FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner u Rijeci o TE "Plomin"

RIJEKA, 4. studenog 2011. (Hina) - Predstavnici Udruge "Eko Kvarnera" danas su na konferenciji za novinare ocijenili da je dosadašnja javna rasprava o projektu termoelektrani "Plomin C" pokazala da je taj projekt manjkav i da je studija utjecaja na okoliš nekvalitetna.

Kako su rekli, riječ je o gradnji trećeg bloka plominske termoelektrane, snage 500 megavata, koji će zamijeniti termoelektranu Plomin 1, koja prestaje raditi 2015. TE Plomin 2 i TE Plomin C, koji će kao gorivom koristiti ugljenom, imali bi ukupnu snagu od 710 megavata umjesto sadašnjih 335, a novi blok trebao bi za proizvodnju struje trebao trošiti više od milijun tona ugljena na godinu, rečeno je.

Predsjednik "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić rekao je da investitor, t.j. HEP, projekt naziva rekonstrukcijom, „umjesto da prizna da je riječ o potpuno novoj elektrani“ te da HEP nije izradio jedinstvenu studiju za maksimalnu snagu elektrane od 710 megavata.

Naglasio je da je procjena utjecaja na okoliš rađena samo za područje 20 kilometara oko Plomina, dodavši da je unatoč tomu prihvaćen zahtjev Slovenije za procjenu prekograničnog utjecaja nove termoelektrane na okoliš.

Iz „Eko Kvarnera“ još su naveli da su „zgroženi potpunim ignoriranjem projekta župana Zlatka Komadine i županijskog vodstva“ jer da ta županija do sada nije sudjelovala u upravnom postupku procjene utjecaja na okoliš projekta "Plomin C".

Predstavnici „Eko Kvarnera“ upozorili su da, kako su naveli, zabrinjava porast bolesti raka pluća u Primorsko-goranskoj županiji. Navode da najnovija znanstvena istraživanja dokazuju da „osobe koje nikad nisu zapalile cigaretu, a žive u područjima veće razine onečišćenosti zraka, imaju otprilike 20 posto veći rizik od oboljenja od raka pluća nego osobe koje žive u područjima s čistim zrakom.“

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙