga u smislu biološke raznolikosti, ističe Olga Jovanović iz WWF-a u Hrvatskoj.

Ta svjetska nevladina udruga za zaštitu prirode podjeća kako su u ožujku ove godine Hrvatska, Austrija, Mađarska, Srbija i Slovenija potpisale ministarsku deklaraciju kojom ujedinjuju svoja zaštićena riječna područja pod nazivom "Međunarodni rezervat biosfere".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙